Güvenlik Önerileri
Çevrimiçi Oyunları Çocuklar İçin Daha Güvenli Kılmanın 8 Yolu [Ebeveynlere Özel]
Çevrimiçi oyun platformlarındaki suçluların ve siber dolandırıcıların sayısı her geçen gün artıyor. Bu tehlikelere dolu dijital ortamda çocukları güvende tutmak için yapılması gerekenleri bir araya getirdik…
Çevrimiçi oyun platformlarında kol gezen dolandırıcı ve siber saldırganlar, ya ağlarına düşürecekleri çocuklar arıyor ya da onları saldırılar düzenlemek için bir kapı olarak kullanıyor. Çocukları oyun ortamlarında koruyabilmek için ebeveynlerin dijital oyun ortamını tanıması gerekiyor. Peki çocukları çevrimiçi ortamda nasıl koruyabilirsiniz? Bu soruya yanıt maiyetindeki detayları gözden geçirmeniz önem taşıyor…
1- Ebeveyn kontrolleri belirleyin
Ebeveyn kontrolü, çevrimiçi oyun oynayan çocukların anne-babaları için en iyi arkadaş. Ebeveyn kontrolleri çocuklarının ekran ve oyun sürelerine limitler konulmasını mümkün hale getirir, erişebilecekleri içerikleri kısıtlar ve yabancılarla teması bloke edebilir.
Ayarlar ve içerikler ise çocukların kullandığı cihazlara bağlıdır. Ebeveynlerin akıllı telefonlar, bilgisayarlar, Nintendo Switch, PlayStation ve diğer cihazlarda ilgili kontrolleri öğrenmesi gerekir.
Ebeveyn kontrolü için kullanılabilen uygulamalar da mevcut. Uygulamalar, çevrimiçi oyunlarda, sosyal ağlarda ve diğer uygulamalarda geçirilen süreleri belirlemek için kullanılabilir. Bazı uygulamalar tercihe bağlı olarak çocukların kullandığı cihazları kilitlemek veya gizlice ekran görüntüleri almak için kullanılabilir.
2- Güçlü şifreler
Çocuklarınızın hesapları için güçlü şifreler belirleyin ve kendilerini güvende tutmalarının önemini onlara anlatın. Kişisel bilgilerini ve şifrelerini tanımadıkları kişilere vermemeleri gerektiğini bilmeleri gerekir. Sohbet odalarında veya sosyal medya platformlarında kendileri hakkında özel bilgiler kesinlikle paylaşmamaları gerektiğini anlamalıdırlar.
Çocuklara 2FA (iki adımlı doğrulama) yöntemini öğretin ve mümkün olan tüm platformlarda kullanmalarını sağlayın. Emin olun dijital dünyada büyüyen çocuklar için bu tip pratik önlemleri anlayıp uygulamak hiç de zor değil.
Çocuklarınızın hesap bilgilerini çaldırma riskini ortadan kaldırmak için farklı hesaplarda daima farklı şifreler kullanmaları gerektiğini öğretin. Ayrıca, kullandıkları platformlarda süre geçirdikten sonra hesaplarından çıkmaları gerektiğini de hatırlatın.
3- Sadece güvenilir kaynaklar kullanılmalı
Çocuklarınızın oyunları, uygulamaları veya eklentileri sadece sizin izninizle indirdiğinden emin olun. Bu arada erişkin çocuklar, üçüncü parti platformlardan uygulama indirmenin riskleri konusunda bilgilendirilmeli.
Birçok siber saldırgan oyun, eklenti veya hile kodu görüntüsü verdikleri sahte unsurlarla kötü amaçlı yazılım yayar. Bu uygulamalar bir kez yüklendikleri zaman, siber saldırganlara cihaz üzerinde erişim imkanı verebilir.
Çocuklarınızın sadece güvenilir kaynaklardan uygulama indirdiğinden emin olmalısınız. Her ne kadar resmi platformlarda birçok güvenlik katmanı bulunsa da halen kötü amaçlı yazılımların bu platformlara sızabildiği görülüyor. Bu yüzden bir uygulama indirilmeden önce mutlaka ön incelemesi ve yorumları okunmalıdır.
İlgili Konu: Siber Korsanlar Oyuncuları Minecraft ve Counter Strike ile Kandırıyor
4- Yaşa uygun oyunlar
Video oyunların türü ve sınıflandırması, ebeveynlere oyunları seçmeleri konusunda yardımcı olur. Sınıflandırılan konuma, cihazın türüne veya oyun platformuna göre değişebilir.
Örnek olarak PEGI genel olarak Avrupa ve Asya’da kullanılmaktadır. PEGI 3, tüm yaş grupları için uygun anlamına gelirken, PEGI 18 oyunun şiddet gibi yetişkinlere göre içerikler içerdiğini belirtir. Bu iki sayının arasındaki değerler içeriğin cinsellik, şiddet veya oyundaki diller gibi faktörlere göre belirlenmektedir.
Apple’ın uygulama mağazası App Store, global Application Ratings (küresel Uygulama Puanlaması) kullanmaktadır. Numaralar, puanlamalarını temsil eder. Örnek olarak 4+ içerikte herhangi bir kusur olmadığını gösterir. 17+ ise bu yaş altındaki çocuklar için uygun olmayan içerikler olabileceği anlamına gelmektedir.
İlgili Konu: Oyun Platformlarında Saldırıya Uğramamak için Alınması Gereken Güvenlik Tedbirleri
5- Yabancıların gönderdiği bağlantılara dikkat!
Çocuklarınızı tanımadıkları kişiler tarafından gönderilen bağlantılara tıklamamaları veya dosyaları indirmemeleri konusunda uyarın. Arkadaşları tarafından gönderilen dosyalar bile tehdit içerikli olabilir. Çocukların ilgisini çekerek uygulanmaya çalışılan oltalama saldırılarında hile kodları veya eklenti kiti kazanacakları gibi yalanlar kullanılabilir.
Hile kodu veya bonus içerik yerine, kötü amaçlı yazılımlar çocukların profilleri hakkında bilgi toplar. Şahsi bilgiler dolandırıcılık veya kimlik hırsızlığı için kullanılabilir.
Çocuklarınızın aynı zamanda kötü amaçlı yazılım içerme olasılığı bulunan dosya eklentilerine de dikkat etmeleri gerektiğini söylemeyi unutmayın.
6- Cihazları güncelleyin
Çocuklarınızın kullandığı cihazların en son güncellemeler ile güvenlik yamasına sahip olduğundan emin olun. Konsollar genelde bilinmeyen güvenlik zafiyetleri ile piyasaya sürülürler. Güvenlik zafiyetleri daha sonra keşfedilir ve üreticiler açıkları kapamak için yama geliştirirler.
Yama yapılmayan güvenlik zafiyetleri ise siber korsanlar tarafından ifşa edilebilir ve bilgisayar ağınıza girebilirler. Saldırganlar çocuğunuzun cihazını bir ev veya işyeri ağındaki diğer cihazlara erişmek için bir kapı olarak bile kullanabilir.
Okuma Önerisi: TikTok’u Çocuklar ve Gençler İçin Daha Güvenli Kılan 7 Özellik
7- Kulaküstü kulaklıkları bir kenara kaldırın
Özellikle küçük yaştaki çocukların anne-babaları tarafından dikkat edilmesi gereken husus, kulaküstü kulaklıkların kullanılmaması gerektiği. Siz her ne kadar ses çıkarmadan oyun oynadığını düşünüyor olsanız da çocuğunuz bir yabancı ile konuşuyor olabilir. Bazı saldırganlar çocuk taklidi yaparak çevrimiçi platformlarda gezinir ve kendilerine hedef ararlar.
Tanıştıkları çocukların güvenini kazanmak için bir süre onlarla arkadaşlık yapan saldırganlar, bir süre sonra taciz boyutuna ulaşan taleplerde bulunabilir.
Çevrimiçi taciz, saldırganların temasa geçtikleri çocuklara aralarında geçen konuşmaları anne-babalarına anlatmamaları tembihi ile başlar. Anne-babalar çocuklarının onları manipüle eden birisiyle diyalog halinde olduğunu bilmezken, saldırgan çocuklardan fotoğraf veya video göndermelerini isteyebilir. Bu hatayı yapmaları halinde, çocuklar saldırganlar ile gerçek hayatta buluşmak için tehdit bile edilebilirler.
Başlıklar, çevrimiçi tacizlerin daha kolay gerçekleştirilmesine neden oluşturabilir, çünkü anne-babalar ne olup bittiğini anlamakta güçlük çekebilir.
8- Kamuya açık Wi-Fi tehlikesi
Çocuklarınız akıllı telefon veya Nintendo Switch gibi her yerde kullanabilecekleri cihazlarla oyun oynamak için kamuya açık Wi-Fi kullanabilir. Bu tür bir ağa bağlanmak ise büyük riskleri beraberinde getirir.
Siber korsanlar kolay bir şekilde kendilerini çocukların cihazı ile bağlantı noktası arasında konumlayabilir. E-posta adresleri, şifreler, kredi kartı bilgileri (uygulama satın almak veya uygulama içi satın alım yapmak için kullanılmışlarsa) elde edilebilir. Ayrıca güvensiz Wi-Fi ağındaki trafiği başka bir hedefe yönlendirebilirler.
Buraya tıklayarak detaylıca incelebileceğiniz Aradaki Kişi Saldırısı / Man-in-the-Middle-Attack saldırısı olarak bilinen bu yöntem, oldukça büyük hasarlara yol açabilir.
Çocuklara siber güvenlik hakkında düzenli bilgi verin
Uzmanlara göre çocuklara siber güvenlik hakkında bilinç kazandırmak için ‘henüz erken’ ya da ‘daha çok küçük’ diye bir şey yok. Dijital teknolojiler cihazları, uygulamaları ve interneti günlük yaşantımızın bir parçası haline getirmiş durumda. Bu yüzden çocuklara bulundukları ortamlar içinde yer alan tehditler hakkında bilgi vermek büyük önem taşıyor.
Dolayısıyla ebeveynler, çocuklarının içinde bulunduğu dijital ortam hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
- Bazen siz de çevrimiçi oyunlar oynayın. Oyunların nasıl çalıştığını öğrenin.
- Güvenlik kusurları ve noksanları fark edin.
- Cihazların ebeveyn kontrolleri ve gizlilik ayarları hakkında bilgi toplayın.
- Ve Bilgi Güvende gibi güvenilir bilgi kaynaklarını takip edin.
Bu adımları gerçekleştirirseniz, ardından çocuklarınızı dijital ortamda güvenli tutabilirsiniz.