Bizi takip edin

Haberler

Apple Web ve Uygulama Gizliliği Arasındaki Açığı Kapatmak İstiyor

Teknoloji şirketinin ‘gizlilik’ odağındaki çalışmaları, birçok soru işareti eşliğinde devam ediyor…

tarihinde yayımlandı

Avrupa’da Mayıs 2018’de yürürlüğe giren GDPR (Türkçe karşılığı ile Genel Veri Koruma Yasası) gibi düzenlemeler, internet kullanıcılarının tarayıcılarında gizliliklerini artırmak için birçok araç kullanmalarını sağlıyor. Ancak aynı durum mobil cihazlar ve uygulamalarda geçerli değil. Teknoloji şirketi Apple, bu durumu dengelemek adına Indentifier For Advertisers gibi projelerin, reklam verenlere yardım edip gizliliği koruyabileceğine inanıyor.

Apple açıklamasında, “Reklam Verenler için Tanımlayıcı (IDFA) ve e-posta adresleri sayesinde ağlardaki spesifik cihazları tespit edebildiklerini, reklam verenlerin de cihaz faaliyetini tespit ederek farklı uygulamalar veya web sayfalarında kullanıcı profilleri oluşturabildiğini” belirtti.

IDFA, iPhone’da kullanılan işletim sistemi iOS tarafından her cihaza atanan ve kullanıcı tarafından kontrol edilen tanımlayıcıyı temsil ediyor. Donanıma bağlı olmanın aksine yazılım tabanlı bir tanımlayıcı olan IDFA, kullanıcı tarafından Uygulama Takip Şeffaflığı kullanılarak belli bir uygulama için bloke edilebiliyor. Böylece kullanıcı IDFA tabanlı takibe karşı kontrol elde ediyor.

Web tarayıcılarında reklamları bloke eden araç ve uygulamaların karlılığı ve yeni uygulamaların üretilmesini azaltacağı düşüncesini reddeden Apple, reklam verenlerin daha fazla gizlilik sunması gerektiğine inanırken, geliştiricilerin uygulamalardan halen para kazanabileceğini savunuyor.

Bazı uygulamalar kaldırılacak

Apple aynı zamanda, yeni bir parmak izi yöntemi geliştirilmesinin ardından iOS uygulama mağazası App Store’dan belli uygulamaların kaldırılacağını duyurdu. Şirket, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Avustralya’da mobil uygulama platformunun diğer uygulama kanallarına kıyasla daha baskın olmadığını savunmuştu. Ayrıca Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu’na (ACCC) yaptığı açıklamada, “uygulama alanındaki diğer rakiplerin belirlediği fiyat ve politikaların geliştiriciler üzerindeki etkilerini azalttığını” kaydetmişti.

ACCC tarafından Avustralya’daki en baskın uygulama platformu olduklarını reddeden Apple, “bu şekilde ifade edilmenin sonucunda piyasada belli bir güç kullanmadığını ve piyasa başarısızlıkları nedeniyle bir müdahale veya hukuki eylem gerekmediğini” ifade etti.

iOS ekosistemi içinde ve iOS dışında dağıtım alternatifleri bulunduğunu belirten Apple, kullanıcıların sadece iOS cihazlarına sahip olması halinde bile sadece App Store ile kısıtlı kalmadıklarını ve birçok üçüncü parti platformdan farklı geliştiricilerin uygulamalarına erişebildiklerini söyledi.

Apple açıklamasında, “Kullanıcılar tüm internete erişim imkanına sahip ve iOS cihazlarına erişim yasaklanmış veya kısıtlanmış değil” ifadesini kullandı.

Okumaya Devam Et