Bizi takip edin

Güvenlik Önerileri

Zararlı Yazılımlardan Nasıl Korunursunuz?

tarihinde yayımlandı

Zararlı yazılım, kuruluşların ve bireylerin karşılaşabileceği en yaygın siber güvenlik tehditlerinden birisidir. Zararlı yazılımlardan korunmak için geliştirilen yazılımlar her ne kadar başarılı olsa da kusursuz değiller. Bu yazılımlar büyük oranda bilinen zararlı yazılımlara karşı koruma sağlayabiliyorlar. Yapılan bir araştırmaya göre her gün yaklaşık yarım milyon yeni zararlı yazılım türü tespit ediliyor.

Zararlı yazılım, bilgisayar, cep telefonu gibi programlanabilir bir aygıta, ağa veya sunucuya kasıtlı olarak zarar veren herhangi bir program veya dosyadır.

Zararlı yazılımların birçok farklı türü vardır, ancak en yaygın olanları şunlardır:

Adware (Reklam Yazılımı)

Reklam yazılımları kullanıcının cihazına istenmeyen veya kötü amaçlı reklamlar yükler. Bu reklamlar, üçüncü taraflara satmak, kimlik hırsızlığı yapmak veya kredi kartı dolandırıcılığı amacıyla verilerinizi kötü niyetle toplar.

Spyware (Casus Yazılım)

Casus yazılımlar, kullanıcıların faaliyetlerini izlemek için kullanılır. Casus yazılımlar genellikle kimlik bilgilerinin çalınmasına neden olurken  ciddi bir veri ihlaline de yol açabilir. Genellikle şüpheli dosyaların indirilmesinden kaynaklanır.

Ransomware (Fidye Yazılım)

Kullanıcının verilerini ele geçirip karşılığında fidye talep edilir. Botlar – Bot, komut üzerine otomatikleştirilmiş görevleri gerçekleştiren bir yazılım uygulamasıdır. Kötü amaçlar için kullanıldıklarında, merkezi bir sunucuya geri bağlanabilen, kendi kendine yayılan kötü amaçlı yazılım biçimini alırlar.

Trojan (Truva Atı)

Kendisini meşru kod veya yazılım olarak gizleyen zararlı yazılım türüdür. Saldırganlar ağa girdikten sonra, kullanıcının dosyalarını dışa aktarma, verileri değiştirme, dosyaları silme veya cihazın içeriğini başka bir şekilde değiştirme gibi herhangi bir eylemi gerçekleştirebilir.

Worm (Solucan)

Solucanlar kullanıcı etkileşimine ihtiyaç duymadan kendilerini cihazdan cihaza kopyalayabilmektedir. DDoS saldırıları başlatmak, hassas verileri çalmak veya fidye yazılımı saldırıları gerçekleştirmek için kullanılabilir.

Virüs

Virüs, kendisini bir uygulamaya yerleştiren ve uygulama çalıştırıldığında yürütülen bir kod parçasıdır. Kötü niyetli eylemleri gerçekleştirmenin yanı sıra diğer programlara da bulaşabilir ve diğer sistemlere yayılabilir. Virüs bir dosyaya eklenir ve dosya başlatıldığında yürütülür, daha sonra verilerinizi ve dosyalarınızı şifreler, bozar, siler veya taşır.

Zararlı yazılımlar size birçok farklı şekilde saldırabilir, bu nedenle saldırıları önlemenin tek bir yolu yoktur. Ama, kendinizi  tehditlere karşı korumak için alabileceğiniz bazı önlemler vardır:

  • Virüsten ve zararlı yazılımdan koruma yazılımı yükleyin: Bu araçlar, bilgisayarınızın virüslerden ve diğer kötü amaçlı yazılım türlerinden korunmasına yardımcı olur. Güvenilir bir yazılım seçtiğinizden ve güncel tuttuğunuzdan emin olun.
  • Yazılımları ve işletim sistemlerini güncelleyin: Yazılımları ve işletim sistemlerini güncel tutmak önemlidir çünkü güncellemeler genellikle güvenlik açıklarına karşı korunmaya yardımcı olan güvenlik yamaları ve hata düzeltmeleri içerir.
  • Microsoft Office’deki makro komutunu devre dışı bırakın: Makro komut dosyaları, zararlı kod yürütmek için kullanılabilir, bu nedenle, güvenli olduklarını bilmiyorsanız, bunları Microsoft Office dosyalarında devre dışı bırakmak iyi bir fikir olacaktır.
  • Önemli verileri yedekleyin: Önemli verilerin yedeklenmesi, bir veri ihlali veya başka tür bir siber saldırı durumunda önemlidir. Yedeklerinizi güvenli bir yerde tuttuğunuzdan emin olun.
  • VPN kullanın: VPN kullanmak, internet trafiğinizi şifreleyerek ve IP adresinizi maskeleyerek çevrim içi gizliliğinizin korunmasına yardımcı olabilir.
  • Çalışan farkındalık eğitimi sağlayın: Çalışanları siber güvenlik uygulamaları hakkında eğitmek, siber saldırıları önlemeye yardımcı olmak için önemlidir. Çalışanların riskleri ve kendilerini nasıl koruyacaklarını anlamalarına yardımcı olacak eğitim ve kaynaklar sağladığınızdan emin olun.
  • Erişim kontrollerini uygulayın: Bunlar, yalnızca yetkili personelin hassas bilgileri görüntüleyebilmesini sağlayarak eğer ki çalışanın hesap güvenliği ihlal edilmişse verilerini koruyabilmesine imkan tanır.
  • E-posta filtrelerini kullanın: Bu filtreler, e-postaların içinde gizlendiği bilinen kötü amaçlı yazılımları tespit edebilir ve bu e-postaların çalışanlara ulaşmasını engelleyebilir.
Okumaya Devam Et