Bizi takip edin

Haberler

Akıllı Televizyonunuz Akıllı Bir Seçim Olmayabilir

tarihinde yayımlandı

Which? isimli tüketici grubunun bir raporuna göre , birçok akıllı TV kullanımdan iki yıl sonra güvenlik özelliklerini kaybediyor  ve  bilgisayar korsanlarına karşı  savunmasız kalabiliyor.

Akıllı cihaz ürünler hakkında 119 markaya ulaştıktan sonra Which? pek çok firmanın güncelleme politikalarıyla cihazların beklenen yaşam süreleri arasında ciddi farklılıklar olduğunu fark etti.

Örneğin; LG akıllı TV’ler, piyasa sürüldükten sonra yalnızca iki yıla kadar destek garantili. Ancak şirket, kullanıcıların TV’lerinin kritik güvenlik açıkları için beş yıla kadar destek olabileceğini söyledi.

Sony ise, akıllı TV’leri için yalnızca iki yıl garantili destek sunarken Samsung yalnızca üç yıl garanti süresi vaat ediyor.

NordVPN’in araştırmasına göre İngiltere, Kanada, Avustralya, ABD ve Almanya’daki hanelerin yarısından fazlasının akıllı TV’si var. Akıllı TV’lerin birçoğunda yerleşik kamera ve mikrofon bulunuyor ve genellikle Wi-Fi üzerinden çalıştıkları için, bilgisayar korsanlarının router dahil olmak üzere aynı ağdaki diğer cihazlara erişmesine izin verebiliyor.

2017’de Trend Micro’daki araştırmacılar, başlangıçta mobil Android cihazları hedefleyen FLocker adlı bir fidye yazılımı varyantının Android tabanlı akıllı TV’leri hedef alıp konum verilerine, telefon numaralarına, kişilere ve yüklenen fotoğraflara erişmek için kullanıldığını keşfetti.

2013’te ise diğer cihazların yanı sıra akıllı TV’lerden oturum açma kimlik bilgilerini toplayan bir bot bulundu.

2018’de bir Tüketici Raporları araştırması, milyonlarca Samsung ve TCL akıllı TV’nin, aşılması kolay güvenlik kusurları nedeniyle potansiyel olarak bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilebileceğini ve bu bilgisayarların TV kanallarını değiştirmelerine, sesi artırmalarına, istenmeyen YouTube videoları oynatmalarına ve TV’nin Wi-Fi bağlantısını kesmeye olanak tanıdığını ortaya çıkardı.

Bir akıllı TV’nin saldırıya uğramış veya kötü amaçlı yazılım bulaşmış olabileceğine dair işaretler arasında beklenmedik anlarda açılan reklamlar veya mesajlar, yavaş performans, alışılmadık uygulamalar, ayarlarda değişiklik veya yanıt vermeyen uzaktan kumanda yer alır.

Bir dereceye kadar kullanıcılar, üreticinin gizlilik sayfaları aracılığıyla bazı veri toplamaları devre dışı bırakabilir. Ancak bunu yapmanın, güvenlik açıklarına ve diğer hatalara karşı en iyi savunma olan güncellemeleri devre dışı bırakmadığından emin olmak önemli.

Wi-Fi routerlarını güçlü parolalarla ve mümkünse VPN kurarak güvenceye almak da iyi bir seçenek olabilir.

Kullanıcılar, tanıdık olmayan kaynaklardan gelen içerik konusunda dikkatli olmalı ve güvenli olmayan cihazlara bağlanmaktan kaçınmalıdır. Ayrıca, kullanılmayan özellikleri devre dışı bırakarak mikrofonların veya kameraların her zaman açık erişimini kısıtlayarak ve hatta web kamerasını kapatarak kötü niyetli etkinlik olasılığını da azaltacaktır.

Okumaya Devam Et