Bizi takip edin

Güvenlik Önerileri

Twitter Güvenlik Kılavuzu: Hesabınızı Korumanın 15 Yolu

Popüler sosyal medya ağı Twitter’da hesap güvenliğinden diğer kullanıcılarla etkileşime kadar tüm unsurların farkında olunması gerekiyor…

tarihinde yayımlandı

Her ne kadar ağırlıklı olarak eğlence amaçlı kullanılsa da her sosyal medya gibi Twitter’ın da riskleri bulunuyor ve güvenlik her kullanıcı için büyük önem taşıyor. Twitter’da kimliğinizi koruma altına almak için izlemeniz gereken temel basamakları şu şekilde sıralamak mümkün.

1- Şahsi bilgilerinizi paylaşmayın 

Bir kullanıcının bilmesi gereken ilk ve en önemli madde, üzerinde ne kadar değinilse de önemini asla yitirmedi. Bu madde, ‘asla e-posta adresinizi, şahsi ve iş adresinizi, telefon numaralarınızı ve diğer şahsi bilgilerinizi’ Twitter’da kamuya sunmayın. Çünkü sunulması halinde kimlik hırsızlığı riski ortaya çıkabilir. Şahsi bilgilerinizi sadece Direkt Mesaj (DM) üzerinden, kimliğinden emin olduğunuz güvenilir kişilerle paylaşın.

2- Tweet’lerinizde konum özelliğini devre dışı bırakın

Twitter’da yapılan paylaşımlar ‘tweet’ adıyla tanımlanır. Twitter’da konum takibini devre dışı bıraktığınızdan emin olun. Ek bir Twitter içeriği olarak sunulan bu özellik, tweet’lerinizde konumunuzu da eklemek için kullanılıyor.

Twitter ayarlarına giderek Gizlilik ve Güvenlik başlığından “Tweet’leriniz” ve sonrasında “Tweet’lerinize konum bilgisi ekleyin” seçeneğini kontrol edin ve kutucuğun işaretlenmediğinden emin olun.

Twitter’da yaptığınız konum paylaşımı, kullanıcıların doğrudan net konum bilgilerini temsil ediyor. Twitter’da kullanıcılar adres konumunu göremiyor olsa da, tweet paylaşıldığı esnada bulunulan konum tweet’in metadatasında yer alıyor ve API (uygulama programlama arayüzü) aracılığıyla bu veriye ulaşılabiliyor.

Twitter’da konum paylaşımı kapatılabildiği gibi konum geçmişi de silinebiliyor. Ancak önceden paylaşılan konum bilgilerinin iletildiği üçüncü parti uygulamalar ve Twitter harici arama sonuçlarında bu bilgiler daimî olarak yer alabilir. Bu sebeple, tanımadığınız kişilerin konum bilgilerinize ulaşmasını engellemek için Twitter’da konum özelliğini kapatmak mantıklı bir veri güvenliği adımı olabilir.

İlginizi Çekebilir: Kripto Paralara Yönelik İlgi ile Birlikte Twitter Tuzakları da Artıyor

3- Hangi uygulamaların hesabınıza erişim sağlayabileceğini kontrol edin 

Twitter kullanıcı adı ve şifrenizi talep eden web tabanlı uygulamalardan sakının.

Aşağıdaki basamakları izleyerek Twitter hesabınıza erişim sağlayabilecek uygulamaları düzenli olarak kontrol edebilirsiniz:

1- Twitter ayarlarını açın,

2- Güvenlik ve Hesap Erişimi seçeneğine gelin,

3- Uygulamalar ve Oturumlar seçeneğine gelin,

4- Bağlantılı Uygulamalar’a tıklayın/dokunun.

Listede ihtiyaç duymadığınız tüm uygulamaları kaldırın ve “Erişimi Engelle” seçeneğini işaretleyin.

4- Şifrenizi düzenli olarak değiştirin

Siber korsanlar tarafından kullanılan otomasyon botlar, Twitter hesaplarınıza erişmek için kullanılabilir. Bu sebeple güçlü bir şifre kullanmayı ve şifrenizi her altı haftada bir değiştirmeyi alışkanlık edinin.

Şifrenizin yeterince güçlü olmasını sağlamak için bedava şifre oluşturan web sayfalarından yararlanabilir ve çeşitli parametreler kullanabilirsiniz. Ayrıca buraya tıklayarak güvenli şifre oluşturma ipuçlarını inceleyebilirsiniz.

Twitter şifrenizi değiştirmek için Ayarlar’dan “Hesabınız” ve ardından “Şifrenizi Değiştirin” seçeneğine gitmeniz yeterli.

5- Kısa URL’leri tıklamadan önce ‘ön izleme’ yapın 

Kısaltılmış URL’ler bazı durumlarda güvenli olmayan web adreslerini gizlemek için kullanılır. Güvenlik seviyesi düşük web sayfalarını ziyaret etmek kötü amaçlı yazılım, oltalama dolandırıcılıkları ve kimlik hırsızlığı riskini artırır.

Twitter, bir tweet’e bağlantı eklendiği zaman ön izleme yapılmasını sağlayacak güncelleme üzerinde çalışıyor. Buna rağmen, tweet’i paylaşan kişi paylaşımdan önce ön izleme opsiyonunu kaldırabilir.

Bu sebeple, URL kontrolü yapan güvenlik eklentileri ile ön izlemeyi manuel olarak yapmanız önemli.

6- İstenmeyen direkt mesajlardan kaçının 

Oltalama saldırılarında yöntem son derece basit. Genelde kullanıcılara gönderilen özel mesajlarda web sayfası linkleri bulunuyor ve bunlara tıklanması halinde Twitter kullanıcı adları ve şifrelerin paylaşılması isteniyor.

Sorun şu ki, listenizde yer alan, ancak hesabı ele geçirilmiş bir kişiden size oltalama amaçlı bir DM gelebilir. Dahası, bir mesajın gerçek mi yoksa şüpheli mi olduğunu anlamanızı sağlayacak bir yöntem de bulunmuyor.

Direkt mesajlarda yer alan URL’lere tıklamadan önce ihtiyatlı olmalısınız. Eğer mesajsa şüphe uyandıran herhangi bir unsur söz konusu ise mesajı silin ve gönderildiği hesabın sahibini bilgilendirin.

İlginizi Çekebilir: Sahte Bir LinkedIn Profilini Tespit Etmenin 7 Yolu 

7- Hesabınızı ‘özel yapma’ seçeneğini değerlendirin

Eğer Twitter’ı belli bir aile, arkadaş veya iş çevresi içinde kullanıyorsanız Twitter akışınızı özel kılmayı düşünebilirsiniz. Bu adım özellikle genç Twitter kullanıcıları için tavsiye ediliyor.

Twitter hesabınızı özel kılmak için aşağıdaki adımları takip edin:

1- Twitter ayarlarını açın,

2- Gizlilik ve Güvenlik seçeneğini seçin,

3- Twitter faaliyetleriniz kısmında Takipçi ve etiketleme seçeneğine gelin,

4- Tweet’lerinizi Koruyun seçeneği yanındaki kutuya tik atın.

Bu seçeneği aktif kılarak hesap bilgileriniz ve attığınız tweet’ler sadece sizi takip eden kişiler tarafından görülecektir.

8- Spam’leri bloke edip bildirin

Eğer çok fazla spam gönderen biri varsa, söz konusu hesabı bloke edin ve bildirin. Birçok Twitter kullanıcısı bu işlemi arayüzlerinden yapılmasına izin verdiği gibi Twitter’in ana web uygulamasından da aynı işlem gerçekleştirilebiliyor.

Bir tweet’i bildirmek için tweet’in yanındaki üç yatay noktalı ikona tıklatın/dokunun ve “Tweet’i Bildirin” seçeneğine tıklayın/dokunun. Bildirimi yapmadan önce sebebini belirtmeniz gerekiyor. Size sunulan seçenekler arasında “Bu tweet ilgimi çekmiyor, Şüpheli veya spam, Rahatsız edici veya zararlı veya Kendine zarar verme veya intihar niyeti içeriyor” mevcut.

Spam bildirisi için ikinci seçeneğe tıklamalı ve ardından aşağıdaki sebeplerden birini seçmeniz gerekiyor:

– Tweet atan hesap sahte,

– Zararlı, kötü amaçlı veya oltalama sayfası olabilecek bir bağlantı içeriyor,

– İçerdiği hashtag’ler bağlantısız görünüyor,

– Cevapla fonksiyonunu spam olarak kullanıyor,

– Başka bir sebep.

Twitter, yaptığınız bildiri sonrasında birkaç gün içinde nasıl bir işlem yapıldığı hakkında bilgi veriyor. Bu saniyeler içerisinde gerçekleştirilen çaba, Twitter’ın daha güvenli hale getirilmesine yönelik etkili bir adımı temsil ediyor.

9- Twitter’ın sınırlarına uyumluluk

Twitter’in çeşitli sınırları olduğunu anlamanız gerekiyor. Bu sınırlar belli bir zamanda takip edebileceğiniz kişi sayısı, kaç tane tweet gönderebileceğiniz, vb. unsurlara dayanıyor.

Twitter’ın limitleri aynı zamanda tweet atmak veya kullanıcıları takip edip takipten çıkarmak için otomasyon araçları kullanma aşamasında önem taşıyor. Sınırı aşan sayıda takip yapmanız, hesabınızın bloke edilmesine neden olabilir. Twitter’ın ana limitleri şu şekilde sıralanıyor:

– Günde en fazla 2 bin 400 tweet ve 1.000 DM atabilirsiniz,

– Her gün en fazla 400 yeni kullanıcıyı takip edebilirsiniz,

– Her hesap en fazla 5.000 diğer hesabı takip edebilir. Bu limitin ardından limit takip edilen ile takipçi arasındaki orana göre belirleniyor.

Twitter’ın aynı zamanda “agresif takibi” yasakladığını bilmeniz gerekiyor. Bu terim, Twitter tarafından bir hesabın aynı anda çok fazla hesabı takibe başlaması, ardından bu sayının hızla azalması olarak ifade ediliyor.

10- Takipçi satın almayın

Kullanıcı satışı yapan ve kısa zamanda “yüzlerce takipçi elde etmenizi sağlayacak” hizmetler kullanmak çekici gelebilir.

Bu tür hizmetler Twitter hesabınızı şüpheli kılmakla kalmaz, hesabınızın bloke edilmesine de neden olabilir. Twitter, düzenli olarak satıcıların takipçi satışı yaptığı milyonlarca hesap siliyor. Satın aldığınız takipçiler de uzun süre takipte kalmak gibi bir niyet göstermiyor.

İlginizi Çekebilir: TikTok’u Çocuklar ve Gençler İçin Daha Güvenli Kılan 7 Özellik 

11- Kimsenin sizi taklit etmediğinden emin olun 

Twitter, sadece espri amacıyla bir kişinin taklit edilmesine izin veriyor. Yine de, siz Twitter kullanmıyor olsanız bile bir başkası sizin isminizle Twitter’da hesap açmış olabilir. Bu durum iş hayatımız, profesyonel kariyeriniz ve kişisel hayatınız için kötü sonuçlar doğurabilir.

Eğer bir kişinin yasa dışı şekilde sizi Twitter’da taklit ettiğiniz fark ederseniz, uygulama aracılığıyla bildirim yapabilirsiniz. Bunu yapmak için profili açın ve üç yatay nokta içeren ikona tıklayın/dokunun. Ardından “Kullanıcıyı Bildir” seçeneğini işaretletin ve “Bir başkası gibi görünmeye çalışıyor” seçeneğine tıklayın/dokunun.

Eğer Twitter’da hesabınız yoksa, Twitter’ın kişiliğe bürünmeye yönelik formunu doldurarak bildiride bulunabilirsiniz.

12- İki adımlı doğrulamayı aktif edin 

İki adımlı doğrulama (2FA), Twitter hesabınızın güvenliğini artıran önemli bir adımı temsil ediyor. Bu sayede bir kişi şifrenize erişim sağlasa bile hesabınızı kontrol etmekten alıkonuyor.

2FA özelliğini aktif etmek için Ayarlar>Güvenlik ve Hesap Erişimi>Güvenlik>İki Adımlı Doğrulama seçeneğini tıklayın.

2FA doğrulama kodunu SMS, bir doğrulama uygulaması veya fiziksel bir güvenlik anahtarı ile yapabilirsiniz.

13- Veri takibini devre dışı bırakın 

Twitter, çevrimiçi faaliyetlerinizi sosyal medya dışındaki kullanıcı tecrübesini geliştirmek adına kullandığını resmi olarak açıklamış durumda. Bu kapsamda, Twitter uygulaması web tarayıcı geçmişinizi standart ayar olarak takip ediyor.

Benzer olarak, Twitter tecrübenizi “çıkarım yapılan kimliğe” göre kişiselleştiriyor. Bu da kullandığınız cihazlar, telefon numaranız gibi bilgileri kullanarak size sunduğu içeriği değiştirebileceği anlamına geliyor.

Her iki içeriği Ayarlar>Gizlilik ve Güvenlik>Twitter Harici Aktivite seçeneğine tıklayarak/dokunarak ve kutuları boş bırakarak yapabilirsiniz.

14- Spesifik kelimeleri sessize alın

Twitter’da spesifik kelimeleri sessize almak, ilgi duymadığınız içeriği filtrelemek adına oldukça işe yarayan bir adım. Örneğin, futbol ile ilgili tweet’leri görmek istemiyorsanız, Türkiye Ligi, Dünya Kupası, Şampiyonlar Ligi gibi kelime öbeklerini sessize alabilirsiniz.

Öte yandan, bazı kelimeler sıkça zararlı olan temalara da bağlantılı olabilir. Yetişkinlere yönelik içerik, silahlar vb. kelimeler örnek gösterilebilir. Buna benzer tüm kelimeleri sessize alarak zaman tünelinizde belirmemesini sağlayabilirsiniz.

Kelimeleri sessize almak için Ayarlar>Gizlilik ve Güvenlik>Sessize Al ve Bloke>Sessize Alınan Kelimeler seçeneklerine gitmeniz gerekli.

15- Antivirüs yazılımı kullanabilirsiniz 

Güvenlik unsurlarına dikkat eden hiçbir liste, bilgisayarınızda güvenilir ve lisanslı bir antivirüs yazılımı ile güvenlik duvarı kullanmanız gerektiğine değinmeden bitirilmez.

Güvenliğin kilit unsuru: İhtiyat

Sosyal medyada güvenliğinizi sağlayabilmek çok yüzlü ve sonu olmayan bir savaşta doğru adımları atmayı temsil ediyor. Hesabınızın güvenliğinden diğer kullanıcılarla etkileşiminize kadar her faktörün farkında olmanız gerekiyor.

Eğer hesabınızın doğru şekilde kurulduğundan eminseniz, yukarıda bahsedilen sorunların hiçbiri ile uğraşmadan Twitter’ın keyfini çıkarabilirsiniz.

Okumaya Devam Et