En Çok Başımıza Gelenler
Şahane Cuma, Muhteşem Cuma, Black Friday Dönemi Dolandırıcılıklarına Karşı Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kasım ayının ‘Şahane Cuma’ odağında gelişmesi beklenen siber tehditlerine karşı nelere dikkat edilmeli, hangi önlemler alınmalı?
Black Friday ya da Türkiye’deki kullanımları ile Şahane Cuma, Kara Cuma veya Muhteşem Cuma, 1932’den günümüze uzanan ve esasında ABD’de Şükran Günü (Thanksgiving Day) olarak bilinen bayramdan sonraki ilk Cuma gününe verilen isim. Dolayısıyla ABD için yerelden başlayarak devamında küresel hale gelen bir gün ve özelliği de her yıl bu tarihte (son yıllarda birkaç hafta öncesinden itibaren) alışverişte büyük indirimlere sahne olması.
Dalga dalga tüm dünyada etkisini gösteren, ülkemizde de her yıl gerek fiziksel/online mağazalar gerekse e-ticaret platformlarında yoğun indirim ve kampanyalara konu olan Şahane Cuma için ‘alışveriş bayramı’ demek yanlış olmaz. Şahane Cuma ne zaman?
2021 yılı için Şahane Cuma (Muhteşem Cuma, Black Friday…), 26 Kasım Cuma günü gerçekleşecek.
Fırsatlar, indirim ve kampanyalar ise sadece ‘son Cuma günü’ için söz konusu değil, genel itibarıyla ayın tamamına yayılacak ve bu da Kasım ayını yılın öne çıkan alışveriş dönemlerinden biri haline dönüştürecek…
İşte bu sıra dışı dönemde farklı kategorilerdeki milyonlarca ürün çeşitli kampanyalarla sunulurken siber tehditler de, internetten yapılan alışverişlere yönelik yoğun ilgiye paralel şekilde daha sık görülecek.
Alışverişe dair bu dinamik dönemin siber riskleri hiç olmadığı kadar artırdığı biliniyor. Bu noktada siber güvenlik farkındalığı ve dikkat, artan tehditlerle birlikte daha fazla önem kazanacak.
Sahte alışveriş sitelerinden oltalama e-postalarına, tüketicileri yanıltmaya yönelik SMS mesajlarından sahte sosyal medya reklamlarına kadar siber riske dair birçok yöntemin kullanıldığı dönem, daha dikkatli olmayı zaruri kılıyor. Döneme özgü risk unsurlarını göz ardı etmeden alışverişleri güven içerisinde gerçekleştirmek büyük önem taşıyor.
Peki Kasım ayının ‘Şahane Cuma’ odağındaki siber tehditlerine karşı hangi önlemler alınmalı, nelere dikkat edilmeli?
1- Sahte veya paravan sitelere dikkat!
Paravan site şeklinde de ifade edilen sahte sitelerin sayısında, bu tip dönemlerde büyük artış görülüyor. Black Friday dönemlerinde basit e-ticaret sitesi kurup, olmayan ürünleri satan çok sayıda dolandırıcı ile karşılaşılabilir. Bu dolandırıcılık yönteminde kötü niyetli kimseler tarafından kişilerin kredi kartı bilgileri ve kişisel bilgilerinin çalınması hedefleniyor. Bazı konulara dikkat ederek bu tür tehditlerden kaçınmak mümkün.
Bir web sitesinden alışveriş yapmadan önce iletişim bilgileri (adres, telefon, vb.) incelenmeli, adres barının sol köşesindeki kilit işareti ile güvenlik açısından yeterli olunduğuna işaret eden SSL sertifikasına sahip olduğundan emin olunmalı ve sunulan indirimlerin makul olduğuna kanaat getirilmeli. Zira 10 bin liralık bir ürünü kimse bin liraya satmaz. Dolayısıyla çok abartı ve şaşırtıcı indirimlere şüphe ile yaklaşılması öneriliyor.
Ek olarak SSL sertifikasında sahip olan bir web sitesinde alan adı HTTPS ile başlar. Diğer taraftan SSL sertifikası sahte sitelerde de görülebilmekle birlikte eğer böyle bir özellik yoksa platformdan alışveriş yapılmaması en doğru tercih.
HTTPS dışında bir diğer ‘dikkat edilmesi gereken nokta’ da web sitesinin adresi. Tanınmış bir siteyi gördüğünüzde bile tedbirli olmanızda yarar var. Çünkü dolandırıcılar orijinal emsali ile neredeyse aynı sahte siteler oluşturup URL adresini de bir iki kelimeyle değiştirerek sizi tuzağa düşürmeye çalışabilirler.
Ayrıca her ne sebeple olursa olsun, telefonda veya mesajla kimseye kredi kartı bilgisi verilmemeli.
2- Go Güvenli Öde ve 3D Secure sistemini tercih ediniz
Go Güvenli Öde ve 3D Secure gibi kimlik doğrulama altyapısı sunan web sitelerinden alışveriş yapmayı tercih edin.
Bu altyapılar temelde, alışverişlerdeki ödeme safhasında kredi kartı bilgilerinin girilmesinin ardından telefon numaranıza güvenlik amaçlı bir kod gönderilmesini esas alır. Sistem, telefona gönderilen kodun alışveriş yapılan platformda girilmesi ile süreci doğrulama işlevi sunar.
Go Güvenli Öde hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
3- Sanal kart ve dijital cüzdan kullanımı ile daha güvenli alışveriş
Kendinize ait bir sanal kart açarak içine gerçekleştireceğiniz alışveriş miktarı kadar para ekleyebilir ve banka bilgilerinizi vermeden satın alım yapabilirsiniz.
Mobil uygulama üzerinden dijital cüzdan kullanımı, fiziksel cüzdanlara göre şifreleme sistemleri sayesinde çok daha güvenli ve hızlı bir çözüm anlamı taşıyor. Tüm alışverişlerde kart bilgisi girilmesine gerek kalmıyor, işlemler uygulama üzerinden son derece pratik şekilde yönetiliyor.
4- Güvenlik için kendi cihazınız, kendi Wi-Fi ağınız
Alışveriş yapacak kişinin kendi akıllı telefon, tablet veya bilgisayarını kullanması öneriliyor. Bu sayede başkasına ait bir cihazda bulunan olası risk unsurlarından korunmak çok daha mümkün hale geliyor.
Ek olarak her internet bağlantısı, online ödemeler için yeteri kadar güvenli değildir. Online alışveriş için çarşı ve alışveriş merkezlerindeki halka açık Wi-Fi noktalarını kullanmayın.
5- Mesafeli satış sözleşmesi ve ön bilgilendirme formu
Müşteri-ürünler ve mağazanın sorumluluklarını tanımlayan mesafeli satış sözleşmesi ve ön bilgilendirme formu, yasal bir zorunluluk ve web sitesinde bulunma şartı var. Eğer bir web sitesi bu sözleşmeleri sunmuyorsa alışveriş yapılmaması gerekir.
6- Güncellemeleri ihmal etmeyin
Yüklü yazılımlar ve mevcut işletim sistemine gelen güncellemeler, güvenlik açıklarının giderilmesi ve yeni güvenlik özelliklerini de kapsar. Yani tüm güncellemeler vakit kaybedilmeden yüklenmeli.
7- Siber güvenlik çözümleri kullanabilirsiniz
Güvenilir güvenlik çözümleri şirketlerinin yazılımlarını yükleyerek belirli taramalar ve uyarılar alabilir, bilgisayar veya mobil cihaz güvenliğinizi artırabilirsiniz.
Güvenlik bariyerini en yüksek noktaya taşımak
Kasım ayında Muhteşem Cuma indirimlerinin genellikle takip eden hafta sonunda da devam ettiği, sonrasındaki pazartesi gününün de ‘Cyber Monday’ Siber Pazartesi adıyla teknoloji ürünlerine özel indirimlere sahne olduğunu hatırlatalım. Dolayısıyla siber riskler tüm Kasım ayı ve 26 Kasım Cuma gününden sonra da devam edecek.
Seri sonu ürünler, yeni yıl hediyesi, yılbaşı alışverişi gibi trendler de sonrasında benzer siber risklerle beraber gündeme gelecek.
Genel olarak tüm e-ticaret alışverişlerinde güvenlik bariyerini en yüksek seviyede tutmak ve dikkati elden bırakmamak gerekiyor.
Güvenli alışverişler!