Bizi takip edin

Haberler

Rapor: 2020’de Akıllı Telefonlara Yönelik Siber Tehditlerde Artış Yaşanabilir

tarihinde yayımlandı

5G teknolojisi ve nesnelerin interneti (IoT), veri hızındaki artışı da beraberinde getiriyor. Bu noktada Grant Thornton tarafından yayınlanan “2019’daki Siber Eğilimler ve 2020 için Tahminler” (Cyber Trends in 2019 and Predictions for 2020) adlı rapor ise‘siber saldırıların hızında da’ artış beklendiğine işaret ediyor. Hindistan merkezli Grant Thornton, küresel ölçekteki denetim ve finans kuruluşları arasında.

Veri ihlallerinde 2019’da bir önceki yıla göre yüzde 54 artış yaşandığının altının çizildiği söz konusu raporda, 2020 için mobil odaklı kötü amaçlı yazılım ve Truva atı saldırılarına yönelik artış beklentisi paylaşıldı.

Tehdit aktörlerinin saldırıların hızı ve etkisini yükseltmek için yapay zeka odaklı gelişmiş yöntemler gerçekleştirmesinin beklendiği kaydedilirken IoT teknolojisinin de veri güvenliği açısından yeni zorluklar çıkarabileceği belirtildi.

Söz konusu beklenti ayrıca,

  • Kullanılan şifrelerin yeterince güvenli olmaması,
  • Cihazların başka kişilerle paylaşımı,
  • Kaynağından emin olunmayan e-postalardaki eklerin indirilmesi ve açılması,
  • Güvenirliğinden emin olunmayan web sayfalarının ziyaret edilmesi,
  • Güvenirliğinden emin olunmayan mobil uygulamaların indirilmesi gibi nedenlerle bağlantılı.

Grant Thornton raporunda 2020’de sadece Hindistan’daki akıllı telefon kullanıcı sayısının 673 milyona ulaşmasının beklendiği, siber güvenlik ihlallerinin kaynağının yüzde 95’inin kullanıcı hatası kaynaklı olduğu kaydediliyor. Ayrıca Bilişim Teknolojileri Kurumu verilerine göre, Türkiye’deki mobil abone sayısının 2019 yılı üçüncü çeyreğinde 82 milyonu aştığı ve akıllı telefon, tablet gibi mobil cihazlara yönelik siber tehditlerin de artmaya devam ettiği biliniyor.

Akıllı telefon güvenliği hakkında çeşitli ipuçları için buraya tıklayabilirsiniz.

2019’un 2020’ye etkisi, ‘daha fazla önlem’ olabilir

Raporda bir dizi pozitif çıkarım da mevcut. Örneğin siber saldırıların arttığı, mevcut durumun devam edeceği ama bunun şirketlerin siber güvenlik duruşlarını proaktif bir şekilde ele almalarına yardımcı olacağı ifadelerine yer veriliyor.

Ayrıca siber zorbalık da dahil olmak üzere siber güvenlik olaylarının 6 kat arttığı, bunun da veri analizi suç kalıplarının anlamlandırılması ve siber suçların azaltılmasına katkı sağlayabileceği görüşü aktarılıyor.

Okumaya Devam Et