Bizi takip edin

Haberler

Kargo Dolandırıcılığı Kasım Ayında Arttı 

Siber korsanlar çevrimiçi alışveriş sürecinin tamamında etkin durumda ve alışveriş öncesinde olduğu gibi sonrasında da dolandırıcılık faaliyetlerini devam ettiriyorlar…

tarihinde yayımlandı

kargo-dolandiriciligi

Black Friday gibi dönemlerin etkisiyle e-ticaret satışlarının patlama yaşandığı Kasım ayında perakendeci ve dağıtım şirketlerini hedef alan dolandırıcılığın %400 arttığı belirtildi.

Yapılan analizler, Kasım ortasında tüketicileri “özel teklifler” ile hedef alan oltalama saldırıların %80 arttığını göstermişti. Kargo/koli iletiminde yapılan dolandırıcılıklarda ise tüketiciler “teslimatınızı takip edin” veya “iletim problemi” gibi mesajlarla tuzağa düşürülüyor.

Koli taşımacılığını hedef alan oltalama saldırılarının en çok görüldüğü ülke ABD ve coğrafi bölge ise Avrupa olmakla birlikte diğer birçok alanda da söz konusu dolandırıcılıklar artıyor. Kargo nakliyatına yönelik oltalama e-postaları Kasım ayında Avrupa’da %401 sıçrarken, ABD’de ise aynı süreçte dolandırıcılık oranı %427 arttı.

Asya-Pasifik (APAC) bölgesinde kargo bağlantılı oltalama e-postalarının oranı ise %185 artış gösterdi. Türkiye’de de ABD ve Almanya merkezli kargo şirketlerinin adlarının oltalama saldırılarında sıklıkla kullanıldığı dikkatlerden kaçmadı.

Güvenlik uzmanları, siber suçluların artık çevrimiçi alışveriş sürecinin tümünde etkin olduğunu ve alışveriş öncesinde olduğu gibi sonrasında da dolandırıcılık yaptıklarını belirtiyor.

kargo-dolandiriciligi

Sürecin detayları ise genellikle şöyle…

İlk olarak tüketicilerin e-posta kutularında siber dolandırıcılar tarafından gönderilen sahte “özel teklif” mesajları beliriyor. Ardından, teklifler güvenilir bir e-perakendeciden alınmış olsa bile dolandırıcılar satın alıma ait e-posta iletiyor ve kargo hakkında sahte bilgilendirme yapıyor.

Satın alımın ardından gelen e-postalar her ne kadar orijinal şirket mesajlarını yansıtıyor gibi dursa da sahteciliği temsil eden ipuçları dikkatli gözlerden kaçmıyor. Bunların başında imla hataları, anlatım bozuklukları ve taklit edilen alan adları geliyor.

Siber güvenlik uzmanları, tüketicilerin alım öncesindeki süreçte dolandırıcıların tuzağına düşebildiklerinin altını çizerek şüpheli tüm e-postalara dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

Okumaya Devam Et