Bizi takip edin

Güvenlik Önerileri

Güvenli Alışveriş İçin 10 Öneri

Güvenli alışveriş için neler yapılmalı?

tarihinde yayımlandı

Türlü yöntemleri ile yıl boyu internet kullanıcılarını hedef alan kötü niyetli kimseler, alışveriş günlerini de fırsata dönüştürmek isteyecekler. Elbette çeşitli tuzaklar kuracak, 7’den 70’e herkesin banka hesaplarını, belki kısıtlı miktardaki parasını çalmaya odaklanacaklar.

Peki bu noktada güvenli alışveriş için neler yapılmalı? Elbette sahtekarlara karşı dikkatli olmak şart, ancak tehlikeli yöntemlere karşı güvenlik bariyerlerini kalınlaştırmak da gerek. Nasıl mı?

1- Başkasına ait cihazlarla alışveriş yapmayın

Başkasının akıllı telefonu, bilgisayar ya da tabletini kullanarak internetten alışveriş yapılmamalı. Başka cihazların güvenilirliğinden emin olmazsınız, virüs bulaşmış olabilir. Aynı şekilde internet kafe üzerinden de alışveriş yapılmaması gerek. Her zaman kendi cihazlarınızı kullanarak alışveriş yapınız.

2- Kamusal WiFi noktalarına bağlanmayın

Kafe, restoran, alışveriş merkezi, otel, vb. noktalardaki ücretsiz internet bağlantısının risk potansiyeli yüksektir. Serbestçe dahil olunabilen bu tip ağlarda, kötü niyetli kişiler de kol gezebilir. Özellikle bankacılık işlemleri ve e-ticaret alışverişleri söz konusuysa serbestçe bağlanılabilen WiFi ağlarını tercih etmeyin. Kendi evinizde, iş yerinizdeki internet bağlantısını ya da yine size ait mobil cihazda kullandığınız mobil interneti tercih edin.

3- Kredi kartı kullanın

Banka kartı yerine kredi kartınızla alışveriş yapmanız daha güvenli. Çünkü bu sayede, olası bir yasa dışı erişim halinde hesaplarınızda bulunan paranın çalınması gibi bir durumla karşılaşmazsınız. 

4- Sanal kart da kullanabilirsiniz

Sanal kart, belli bir limitin bulunduğu kartlar olduğu için olası bir yasa dışı erişim halinde ele geçirilen para miktarı düşük olacaktır.

5- Sahte indirimlere dikkat edin

Sahte web siteleri, e-posta ve sosyal medya reklamlarını kullanarak gerçek olmayacak kadar ‘büyük’ indirimlerle dikkat çekmeye çalışan siber korsanlar, bu sayede kullanıcıları tuzağa düşürmek istiyorlar. Sayıları artan bu tür indirimlere inanmayın. Genelde kredi kartı bilgilerinizi çalmaya odaklı olduklarını da belirtelim.

6- Güvenilir sitelerden alışveriş yapın (Sahte sitelere karşı hazırlıklı olun)

Güvenli alışveriş imkânı sunabilen e-ticaret platformlarından alışveriş yapın. Adres çubuğunu inceleyin, tuhaf şeyler görüyorsanız söz konusu site, sizi kandırmaya çalışan sahte bir platform olabilir.

7- Sahte sosyal medya hesaplarına karşı hazırlıklı olun

Sahte sosyal medya hesaplarına da dikkat! Ürün satışı gerçekleştiriyor gibi görünen sosyal medya hesapları, aslında kritik önem taşıyan bilgilerinizi elde etme odaklı olabilir. Bu nedenle bir sosyal medya hesabından alışveriş yapmadan önce platformu internet üzerinden araştırın, detaylarını inceleyin. Güvenilirliğinden emin değilseniz alışveriş yapmayınız.

8- Sahte reklamlara tıklamayın

Sahte reklamlar, son dönemde siber korsanların en sık başvurdukları yöntemlerden. SMS, sosyal medya reklamı gibi şekillerde tüketicilerin karşısına çıkan sahte reklamlarda genelde aşırı indirimler, vaatler öne çıkıyor. Bu reklamlarda genellikle ‘detaylar için tıklanması istenen bir link’ yer alıyor. Güvenliğiniz için kesinlikle linke tıklamamanız gerekiyor.

9- Linki HTTPS ile başlayan sitelerden alışveriş yapılması öneriliyor

Web sitesi alan adlarının ‘http’ yerine ‘https’ ile başlaması, arka planda ilgili içeriğin şifrelenmesi ve bağlantının korunması anlamına geliyor. Daha güvenli bir web sitesi anlamı taşıyan ‘https’, tüketiciler için alışveriş yapılmadan önce mutlak değerlendirilmesi gereken konulardan. Alışveriş yapılan sitenin alan adının ‘https’ ile başladığından emin olmanız önerilir.

İpucu: Şu anda ziyaret etmekte olduğunuz Bilgi Güvende web sitesinin alan adı, güvenli bir platform olduğuna işaret eden, ‘https’ ile başlar.

10- Ekstrenizi inceleyin

Kredi kartı işlemlerinin mobil bankacılık uygulamaları üzerinden kolayca görüntülenebildiği günümüzde, özellikle Black Friday, Cyber Monday gibi normale göre daha yoğun alışveriş yapılan dönemlerde ‘kontrol’ büyük önem taşıyor. Hesap hareketlerinizi inceleyerek aksi bir durumla (fazladan alışveriş yapılması gibi) karşılaşmanız halinde hızla aksiyon alabilir, kredi kartınızı kapatabilirsiniz örneğin.
Daha fazla detay için buraya tıklayabilirsiniz.

Ek olarak cihazlarınızda güvenlik yazılımı kullanabilirsiniz.

Okumaya Devam Et