Bizi takip edin

Bankacılık

Yükselen Güvenlik Tehdidi: Deepfake Videoları

Bu videolar gerçek insanları taklit ediyor ve bunun yakında herkes için büyük bir soruna dönüşeceği düşünülüyor.

tarihinde yayımlandı

Fidye yazılımlarına karşı devam eden mücadele, sürekli genişleyen Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarının veya bulut bilişimin güvenliğini sağlama zorluklarının yanı sıra güvenlik ekiplerini meşgul etmiyorsa, ufukta yeni bir sorun görünüyor: Deepfake videolarından korunma.

Özetle deepfake videolar, insanların veya olayların sahte görüntülerini üretmek için yapay zekâ ve derin öğrenme tekniklerini kullanır.

Siber suçlular, yapay zekâ (AI) destekli derin öğrenme tekniklerini kullanarak, üst düzey bir yöneticinin deepfake video sahtekarlığını oluşturmak için bu kamuya açık bilgilerden yararlanabilir, çalışanla görüntülü görüşme talep etmek için e-posta güvenlik açıklarından yararlanabilir ve ardından onlardan işlemi yapmalarını isteyebilir.

Kurban, CEO’su veya patronuyla konuştuğuna inanıyorsa, talebi reddetmesi pek olası değildir.

Dolandırıcılar, çalışanları patronlarıyla telefonda konuştuklarına ikna etmek için zaten yapay zekâyı kullandılar. Video öğesini eklemek, aslında dolandırıcılarla konuştuklarını tespit etmeyi daha da zorlaştıracak.

FBI deepfake videolara karşı uyardı

ABD’nin iç istihbarat ve güvenlik gücü FBI, siber suçluların uzaktan BT destek işlerine, personelin ve müşterilerin çalınabilecek ve istismar edilebilecek hassas kişisel bilgilerine erişime izin verecek rollere başvurmak için deepfake videolarına karşı kullandığı konusunda uyardı.

FBI ayrıca, bilgisayar korsanlarının yabancı etki operasyonları için deepfake sahtekarlıkları ve diğer AI uygulamaları tarafından oluşturulan içeriği kullanacakları konusunda uyardı.

Teknolojideki ilerlemeler, gerçek hayattaki videolardan ayrı olarak derin sahte içerik anlatmanın daha zor hale geldiği anlamına gelse de FBI video çarpıklığı, garip kafa ve gövde hareketleri, dudak hareketi, gerçek ses tonuna benzeyen herhangi bir ses tonu ve yüzler arasındaki senkronizasyon sorunlarını içeren deepfake videolarının tespit edilmesinin mümkün olduğuna inanıyor.

Peki deepfake nasıl tespit edilir? İşte pratik ipuçları…

Deepfake’i tespit etmek

Videoları gerçeklerinden ayırt etmenin yollarını 3 temel maddede açıklayabiliriz…

1- Doğal detaylara odaklanın:

Videoyu dikkatle inceleyerek, görüntüdeki kişinin gözlerini tuhaf bir şekilde kırpıp kırpmadığına bakın.

Yapay zekâ sistemlerinin eğitim sistemlerinden dolayı, bilgisayar halen doğal göz kırpma hareketlerini taklit etmekte zorlanıyor. Ayrıca, kafa hareketlerinde beliren tuhaflıklar da sahte video sinyali demek.

  • İnsan yüzleri asimetri içeriyor

Gözlükler ve küpeler gibi detaylar yüzün diğer tarafı ile uyuşmayabilir veya surata tuhaf bir şekilde pozisyon alabilir. Şapka gibi diğer nesneler de havaya veya arka plana uyumsuz şekilde oturabilir.

  • Yüzün ötesindeki detaylar

Arka planlar, yüzlerden daha fazla çeşitlilik içerdiği için taklit etmesi zor detaylar. Ağaçlar, binalar ve diğer kişilerin yüzleri bozulabilir ya da doğal olmayan biçimler oluşturabilir. Saçlar da bir diğer ipucu. Eğer saçın nerede bittiği, arka planın nerede başladığı belli değilse ve saçta tuhaflık varsa, bu detaylar bir manipülasyona işaret edebilir.

  • Kulaklara ve dişlere dikkat!

Diş ve kulaklar uzaktan düzgün görülse de yakından bakıldığında oldukça karmaşık yapılar. Cam ve mücevherler ile geçerli olan simetri sorunu gibi, AI dişlerin sayısı ve kulakların kıvrımlı yapısını taklit etmekte zorlanabilir. Dişler tekrarlayabilir, üst üste binebilir veya ağzın kenarlarına doğru yok olabilir. Bir kulağın içi bulanık belirebilir, kulaklar birbirleriyle son derece uyumsuz görünebilir.

İşte çok miktarda ipucu…

Bu tespitler sayesinde videodaki görüntü ve sesin senkronize olmadığı ya da videonun belli yerlerinde düzenlemeler yapıldığı anlaşılabiliyor.

2- Her içeriğin eşleştiğinden emin olun:

Eğer görüntüde bir kişinin yüzü ve omuzları görünüyorsa, arka plana dikkat edin. Arka plan ile görüntüdeki unsurlar arasında bir uyumsuzluk var mı? Aynı zamanda ışıkta tuhaflıklar beliriyor ve görüntüdeki unsurlar üzerine ekleme yapılmış gibi bir görüntü mü var? Video sahte olabilir.

3- İpuçlarını yakalayın:

Deepfake videosunun yavaşlatılmış olduğunu düşünelim… Bu yapıldığı zaman, ses de yavaşlıyor. Haliyle konuşan kişinin sesi dışında videodaki diğer sesler de yavaşlıyor ve videonun sahte olduğuna dair ipucu beliriyor. Bu tip ipuçlarına videoları biraz daha dikkatli şekilde inceleyerek ulaşmak çok zor değil.

Okumaya Devam Et