Bizi takip edin

Haberler

Yapay Zeka ve Sosyal Mühendislik

tarihinde yayımlandı

Yapay zeka, günümüzün teknolojik devriminin arkasındaki itici güç olarak yer alıyor. Gittikçe daha ulaşılabilir olması özellikle siber güvenlikte göze çarpıyor. Yapay zekanın uyarlanabilir algoritmaları ile kapsamlı veri işleme yeteneklerinin birleşimi, kötü niyetli aktörlerin karmaşık sosyal mühendislik saldırıları geliştirmesine olanak tanıyor ve daha önce ağırlıklı olarak insan müdahalesine dayanan bu tür stratejiler artık giderek otomatikleşiyor ve fark edilmesi güç hale geliyor.

Sosyal mühendislik saldırıları insan psikolojisini hedef alarak güveni istismar eder ve bireyleri hassas bilgileri ifşa etmeye veya yetkisiz eylemler gerçekleştirmeye yönlendirir. Yapay zeka da bu aldatıcı stratejileri uygulamak için tehdit aktörlerine yeni araçlar sunuyor; bu da gelecekte daha farklı sosyal mühendislik saldırılarıyla karşı karşıya kalınabileceğini gösteriyor.

Yapay zeka araçları daha kişiselleştirilmiş saldırılar gerçekleştirilebilmesine olanak sağlıyor. Sosyal medya, kamuya açık veritabanları ve sızdırılmış veriler gibi birden fazla kaynaktan elde edilen bilgilerle gerçek ve güvenilir görünen kişiselleştirilmiş oltalama e-postaları oluşturulabilir. Kişiye yönelik bu saldırılar inandırıcılığı ve başarı oranını önemli ölçüde artırmakta ve kişiler ve kurumlar için büyük risk oluşturmaktadır.

Deepfake, “derin öğrenme” adı verilen makine öğrenimi ile oluşturulan yapay bir görüntü veya videodur. Bu yolla yapay zeka algoritmaları birisini taklit eden ses ve video içeriği gibi gerçekçi medyalar oluşturabilir. Kötü niyet aktörleri, güvenilir kişilerin kimliğine bürünerek, kurbanların hassas bilgileri paylaşmasına veya kötü niyetli eylemlerde bulunmasına yönlendiren sahte içerik oluşturmak için deepfake teknolojisinden yararlanıyor. Bu içeriklerin gerçekçiliği, onları tespit etmeyi daha da zorlaştırıyor.

Yapay zeka destekli araçlar, siber suçluların e-posta oluşturma, otomatik yanıtlama gibi saldırı sürecinin çeşitli aşamalarını otomatikleştirmesine de olanak tanıyor. Bu otomasyon, dolandırıcıların aynı anda birden fazla kişiyi hedef alarak büyük ölçekte saldırılar başlatmasına olanak tanıyor.

Şu an itibariyle çok büyük problem olmasa da, yapay zeka, dolandırıcılara sosyal mühendislik ve oltalama saldırılarını güçlendirecek gelişmiş araçlar sağlayarak siber suç ortamını şüphesiz değiştirecek ve gelecekte yaygınlığı ve kalitesi muhtemelen artacak. Bu, herhangi bir e-postaya, görüntüye veya videoya güvenilemeyeceği anlamına gelmiyor, ancak sahtekarlıklara karşı daha bilinçli olmak, özellikle de kişisel ve finansal bilgilerinizi banka çalışanı, yönetici, siyasetçi, polis de dahil kimseyle paylaşmamak bu tip saldırılardan korunmak için önemlidir.

Okumaya Devam Et