Bizi takip edin

Güvenlik Önerileri

Yapay Zeka Siber Suçluları Nasıl Durdurabilir?

Önümüzdeki birkaç on yıl, büyük ölçüde yapay zekadaki gelişmelerle tanımlanacak…

tarihinde yayımlandı

Dünya, modern siber suçlarda benzeri görülmemiş bir tehditle karşı karşıya. Ekonomik ve kişisel hayatımızın çoğu çevrimiçi ortama taşınmaya devam ederken, izlenmesi giderek zorlaşan küresel olarak dağılmış sofistike aktörler kendilerini deyim yerindeyse ‘bir bolluğun içinde’ buluyor.

Pandemi; korku, kafa karışıklığı ve çevrimiçi etkinliklerdeki büyük artışlardan yararlanarak olabilecekleri her yere saldırmak isteyen siber suçlular için fazlasıyla aktif bir dönemdi.

Yapay zekanın (AI) artan karmaşıklığını hesaba kattığınızda, siber suçlar insan uygarlığına yönelik en ciddi tehditlerden birini temsil ediyor. Neyse ki aynı teknolojiler tamamen durdurulamasa da en azından kötü adamları yavaşlatmak için kullanılabilir. Yapay zekanın siber suçların neden olduğu hasarı önleyebileceği ve azaltabileceği yöntemlerden bazılarına göz atalım.

1- Saldırılarla mücadele

Daha yeni yapay zeka algoritmaları, veri trafiğini, erişimi ve aktarımı analiz etmenin yanı sıra veri trendlerindeki aykırı değerleri/anormallikleri tespit etmede son derece iyi. Garip bir şey keşfedilirse, yapay zeka programları, sistemde tek veya daha fazla güvenlik açığı olup olmadığını görmek için verileri derinlemesine mercek altına alabilir. Yapay zeka yaratıcıları, gelişen tehditleri takip etmek ve daha güncel yanıtlar üretmek için yapay zeka model yönetiminden daha iyi yararlanabilir.

Denetimli öğrenme olarak bilinen süreç, siber saldırıların önlenmesinde yapay zekanın kullanılmasının başka bir yolu. Algoritmaya bir dizi girdi ve çıktı verilir, gördüğü ya da görmeyi beklediği verilere dayanarak kararlar vererek zaman içinde riskleri tespit etmeyi öğrenir. Örneğin, denetimli öğrenme, iyi huylu bir kod parçası gibi görünen karmaşık kötü amaçlı yazılımları tespit etmek için kullanılabilir.

Zamanla ve birçok (yüzlerce veya binlerce) farklı örnekle, kötü amaçlı yazılımları tespit etmek ve kökünü kazımak için kullandığımız yapay zeka giderek daha gelişmiş hale gelir ve potansiyel olarak yıkıcı saldırıları daha iyi tanıyarak önleyebilir. Bununla birlikte yapay zeka, şu anda siber saldırılar oluşturmak ve sahnelemek için kullanılan konsept ile birlikte gelişmek zorunda kalacak.

 

2- Siber güvenlik operasyonlarını kolaylaştırma

Yapay zeka, siber suçları önlemenin yanı sıra süreçleri kolaylaştırmak ve şirket siber güvenlik ekipleri üzerindeki baskıyı azaltmak için tüm dünyada kullanılıyor. Siber saldırıların sayısındaki artış ve karmaşıklık, BT-Bilişim Teknolojileri güvenlik personelini yoruyor. Makine öğrenimi yüksek düzeyde ölçeklenebilir bir teknoloji olduğundan, BT güvenlik personelinin riskleri izleme, tespit etme ve ortadan kaldırma çabalarına yardımcı olmak için sıklıkla kullanılıyor.

Diğer yandan yapay zeka, insan çabasıyla desteklenerek bir şirketin siber güvenlik iş yükündeki boşluklarını doldurmak için kullanılabilir. Siber suçlar daha gelişmiş hale geldiği, dolayısıyla daha karmaşık olduğu ve daha fazla sayıda BT/siber güvenlik uzmanına ihtiyaç duyduğu için bu önemli bir nokta. Halihazırda zor durumda olan ekipleri sofistike suçlulara karşı daha da dezavantajlı hale getiren mevcut siber güvenlik yetenek eksikliği ile birlikte daha da acil hale geldiğini de belirtmek mümkün.

3- Simülasyon

Yapay zeka, siber güvenlik ekiplerinin ana güvenlik açıklarının nerede olduğu ve bu saldırılar gerçekleştiği taktirde nasıl yanıt verileceği konusunda daha iyi bir fikre sahip olması için ağlara yönelik saldırıları simüle etmeye yardımcı olmak için de kullanılıyor. Teknoloji, tehdit aktörlerinin zayıf noktalar arayan bir ağ üzerinden yanal olarak nasıl seyahat edebileceğini tasvir etmede ustalaştı.

Kurumsal ağ savunucuları ile araştırmacılar, ağ üzerinde çeşitli düğümler oluşturarak ve hangi hizmetlerin çalıştığını, hangi güvenlik açıklarının bulunduğunu, saldırı simülasyonu oluşturulurken ne tür güvenlik önlemlerinin alındığını belirleyerek bunu yapıyor.

Saldırı senaryosunda, tehdit aktörlerini simüle eden otomatikleştirilmiş ajanlar, düğümleri ele geçirmeye çalışırken rastgele davranışlar yapmak için konuşlandırılır. Bu simülasyonlar, özellikle altyapı ve ulaşım gibi kritik sektör koruması için oldukça önemli.

Simüle edilmiş saldırgan, bu yerleştirilmiş güvenlik açıklarından yararlanarak ağın bir bölümünün kontrolünü ele geçirmeyi umuyor. Ağ üzerinde hareket ederken de bir savunucu ajan, saldırganın varlığını tespit etmek ve saldırısını kontrol altına almak için ağ trafiğini izliyor. Simülasyon ve oyunlaştırılmış öğrenme ile test etme, yapay zekayı kendi amaçları için kullanan ve değiştiren, giderek daha karmaşık şekilde ve ustaca çalışan siber suçlulara karşı sahip olduğumuz en iyi silahlar arasında.

Sonuç

Önümüzdeki birkaç on yıl, büyük ölçüde -en azından teknolojik terimlerle- yapay zekadaki gelişmelerle tanımlanacak. Herhangi bir yeni teknoloji gibi, çalmayı, şantaj yapmayı ve hasara yol açmayı daha kolay, izlenmesi zor; savaşmayı ise çok daha zor hale getirmek isteyen kötü niyetli aktörler tarafından kullanılacak. Neyse ki bunun bir de iyi tarafı var… Zira yapay zeka da aynı zamanda gelişecek, siber güvenlik uzmanlarına yardımcı olacak ve sıradan insanların günlük hayatlarında kullandıkları hazır programlar bile suçluları engelleme şansı daha yüksek hale gelecek.

Okumaya Devam Et