Bizi takip edin

Haberler

Yapay Zeka Gizliliğinizi Nasıl Tehlikeye Atıyor

tarihinde yayımlandı

ChatGPT gibi üretken yapay zeka (Generative AI) teknolojisi birçok internet aktiviteleri ve sosyal medya uygulamasını geliştirdi. Peki ne karşılığında? Uzmanlar kullanıcı gizliliğine yönelik yeni endişeler oluştuğunu bildiriyor.

Teknoloji, insanların günlük yaşamlarına entegre oldukça, yapay zeka destekli uygulamalar kullanılarak toplanan veya işlenen kişisel bilgi miktarı aynı oranda artış gösteriyor. Örneğin yapay zeka destekli ev aletleri, isteklerinin ve ihtiyaçlarının zamanla nasıl geliştiğini, değiştiğini kullanıcı alışkanlıklarından ve tercihlerinden öğreniyor. Bu kullanıcılara kişiselleştirilmiş ve efektif bir deneyim sunmalarına olanak tanıyor.

OpenAI’den ChatGPT, Meta’dan LLaMA ve Google’dan PaLM2 gibi büyük dil modelleri (LLM), en dikkate değer gelişmiş doğal dil işleme modellerinin örnekleridir. Bu modellerin algoritmalarını eğitmek için büyük miktarda veri toplaması gerekir. Toplanan daha fazla veri, insan diline benzeyen daha doğal yanıtlar üretebilecekleri anlamına gelir. Bu verileri toplamak için Reddit, Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarındaki içerikler de dahil olmak üzere web dünyasını kapsamlı bir şekilde taradılar. Ancak toplanan verilerin bir kısmı hassas kişisel bilgiler de içermektedir.

Öte yandan, yapay zeka araçlarının, algoritmalarının eğitimini geliştirmek için kullanıcıların resimler veya sesli komutlar dahil olmak üzere hareketlerini kaydetmesi gerekir. Yapay zeka kullanıcıları, bu hizmetleri kullanırken bilmeden hassas kişisel ve iş bilgilerini paylaşabilir ve bu da bunların farklı üçüncü tarafların (yapay zeka aracının kendisi ve bu verilere erişimi olan herhangi bir diğer tarafın) eline geçmesine neden olabilir.

ChatGPT’ye web sitesi üzerinden erişilmiyor. Bunun yerine Slack, Spotify, Snapchat, Microsoft Teamwork gibi popüler sosyal medya uygulamalarına entegre olmuştur. Bu entegrasyon kullanıcı deneyimini iyileştirme, sanal asistan desteği, kullanıcıların yaptığı paylaşımları denetleme, içerikleri kişiselleştirme gibi faydalar sunmaktadır.

ChatGPT’yi geliştiren şirket olan OpenAI’a yakın zamanda açılan bir davada, ChatGPT’yi eğitmek için çeşitli sosyal medya platformlarından toplanan kişisel, finansal ve sağlık bilgileri de dahil olmak üzere büyük miktarda veriyi topladığı iddia edildi. İddia OpenAI’nin ChatGPT hesabına kaydolurken kullanıcıların dijital parmak izlerini kaydettiğini belirtti. Dijital parmak izi (veya ayak izi), IP adresi, dil tercihi, web tarayıcısında yüklü eklentiler, ekran çözünürlüğü gibi çeşitli teknik bilgileri içerir.

Milyonlarca bağlı cihaz arasında bir kullanıcı cihazının tanımlanmasını sağlayan kullanıcılarının dijital parmak izlerini yakalamanın yanı sıra, ChatGPT’nin, kullanıcı “Geçmişi devre dışı bırak” seçeneğini seçtikten sonra bile kullanıcıların sohbet günlüklerini kaydettiği de bilinmektedir.

Google’ın ChatGPT’ye rakibi olan Bard da kullanıcılarından bilgi toplayacak gibi görünüyor. Örneğin, Google Bard Gizlilik Bildirimi, kullanıcılardan “gizli veya hassas bilgilerini” paylaşmamalarını bildirmektedir.

Yapay zeka yeteneklerinin sosyal medyaya ve diğer uygulamalara entegrasyonu artarak devam edecek. Dünyanın her yerindeki işletmeler, geliri ve kullanıcıları elde tutmayı artırmak için yapay zeka dalgasından yararlanmanın yollarını arıyor. Yapay zeka destekli uygulamaların kullanıcısı olarak, ilgili gizlilik sonuçlarını anlamak ve hassas özel veya iş bilgilerini bu uygulamalarla paylaşmaktan kaçınmak çok önemlidir.

Okumaya Devam Et