Bizi takip edin

Son Gelişmeler

Yabancılarla konuşma uyarısı internette işe yaramıyor

Gençler ve Çevrimiçi Tehditleri Raporu’na göre, her 10 çocuktan 7’sinin sosyal medyadaki arkadaş listesinde tanımadıkları insanlar yer alıyor.

tarihinde yayımlandı

Yabancılarla konuşma

Küçükken hepimiz anne ve babamızdan “Yabancılarla konuşma!” uyarısı aldık. Çevrimdışı bir dünyada büyümek, tüm insanların iyi niyetlere sahip olmadığını kabul etmekti ve bu yüzden, bilmediğimiz şeylerden kaçınmak daha doğruydu. Pinokyo ve Kırmızı Başlıklı Kız gibi hikayeler, yabancılarla etkileşime girildiğinde nelerin olabileceğini bize öğretti ve biz de yabancılarla konuşmaktan korktuk. Çocuklarımıza bu değerli tavsiyeyi verme zamanımız geldiğinde, ne yazık ki bunun dijital dünyada işe yaramadıklarını keşfettik. Bitdefender Antivirüs’ün Gençler ve Çevrimiçi Tehditler Raporu da dijital dünyada bu tavsiyenin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını ortaya koyuyor.

Her 10 çocuktan 7’si yabancılarla iletişim kuruyor

Aralık 2017’de yayınlanan Gençler ve Çevrimiçi Tehditleri Raporu, her 10 çocuktan 7’sinin sosyal medyadaki arkadaş listelerinde hiç tanımadıkları insanların yer aldığını gösteriyor. Bu gruptaki çocukların %70’i ise yabancılarla çevrimiçi olarak sohbet ediyor. Rapora göre çocukların sadece %26’sı gerçek hayatta tanımadığı kişilerin sosyal medyadaki arkadaşlık taleplerine onay vermiyor. Çocukların %16’sının arkadaş listesinde 50’den fazla tanımadığı kişi varken, %26’sı da arkadaş listesinde 5’ten az sayıda yabancıyı bulunduruyor. %74’lük yüzde ile çoğunluğu oluşturan ve internette karşılaşabilecekleri pek çok tehlikeye rağmen yabancılarla konuşmaya devam eden çocuklara karşı ebeveynlerin nasıl bir tutum sergilemesi gerektiği de önemli bir soru haline geliyor.

“Yabancılarla Konuşma!” Demek Yerine Bu Uyarılar Daha Faydalı

Uzmanlara göre, çocuklara internette yabancılarla sohbetleri ya da diğer etkileşimleri sırasında hangi riskli davranışlardan sakınmalarını öğretmek en doğru çözümü oluşturuyor. Sürekli olarak “Yabancılarla konuşma!” demek yerine bu konuşmaların olacağını kabul edip onlarla ilgili öneriler sunmak daha etkili olabiliyor. Anne babalar çocuklarına böyle bir tutumla şunları söyleyebilir:

“Senin yaşındaki genç insanların internette her gün yeni kişilerle tanışabildiğini biliyorum ama bir kişinin internette kendi kimliği hakkında yalan söylemesinin ya da gizlemesinin ne kadar kolay olabileceğini unutma.”

“Aslında davrandıkları kişi gibi biri olmayabileceklerinden yabancılarla konuşurken hep çok dikkatli ol.”

“Kimseyle gizli kalması gereken kişisel bir bilgini internet üzerinden paylaşma.”

“Seni istemediğin bir şekilde gösterecek bir fotoğrafın internette herkesin görebileceği bir şekilde paylaşılırsa ne kadar rahatsız olacağını düşün ve böyle bir fotoğrafını ya da videonu kimseyle paylaşma.”

“Eğer herhangi biri seni rahatsız hissettirecek bir mesaj yazar ya da bir dosya yollarsa, bana mutlaka söyle.”

Okumaya Devam Et