Güvenlik Önerileri
WordPress Web Sitesini Siber Saldırılardan Korumak
Web sitenizin kullanıcıları/ziyaretçileri için güvenli bir platform olarak konumlandırmak son derece önemli bir gereklilik…
Yaygın olarak kullanılan CMS’lerden (içerik yönetim sistemi) biri olan WordPress (WP) piyasadaki web sitelerinin önemli bir kısmına güç sağlıyor. Bu nedenle platformun açıklarından yararlanan siber suçluları da kendine çekiyor.
Bu durum WordPress’in güvenlik mekanizmasının etkisiz olduğu anlamına gelmiyor elbette. Güncel olmayan veya kötü amaçlı yazılım bulaşmış eklentiler gibi kullanıcı tarafındaki güvenlik önlemlerinin eksik olması nedeniyle de güvenlik sorunları ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden WordPress web siteniz kötü niyetli bir saldırının hedefi haline gelmeden önce güvenlik önlemleri almak büyük önem taşıyor.
Saldırıya uğramış bir WordPress sitesi, şirketinizin gelirine ve güvenilirliğine önemli ölçüde zarar verebilir. Siber suçlular parolalara/kullanıcı bilgilerine erişebilir ve hatta siteyi kötü amaçlı yazılımları yaymak, oturum açma kimlik bilgilerini ve banka kartı bilgilerini toplamak için kullanabilir. Bu nedenle, web sitenizin kullanıcıları/ziyaretçileri için güvenli bir platform olarak konumlandırmak son derece önemli bir gereklilik…
WordPress güvenli bir platform mu?
Aklınıza sürekli bu soru gelip duruyorsa yalnız değilsiniz. Platform hakkında en sık sorulan sorulardan biridir ve bu sorunun cevabı “Evet, güvenli.” Gerekli tüm güvenlik önlemlerini ciddiye aldığınız sürece WordPress, çoğunlukla güvenli bir platformdur.
“Admin” kullanıcı adından kaçının
Bir kullanıcı adının ortaya çıkması başlangıçta pek de zararlı görünmeyebilir. Yine de kimlik hırsızlığına, hesap ele geçirmeye veya mali zarara yol açabilecek güvenlik açıklarının zincirleme reaksiyonunu başlatabilir.
Sitenin yöneticisini “admin” olarak adlandırdıysanız, bunu hemen değiştirmeniz önerilir çünkü siber suçlular varsayılan ayarlarla platformları kötüye kullanmakta oldukça iyiler, yani “admin” kelimesinin yönetici hesabı olarak sıklıkla kullanıldığı elbette biliyorlar. “Yönetici” ya da “Admin” kullanıcı adından kaçının.
WordPress’i düzenli olarak güncelleyin
WordPress, güvenliği ve hızı artırmak için düzenli olarak yazılım güncellemeleri yayınlar. Bu güncellemeler, sitenizi siber saldırılara karşı korumanıza yardımcı olur. WordPress web sitenizin güvenliğini artırmanın en basit yaklaşımı, ilgili güncellemeleri düzenli olarak takip etmektir. En yeni WordPress sürümüne sahip olup olmadığınızı görmek için Kontrol Paneli’nden ‘Güncellemeler’e tıklamanız yeterli.
Sitenizin eski bir WordPress sürümününde çalışmadığından emin olmak için yeni yükseltmelerin yayın tarihlerinden haberdar olun. Ayrıca, WordPress sitenizdeki eklentileri ve temaları güncellemeyi de unutmayın. Daha eski eklentiler ve temalar, yeni güncellenen WordPress yazılımıyla çakışmalara neden olarak sorunlara ve güvenlik açıklarına neden olabilir.
Oturum açma sayısını sınırlayın
Siber suçlular, brute force saldırısı yoluyla yönetici şifrenizi tahmin etmeye çalışabilir veya siteye giriş yapmak için sızdırılmış kimlik bilgilerini kullanabilir. Giriş yapma denemelerinin sayısını sınırlayarak kazanma şanslarını azaltabilirsiniz. Sonuç olarak, biri sürekli yanlış şifre girerse, seçtiğiniz seçeneklere bağlı olarak saatler, aylar hatta yıllar boyunca engellenebilir.
İki faktörlü kimlik doğrulamayı kullanın
Genellikle 2FA (çift faktörlü kimlik doğrulama veya iki aşamalı doğrulama olarak bilinen yöntem), kullanıcıların iki bağımsız kimlik doğrulama faktörü kullanarak kimliklerini doğruladıkları bir güvenlik yöntemi. Bu kimlik doğrulama faktörü, bir güvenlik sorusu, harflerden oluşan bir kombinasyon, gizli bir kod veya telefonunuza gizli bir kod gönderen Google Authenticator uygulaması tarafından takip edilen geleneksel bir şifre olabilir. Telefonunuza sahip olan kişi web sitenize giriş yapabilir. Bir kullanıcının kimlik bilgilerini ve erişimleri olan bilgileri korumak için kullanılır.
Güvenli bir WordPress sunucusu kullanın
Piyasada birçok WordPress barındırma seçeneği var ve web siteniz için hangisinin en iyisi olduğunu bilmek zor olabiliyor. Bu noktada güvenli bir WordPress barındırma sağlayıcısında aramanız gereken bazı şeyler şunlardır:
Güvenliği ciddiye alan bir sağlayıcı: Güvenlik, herhangi bir WordPress barındırma sağlayıcısı için öncelik olmalıdır. Sitenizi siber korsanlarından ve diğer tehditlerden korumaya adamış bir ekibe sahip olduklarından emin olun.
Deneyimli bir sağlayıcı: WordPress karmaşık bir platformdur ve onu güvenli şekilde barındırmak çok fazla deneyim gerektirir. Uzun süredir işin içinde olan ve prestije sahip bir sağlayıcı arayın.
İyi müşteri desteğine sahip bir sağlayıcı: WordPress sitenizle ilgili herhangi bir sorunuz veya sorununuz varsa, barındırma sağlayıcınızdan hızlı bir şekilde yardım alabilmeniz gerekir. İyi ve hızlı müşteri desteği önemlidir.
Sonuç
Kötü niyetli aktörler sürekli olarak bir şirketin ya da girişimcinin çevrimiçi varlığını kendilerine karşı kullanmanın yeni yollarını bulurken, neyse ki siber güvenlik uzmanları da onlara direnmek için yeni yollar buluyor.
Bu, siber güvenliğin hiç bitmeyen döngüsü ve hepimiz onun merkezindeyiz… WordPress siteniz, siber saldırılar söz konusu olduğunda internetteki diğer web sitelerinden farksızdır. Bununla birlikte, yukarıdaki önerileri takip ederek, WordPress web sitenizi siber suçlulardan koruyabilir veya en azından saldırıya uğrama riskini azaltabilirsiniz.