Bizi takip edin

Güvenlik Önerileri

Windows 7’yi Neden Rafa Kaldırıp Yeni İşletim Sistemine Geçmelisiniz?

tarihinde yayımlandı

Microsoft tarafından 2009 yılı sonuna doğru yayınlanan Windows 7 işletim sistemi, kullanıcı deneyimi geliştiren inovatif bir yazılım olarak yoğun ilgi gördü. Tarihi boyunca ulaştığı 500 milyonun üzerindeki lisans satışı ile dikkat çekti. En nihayetinde ise 10 yılı aşkın sürenin doğal bir gereği olarak emekli edildi.

Windows 7, yüklü olduğu bilgisayarlarda çalışmaya devam ediyor, ancak;

  • Sorunlarla ilgili teknik destek
  • Yazılım güncelleştirmeleri
  • Güvenlik güncelleştirmeleri veya düzeltmeleri konularında Microsoft nezdinde

sunulan destek sona erdi.
Teknoloji şirketi konuyla ilgili kendi blog sayfasında yayınladığı kamuoyu açıklamasında;

Windows 7 yüklü bilgisayarınızı sürekli yazılım ve güvenlik güncelleştirmeleri olmadan kullanabileceksiniz; ancak virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı daha büyük bir risk altında olacaksınız. Özetle, güvende olmanızın en iyi yolu Windows 10 kullanmanızdır. Ve en iyi Windows 10 deneyimi, yeni bir bilgisayarda yaşanır. Windows 10’u eski cihazınıza da yükleyebilirsiniz; ancak bunu önermiyoruz.” Diyor.
Özetle kullanıcılar Windows 7’yi rafa kaldırmaya ve güncel işletim sistemlerine geçişe davet ediliyor. Mevcut göstergeler ise Windows 7’nin tahmin edilenin çok üzerinde kullanılmaya devam edildiğini, dolayısıyla riskin de oldukça fazla olduğuna işaret ediyor…

Windows 7 yüklü yüz milyonlarca bilgisayar var

Araştırma kuruluşu StatCounter tarafından yayınlanan ve makalenin devamında da görebileceğiniz istatistiki veriye göre 2020 Ocak ayı itibarıyla küresel ölçekteki tüm Windows bilgisayarların yüzde 26’sında Windows 7 işletim sistemi yüklü. 2019’un Ocak ayıyla kıyaslandığında yüzde 7’lik gerileme yaşandığı dikkatlerden kaçmasa da söz konusu veriler halihazırda Windows 7 ile birlikte kullanılan yüz milyonlarca bilgisayar olduğunu gösteriyor.

Tablonun Türkiye ayağı biraz daha farklı. Son verilere göre Türkiye’deki bilgisayarların yüzde 36’sı Windows 7 işletimi sistemi ile birlikte kullanılıyor. Küresel ortalamaya göre çok daha yüksek bir düzeyde. Tüm bu veriler, gerek dünya genelinde gerekse Türkiye’deki bilgisayarların önemli bir kesiminin güvenlik açısından risk altında olduğunu gözler önüne seriyor. Peki bu kapsamda öne çıkan riskler neler ve ne yapılması lazım?

Microsoft, Windows 7 için sunduğu destekleri sonlandırdığını açıkladı.

Güvenlik açıkları

Windows 7, virüsten koruma, internet korumaları, güvenlik duvarı gibi uçtan uca önlemler de dahil olmak üzere tüm yönleri ile eski bir versiyon. Dahası güvenlik açıklarına karşı herhangi bir yazılım güncellemesi almayacağı için tehditlere karşı savunmasız. Bu yüzden siber korsanlar, Windows 7’deki güvenlik açıklarını suiistimal edebilir, kişisel bilgilerinizi ve bankacılıkla ilgili diğer kritik verilerinizi çalabilirler. Siber korsanlar, kötü amaçlı yazılım, fidye yazılımı gibi metotlarla Windows 7 bilgisayarları diğerlerine göre daha kolay şekilde etkileyebilirler. Bu olasılıklar, Windows 7 yüklü bilgisayarların mutlak suretle darbe alacağı anlamına gelmiyor olsa da şu bir gerçek: Çok daha kolay hedef halini aldılar.

Windows 7 ile birlikte diğer programlar

Bilgisayarda işletim sisteminin yanı sıra çeşitli programlar yüklü. Windows açısından Dropbox, Google Chrome, WinRAR, Daemon Tools bunlardan birkaçı. Tüm bu programlar için güvenlik sorunları her zaman gündemde ve bunun için çeşitli dönemlerde güncelleme (yama olarak da bilinir) aldıkları biliniyor. Risk faktörünü daha da derinleştirecek bir etken olarak Windows 7’de yüklü bazı programların güncelleme desteğinin durdurulması gündeme gelebilir.

İlginizi Çekebilir > 2020 ile ilgili siber saldırı öngörüleri

Ne yapmalısınız?

Windows 7 artık 10 yaşında ve üreticisi ona güvenlik odağında destek sunmayı bıraktı. İşletim sisteminizi yükseltmeniz en pratik çözüm. Bu noktada yükseltme için belirli maliyetler gündeme gelecek. Windows 10 Home, Windows 10 Pro, Windows 10 Pro for Workstations gibi farklı seçenekler mevcut. Ayrıca işletmeler için 90 günlük deneme sürümleri, vb. avantajlar sunuluyor. Kullanımda olan Windows 10 yüklü cihaz (PC, HoloLens, Xbox, IoT cihazları, vb.) sayısının 800 milyondan fazla olduğunu da belirtelim.

Daha fazla detay için Microsoft’un ilgili sayfalarını inceleyebilirsiniz.

Diğer taraftan farklı bir deneyim vadeden ve tamamen ücretsiz Linux işletim sistemini ya da Apple’ın masaüstü işletim sisteminin yüklü olduğu Mac bilgisayarları tercih edebilirsiniz.

Her işletim sisteminin siber korsanlar tarafından kullanılabilecek kendine özgü açıkları olabilir. Bir açık ortaya çıkarılır çıkarılmaz onu kapatmaya yönelik çaba başlar. Tedarikçiler bir yandan açığı kapatmaya çalışırken saldırganlar da sorunu kazanca dönüştürmek için ellerinden geleni yapabilirler.

Tüm bu ‘zamana karşı yarış’ sırasında son kullanıcıya düşen görevlerin başlıcaları ise yayınlanan güncellemeleri hızlıca yüklemek, temel siber güvenlik prensiplerine uygun hareket etmek ve en genel ifadeyle ‘tuzaklara düşmemek’ şeklinde sıralanabilir.

Daha fazla güvenlik tavsiyesi için buraya tıklayabilirsiniz.

Okumaya Devam Et