Bizi takip edin

Haberler

WhatsApp Veri Paylaşım Kurallarını ve Gizlilik Sözleşmesini Değiştirdi

WhatsApp gizlilik sözleşmesini ve veri paylaşım kurallarını değiştirerek kullanıcılarını zorlu bir seçim ile karşı karşıya bıraktı…

tarihinde yayımlandı

Anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, veri paylaşım kurallarını ve gizlilik sözleşmesini değiştirdi. Kullanıcılar WhatsApp uygulaması açıkken cihaz ekranlarına gelen bir sözleşme ile karşılaştı.

Sözleşmede gizlilik ve paylaşım ile ilgili değişiklikler yer alırken onay ve ret etme seçeneği sunulmuştu. Burada dikkat çeken detay ise ilgili maddelerin kabulünün WhatsApp hizmetinin kullanımın devamına yönelik ‘tek koşul’ olarak sunulmasıydı. Eğer sözleşme onaylanmazsa 8 Şubat 2021 tarihi itibarıyla uygulamanın kullanılamayacağı belirtiliyordu. Öte yandan Avrupa Birliği ülkelerindeki kullanıcıların verilerinin herhangi bir paylaşıma konu edilmeyeceği, buna karşın Türkiye’nin bunun dışında tutulduğu bilgisi aktarılıyordu.

Bir Facebook şirketi olan WhatsApp, Diğer Facebook Şirketleri ile Nasıl Çalışırız? Başlığı altındaki, “Facebook şirketlerinin bir parçası olan WhatsApp, diğer Facebook şirketlerinden bilgi alır ve bu şirketlerle bilgi paylaşımında bulunur” cümlesi dikkat çekiyor. Buradaki ‘bilgi paylaşımında bulunur’ ifadesi, her türlü bilginin paylaşımına dair onay talebine işaret ediyor.

Paylaşılmış kişisel ve özel verilerle ilgili soru işaretleri…

WhatsApp, halihazırdaki gizlilik politikalarına (uçtan uca şifreleme, vb.) karşın artık kullanıcı verilerin Facebook şirketleri ile paylaşımını, ‘hizmet kullanımın koşulu’ olarak sunuyor. Tüm dünyada kullanıcı gizliliği çerçevesinde tartışmalara neden olan ilgili sözleşme, kullanıcıların birbirleri ile paylaştığı dokümanlar, müzikler, videolar, filmler, yazarlar, kitaplar, dergiler, siyasi görüşler, politik konulardaki düşünceler, eleştirilen olaylar, web sayfası linkleri ve diğer her şeyin, yani WhatsApp’ta paylaşılmış her türlü verinin kullanım olasılığının önünü açıyor.

Bu noktada Facebook’un kişisel ve özel verileri reklam modelleri için kullanabileceği öne sürülürken uzmanlar, sosyal medya şirketinin 2016 ABD Başkanlık Seçimleri sırasında milyonlarca kullanıcının özel verilerini sızdırmasını konunun tehlikesine dair başlıca örnek olarak sunuyor.

WhatsApp alternatifi uygulamalara yoğun ilgi

Tüm dünyada WhatsApp kullanıcı sayısının azalmasına neden olması beklenen gelişmeler, diğer anlık mesajlaşma uygulamalarına geçişi de beraberinde getirdi. Türkiye’deki bir mobil operatör şirketinin CEO’su, kendi bünyelerindeki anlık mesajlaşma uygulamasının kısa süre içerisinde 1 milyonu aşkın kez indirildiğini kaydederken Signal, Telegram, Viber gibi uygulamalara yönelik ilgide rekor artış yaşandı.

Okumaya Devam Et