Haberler
WhatsApp Gizlilik Sözleşmesini Kabul Etmeyen Kullanıcıları Neler Bekliyor?
WhatsApp Gizlilik Sözleşmesini Kabul Etmeyen Kullanıcıları Neler Bekliyor?
Anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, geçtiğimiz aylarda yeni bir kullanıcısı sözleşmesini onaya sunmuştu. Gizlilik sözleşmesinin ilk hali, 8 Şubat 2021’e kadar kabul edilmemesi halinde kullanıma son verileceği dayatmasının ardından kısa sürede çığ gibi büyüyen tepkilere neden olmuştu. Platform, tepkilerin ardından sözleşme için son onay süresini birkaç ay ileriye attı ve 15 Mayıs 2021 olan söz konusu tarih geride kaldı…
WhatsApp, gizlilik sözleşmenin kabul edilmemesi halinde kullanıcıların bir süre sonra mesaj gönderemeyeceğini/alamayacağını duyurdu. Ayrıca WhatsApp grupları görülemeyecek. Gelen WhatsApp sesli çağrılarına ise yanıt verilebilecek. Son derece sınırlı bir kullanım dönemine giriliyor özetle.
Öte yandan bu hesaplar ‘aktif olmayan hesap’ şeklinde tanımlanacak.
WhatsApp, kullanıcı sözleşmelerini birkaç hafta boyunca ekrana getirmeyi sürdürecek, böylelikle onay vermeyenlere bir tür ‘ek süre’ tanındığı anlaşılıyor.
Diğer yandan WhatsApp, 2 milyar kullanıcısının gizlilik sözleşmesini halihazırda onayladığını resmi olarak duyurdu.
Geriye kalan az sayıda kullanıcının rakip anlık mesajlaşma uygulamalarını tercih ettiği düşünülüyor.
Onay ile 2016’da onaylanan önceki sözleşmenin önemli maddelerinden biri olan ‘kullanıcıların bazı verilerinin Facebook ile paylaşımını devre dışı bırakabilme seçeneği’ devre dışı kalıyor. Bu konuda herhangi bir onaya gerek olmaksızın verilerin Facebook ile paylaşılması sağlanıyor.
İlgili sözleşme 2016 ve öncesi kullanıcıları kapsıyordu.
Bu arada ilginç bir detay olarak 2016’dan sonra WhatsApp’ı yükleyen 1 milyarı aşkın kullanıcının verileri zaten Facebook ile paylaşılmaktaydı.
Son değişikliğin WhatsApp’ın end-to-end encryption yani uçtan uca şifreleme özelliğini etkilemediği bildiriliyor. Dolayısıyla gönderilen iletiler, fotoğraflar, vb. sadece kişinin kendi cihazı ve gönderdiği kimselerde görüntülenebiliyor, Facebook ve WhatsApp içeriği görmüyor.
WhatsApp’ın Facebook ile paylaştığı veriler
- Telefon numaranız,
- WhatsApp kullanım sıklığı,
- Diğer kullanıcılarla etkileşim biçimleriniz,
- Akıllı telefonunuzla ilgili bilgiler (marka-model, vb.),
- IP adresi,
- İşletim sistemi,
- Mobil ağ,
- Dil,
- Zaman,
- Tarayıcı verileri,
- Batarya sağlığı,
- WhatsApp hikayeleri,
- Profil fotoğrafınız,
- Statünüz, durumunuz,
- İlk başta verilen izle göre ödeme verileri,
- İlk başta verilen izne göre konumunuz.
Uzmanlara göre her WhatsApp paylaşımı, reklam olarak dönmeyecek. Ancak ilgili reklamlara maruz kalma ihtimali her şekilde artacak. Örneğin WhatsApp’ta yediğiniz yemekle ilgili bir hikaye paylaşımı yaparsanız tüketim alışkanlığına göre kategorilendirilmiş reklam görme olasılığı artabilir.
Diğer yandan kesin olmamakla birlikte işletme hesapları ile ilgili olarak gerçekleştirilen ürün satışlarının rakiplerle paylaşılması olasılığından söz ediliyor. Tüm bu ihtimal ve gerçekler, veri gizliliği ve güvenliğine yönelik endişeleri tırmandırıyor.