Bizi takip edin

Güvenlik Önerileri

WhatsApp’e Alternatif Uygulamaların Bilinmesi Faydalı Gizlilik Özellikleri

WhatsApp alternatifi Signal, Telegram ve Viber, güvenlik-gizlilik özellikleri ile mercek altında…

tarihinde yayımlandı

WhatsApp, buraya tıklayarak detaylarını inceleyebileceğiniz yeni gizlilik ve veri kullanım politikaları ile tartışma yarattı.

Bu kapsamda mesajların (dolayısıyla verilerin) uçtan uca şifreleme gibi ideal gizlilik özellikleri ile korunduğu bir platform olmaktan çıkıp paylaşılan içeriğe dair her şeyin Facebook şirketlerinin kullanımına açılması, gizlilik ve veri kullanım politikalarındaki değişimin özetini oluşturuyor.

Fotoğraf, video, belge, doküman, web sayfası bağlantısı, bilgi-görüş paylaşımları gibi geniş bir kapsamın WhatsApp’ta iletişim sırasındaki içerikleri oluşturduğunun altınının çizilmesi önem taşıyor. WhatsApp’in bu tür verileri Facebook ile paylaşımına izin verilmediği taktirde 8 Şubat itibarıyla ‘kullanım dışı’ kalacağı bildiriliyor. Endişe ve tepki yaratan gelişme, alternatif uygulamalara yönelimi artırdı. En fazla öne çıkan alternatifler Telegram, Signal, Viber.

Peki bu uygulamalar hangi gizlilik şartlarına sahip? Bu sorunun yanıtını inceliyoruz…

Signal

ABD’li Moxie Marlinspike tarafından kurulan Signal, uçtan uca şifreleme özelliğine sahip. Bu özellik, hiçbir üçüncü şahsın hatta Signal’in mesajları göremeyeceği anlamına geliyor. Uygulama yalnızca telefon numaranızı veya iletişim bilgilerinizi saklıyor. Signal’in bir diğer artısı tüm verilerin cihazda saklanması, bunun bir de negatif yanı var; eğer cihazınızı kaybederseniz başka bir cihazda kuracağınız Signal uygulamasında önceki sohbet geçmişlerinize ulaşamazsınız.

Çapraz platform desteğine sahip olan Signal, Android ve iOS’in yanı sıra iPad, Mac, Windows ve Linux platformlarında kullanılabilir.

150 kişiye kadar grup sohbet özelliklerini destekliyor. Grup videoları görüşmeleri de mevcut. Uçtan uca şifreleme video ve sesli aramalar için de geçerli.

İlginç bir özellik olarak Signal’de kaybolan mesajlar seçeneği sunuluyor. 5 saniyeden 1 haftaya kadar ayarlanabilen kaybolan mesajlar ile birine gönderdiğiniz her şey belirlediğiniz sürede otomatik olarak silinebiliyor.

Tamamen ücretsiz. Hatta kâr amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından yürütülüyor. Verileri satmıyor, onlardan para kazanmıyor ve reklam göstermiyor.

Ekran kilidi ve Signal hesabına giriş öncesi PIN ya da parmak izi kilidi ayarlanabiliyor.

Size bilinmeyen birinden gelen mesajları engelleme, başka kullanıcıların sohbetin ekran görüntüsü almasını engelleme gibi gizlilik odaklı başka seçenekler de var.

Telegram

Telgrafın İngilizce karşılığı olan ‘Telegram’, Signal’deki uçtan uca şifreleme ve bir sohbetin belirlenen zamanda otomatik silinmesi gibi özellikleri barındırıyor. Telegram’da toplanan verilerin kapsamı ad, soy ad, telefon numarası, kişi listesi ve kullanıcı kimliği.

Bununla birlikte Telegram’ın uçtan uca şifreleme özelliğinin geçtiğimiz yıllarda sorunlarla gündeme geldiği biliniyor. Bu konuda Telegram CEO’su Pavel Durov’a göre tüm kullanıcı verilerinin şirket bünyesindeki bulut depolama sisteminde korunduğu platform günümüzde ‘çok daha fazla’ güvenli.

Android ve iOS’in yanı sıra Mac ve Windows’ta kullanım mümkün. Farklı bir cihazda kurulduğunda senkronize durumdaki sohbet geçmişi de kaybolmadan geliyor.

Telegram ücretsiz ve ‘şimdilik’ reklamsız bir hizmet. Ancak bu büyüklükteki bir projenin devam edebilmesi için yılda en az birkaç yüz milyon dolara ihtiyacı olduğunu belirttiği bir ‘gelir planı’ da var. Bu noktada Telegram’ın yakında ‘grup sohbetleri hariç’ reklam gösterimi olan bir mesajlaşma uygulaması olacağı netleşti. Telegram reklam gösteriminde kullanıcı gizliliğine saygı duyacağını ve verileri toplamayacağını bildirmişti. Ek olarak ‘premium üyelik’ gibi seçeneklerle gelir elde edilmeye çalışılacak.

Grup sohbet, sesli-görüntülü arama özellikleri de bulunuyor. Video görüşmelerinin de uçtan uca şifrelendiği kaydediliyor.

Telegram’da ilgi çekici bir diğer özellik de 1,5 GB’ye kadar dosya gönderimini desteklemesi.

Viber

Uçtan uca şifrelemeyi destekleyen bir diğer uygulama olan Viber, her türlü iletişimi şifreliyor. Bu arada şirket, maksimum koruma esasıyla her zaman için en son Viber sürümünün kullanımını tavsiye ediyor.

Bununla birlikte isim, soy isim, telefon rehberi, kullanıcı kimliği, ürün etkileşimleri, satın alma geçmişi, e-posta adresi gibi iletişim bilgilerini de Viber tarafından toplanıyor. Viber konum ve cihaz kimliğini tanımlayan bilgileri topluyor. Dolayısıyla cihazınızın marka ve modelini de biliyor.

Veriyi Facebook ile paylaşacağını açıklayan WhatsApp, kendi cihazınızda sakladığınız Signal ve kendi bulut sunucularında saklayan Telegram’ın yanında Viber, her şeyin Google sunucularında olduğunu ifade ediyor. Viber, kullanıcı verilerinden sorumlu olmadığını ve gizliliğin Google politikasına bağlı olduğunu söylüyor.

Android, iOS ve Windows’ta kullanılabilir. Mac desteği bulunmuyor. Grup sohbet özelliği 250 kullanıcıya kadar sunuluyor.

Ücretsiz ama az sayıda olmakla birlikte reklam gösterimi var. Gizliliğe dair merak edilen soruyla ilgili Viber’ın resmi yanıtı ise ‘sohbetlere erişimin olmadığı, hiçbir zaman alakalı reklamların gösterilmediği’ yönünde.

Gizli sohbet modu, ekran görüntüsü almayı ve paylaşımların başkalarına yönlendirilmesini devre dışı bırakma özellikleri dikkat çekici. Zamanlayıcısı sayesinde paylaşımlar belirlediğiniz süre sonunda siliniyor. Burada zaman 1 saniyeden 1 haftaya kadar ayarlanabiliyor.

Okumaya Devam Et