Haberler
Wetransfer Dosyaları 2 Gün Süreyle Yanlış Kullanıcılara Gönderildi
Dosya transferleri için kullanılan Wetransfer üzerinden gerçekleştirilen gönderimlerin bir bölümünün 2 gün süreyle farklı kullanıcılara gittiği açıklandı.
Wetransfer (www.wetransfer.com) ile farklı kullanıcılar arasında büyük boyutlu dosyalar paylaşabiliyor. Örneğin 25 MB’den büyük olduğu için Gmail gibi hizmetler üzerinden direkt ulaştırılamayan fotoğraflar, videolar, dergi, vb. PDF projeleri kullanıcı tarafından belirlenen e-mail adres/adreslerine gönderilebiliyor. Bu gönderimde ilgili kişiler, kendilerine gelen e-maili tıklayıp dosyaları bilgisayarlarına kolaylıkla indirebiliyor.
Kısa süre önce gerçekleştirilen resmi açıklamaya göre popüler servis, Haziran ayı içerisinde 2 gün süreyle kritik veri transferi problemleri ile karşı karşıya kaldı. İlgili platform üzerinden 16 ve 17 Haziran 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen gönderimlerin bir bölümünün ’yanlış e-mail adreslerine’ ulaştırıldığı duyuruldu.
Bu kapsamda ücretsiz ve ücretli (Wetransfer Plus) hizmetleriyle ilgili olarak kullanıcıların şifrelerini değiştirmeleri istendi.
Siber güvenlik uzmanları tarafından ‘önemli bir güvenlik sorunu’ olarak gösterilen gelişmenin kaynağı araştırılıyor.
2009’da kurulan Wetransfer üzerinden her ay 1 Petabyte’ın üzerinde veri aktarımı sağlanıyor.
Güncelleme – 17.05.2020
Wetransfer üzerinden veri paylaşımı artık e-posta üzerinden doğrulama kodu ile sağlanıyor. Yüklenecek dosyanın yüklenmesinin ardından gönderilecek kişinin (alıcı) ve gönderen mail adresi bilgilerinin girildiği ekranda ‘aktar’ tuşuna basıldığında gönderen e-posta adresine bir şifre gönderiliyor. Şifrenin girilmesi ile dosya aktarımı başlıyor.