Haberler
Web Tarayıcısı Brave’in Kullanıcı Gizliliğini Geri Plana İttiği Anlaşıldı
Kullanıcı gizliliğine verdiği önemle anılan web tarayıcısı Brave, ortaya çıkan stratejisiyle hayal kırıklığı yarattı…
Tarayıcı sektöründe faaliyet gösteren yazılım şirketi Brave, kullanıcı gizliliğini kar elde etme anlayışının önüne yerleştirdiği için tüketiciler tarafından tercih edilen bir markaydı. Öte yandan, kullanıcıların son dönemdeki geri bildirimleri, şirketin öne sürdüğü uygun davranmadığına işaret etti.
İlk olarak kripto para sektörüne ait haberler sunan Decrypt tarafından verilen bilgiye göre Brave, belli kripto para sayfalarına giren kullanıcılarını yakın ilişkide olduğu URL adreslerine yönlendiriyor. Böylece, kullanıcı bilgileri takip edildiği gibi sayfaların elde ettiği gelirden pay alıyor.
Söz konusu husus, Twitter üzerinden bir Brave kullanıcısının paylaştığı bilgi ile doğrulandı. Brave tarayıcısının adres çubuğuna Binance adlı kripto para borsasının adresini giren kullanıcı, orijinal binance.us adresi yerine binance.us/en?ref=35089877: adresine yönlendirildi. Her ne kadar aynı adrese gitmiş olsa da kullanıcının yönlendirildiği spesifik adres üzerinden Brave’in komisyon aldığı anlaşıldı.
Brave tarafından kullanıcıların yönlendirildiği orijinaline benzeyen bağlantılara “bağlantı dekorasyonu” adı veriliyor. Sayısız şirket tarafından kullanılan bağlantı dekorasyonları, şirketlerin kullanıcı bilgilerini çerezlerden bağımsız takip etmelerini sağlıyor. Buna rağmen, Brave’in her ay tarayıcısını kullanan yaklaşık 15 milyon kişiye etiketlerinin arama terimleri içerisine eklendiği veya bu şekilde internet üzerinde takip edilebileceklerine dair hiçbir bilgi sunmadığı belirtiliyor.
Brave CEO’su Brendan Eich: “Hata yaptık…”
Binance’in yanı sıra farklı kripto para hizmetlerini de içeren bağlantı dekorasyonlarını kullandığının ortaya çıkmasının ardından, Brave CEO’su Brendan Eich, Twitter üzerinden açıklama yaparak “arama motoruna ortaklık bağlantıları eklemenin bir hata olduğunu ve bunu düzelttiklerini” belirtti. Açıklamasında ise söz konusu uygulamanın basit bir hata olmadığı anlaşıldı. Zira Eich, “kullanıcıların hizmet kapsamında tıkladığı reklamlardan komisyon alarak ve ortaklık gelirine dayanan arama hizmeti ile sürdürülebilir bir iş kurmaya çalıştıklarını” ifade etti.
Eich, “Bunu iyi yaptığımız zaman tüm taraflar kazanç elde ediyor… Kullanıcılarımız Brave’in yaşamasını istiyor” diyerek platformu savundu.
Teknoloji dünyasında yaşanan gizlilik skandallarına bakıldığında, Brave’in uygulaması yine küçük bir örnek olarak kalıyor. Eich, ortak bağlantıların kullanıcıların arama terimlerine otomatik olarak eklendiğini ve bireysel kullanıcı yerine Brave tarayıcısını tanımlamak için kullanıldığını belirtti. Yaptığı gafın farkında olup olmadığı bilinmez ama Eich’in şu ana kadar kazandığı, ancak halihazırda bir kayba dönüşen hatasını telafi etmek için bir yol bulması gerekiyor. Aksi takdirde veriye aç tarayıcılar listesine Brave de eklenecek.