Haberler
Veri kaybı şirketleri itibar ve para kaybına uğratıyor
Sabit diskin eskimesi, cep telefonunun ya da bilgisayarın fiziksel darbeye uğraması veri kaybına, dolayısıyla şirketlerin itibar ve para kaybına neden oluyor.
Sabit diskinizin eskimesi, cep telefonunuzun ya da bilgisayarınızın fiziksel darbeye uğraması, yangın ve sel gibi doğal afetler ile cihazlarınızın zarar görmesi ya da bir siber saldırı sonucu verilerinizi kaybetmeniz mümkün. Bu gibi durumlarda bireysel kullanıcılar birçok anısını kaybederken, şirketler ise iş süreklilikleri aksadığı için itibar ve para kaybına uğruyor.
Günümüzde verilerimizi hedefleyen en yaygın saldırılar arasında, oltalama yöntemleri kullanılarak yapılan fidye yazılımı saldırıları yer alıyor. Tuzağa düşmeniz halinde siber korsanlar, verilerinizi şifreliyor ve şifreyi çözebilmeniz için ücret talep ediyorlar. Bununla birlikte verilerimizin kaybolmasına mekanik aksamın eskimesi, kullanıcının cep telefonlarına ya da hard disklerine fiziksel darbe uygulaması, yangın ve sel benzeri doğal afetler gibi birçok gelişme neden olabiliyor. Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, şirket verilerinin ve itibarının zarar görmemesi için yedekleme yapılmasının son derece önemli olduğunu, tehditlerin görülmesi ve çözülmesi noktasında uzman kişilerden yararlanılması gerektiğini ifade ediyor.
Teknoloji İle Birlikte Veri Depolama Donanımları da Gelişti
Geçmişte en çok sabit disk, sim kart, video kaset, hafıza kartları ve yedekleme kartuşlarında veri saklanıyordu. Günümüzde ise sabit disk yine ilk sırada yer alıyor ancak cep telefonları, tabletler ve flash bellekler gibi teknolojik araçlar ile birlikte SSD diskler de öne çıkıyor. Kullanıcıların masaüstü bilgisayarlardan akıllı telefonlara, tabletlere ve dizüstü bilgisayarlara yönelmesiyle birlikte verinin depolanması için kullanılan donanımlarda da değişiklikler meydana geliyor.
Bu nedenle olası bir veri kaybında, veri kurtarma sürecinde izlenecek yöntem, verinin nerede saklandığı ve nasıl kaybolduğuyla alakalı olarak farklılık gösterebiliyor. Dosyaların silindiği veya sabit diskin çalıştığı halde verilerin görülmediği durumlarda yazılımsal veri kurtarma teknikleri kullanılırken, bilgisayar açıldığı halde sabit diske ulaşılamadığında veya cep telefonunuzun bozulduğu durumlarda ise fiziksel veri kurtarma yöntemleri uygulanıyor.
Kullanıcı Müdahalesi Veri Kurtarmayı Zorlaştırıyor!
Veri kurtarma aşamasında olumsuz sonuçlarla da karşılaşmak mümkün. Bazı durumlarda sabit diskin yüzeyi ciddi anlamda çizildiyse veya eğildiyse kurtarma işlemi olumsuz sonuçlanıyor. Sabit disk ve hafıza kartı üzerine başka bir veri yazıldığı durumlarda da veri kurtarılamıyor. Veri kaybıyla karşılaşıldığında yapılması gereken ilk şey cihazın mevcut halini korumak. Kullanıcılar cihaza müdahale etmezse veri kurtarma ihtimali çok daha yüksek oluyor.
Serap Günal, cep telefonunuzdaki verilere ulaşamadığınız durumlarda önceliğinizin telefonu kapatmak olması gerektiğini dile getiriyor. Telefon kullanımına devam edildiğinde yeni verilerin aranılan verinin üzerine yazılabileceği uyarısında bulunan Günal, bunun da veri kurtarmayı zorlaştıran faktörlerden biri olduğunu belirtiyor. Kullanıcıların verilerini kendilerinin kurtarmaya çalışmaması gerektiğine de değinen Günal, cep telefonu ve tablet gibi cihazlardan veri kurtarmanın, diğer veri depolama cihazlarına uygulanan veri kurtarma işlemlerine benzemekle beraber kendine has farklılıkları da olduğunu ifade ediyor.