Haberler
Ünlü Bir Gazeteci Telefonla Dolandırıldı! Bu Tip Mağduriyetler Yaşamamak için Neler Yapılmalı?
Bu tehlikeli dolandırıcılık türü, toplumun hemen her kesimini mağdur edebiliyor…
Tanınmış gazeteci-yazar Taha Akyol, telefonla dolandırıcılık kurbanı oldu. Kendilerini polis ve savcı olarak tanıtan dolandırıcılar, sıkça kullandıkları, ‘terör örgütleri peşinizde’ yalanına başvurdu. Akyol, dolandırıcıların kendisine, FETÖ terör örgütünün banka hesaplarını ele geçirdiğini ve ‘paranızı çekip bize verin, güvenli bir hesaba yatırılalım’ dediklerini söyledi.
Gazeteci-yazarın telefonda kendilerine polis süsü veren dolandırıcılara inanarak banka hesabından 320 bin TL çektiği ve İstanbul’un Şişli ilçesinde bir ara sokakta dolandırıcılardan birine elden verdiği kaydedildi.
Olayın ardından dolandırıldığını anlayan Akyol’un suç duyurusu üzerine yürütülen operasyonla isimleri tespit edilen 3 şüphelinin kıskıvrak yakalandığı öğrenildi.
Benzer şekilde geçtiğimiz aylarda da tanınmış bir doktor 50 bin dolar ve 10 bin TL dolandırılmıştı. Milli futbolcu Burak Yılmaz’ın kendisini vali olarak tanıtan dolandırıcılara 10 bin TL kaptırdığı, bir başka tanınmış isim Prof. Dr. Erdener Yurtcan da banka hesabındaki 4,5 milyon TL’yi dolandırıcılara para transferi yoluyla göndermişti.
Dolayısıyla bu tehlikeli dolandırıcılık türü, toplumun hemen her kesimini milyonlarca TL’ye varan miktarlarda mağdur edebiliyor. Telefonda inandırıcılığı artırmak için polis merkezi ses efektleri bile kullanan, akıcı ve inandırıcı şekilde konuşmaya çalışan dolandırıcıların tuzağına düşmemek için dikkat edilmesi gereken çok temel bir nokta var, kesinlikle dikkate almamak. Telefonla sizleri arayarak kendilerini güvenlik görevlisi (polis, asker) kamu görevlisi (Hâkim, Savcı) olarak tanıtarak “adınızın bir terör örgütü soruşturmasına karıştığını söyleyerek” sizden para ve ziynet eşyası talep edenlere itibar etmeyiniz. Ayrıca kendisini Vali veya Kaymakam olarak tanıtarak yardıma muhtaç veya hasta çocuklar için para talep eden kişilere inanmayın. Ek olarak bankadan aradığını söyleyerek kartınızın şifresini, vb. isteyenlere bu bilgileri vermeyiniz.
Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) vatandaşı sevindiren, dolandırıcıları üzen ödüllü videosu ‘Palavra’yı haberin devamında izleyebilirsiniz. “Dolandırıcıları üzecek, vatandaşı sevindirecek bir eser” sloganıyla yayınlanan parçada kötü niyetli kimselerin vatandaşları telefonla arayarak kişisel bilgilerini talep etmesi, ironi eşliğinde konu ediliyor ve bu kapsamda farkındalık sağlanırken akılda kalıcı uyarılar, eğlenceli bir şekilde paylaşılıyor.
NOT: En üstteki görsel temsilidir.