Güvenlik Önerileri
Twitter’daki Kurban Bayramı Tuzaklarına Dikkat!
Başta Twitter olmak üzere sosyal medya platformlarında Kurban Bayramı öncesinde sahte bağış, kurban yardımı gibi odak noktaları içeren tuzaklarda artış kaydediliyor.
Sosyal medyanın gördüğü yoğun ilgi, kötü niyetli kimselerin iştahını kabartıyor ve tuzaklarını da beraberinde getiriyor. Sosyal medya tuzaklarının öne çıkan özelliği dönemsel nitelik taşıması. Örneğin geçtiğimiz aylarda koronavirüs odaklı sahte hikayelerle insanların dolandırılmaya çalışıldığına tanıklık edildi. Dolandırıcılar için şimdi ise sırada Kurban Bayramı var…
Başta Twitter olmak üzere sosyal medya kanalları üzerinden yaklaşan Kurban Bayramı ile ilgili sponsorlu reklam türünde paylaşımlarda artış yaşanıyor. Kurban Bayramı ile birlikte ihtiyaç sahiplerine yardım, vekalet yoluyla kurban kesme gibi vaat ve bahaneleri kullanan kötü niyetli kimseler, iyi niyetli duyguları suistimal ederek sosyal medya kullanıcılarını kandırmaya ve banka hesaplarına para transferi yapılmasını sağlamaya odaklanıyorlar. ‘Kurban Bağışında Bulunmak için Linke Tıklayın’ gibi yönlendirme esaslı direkt tuzaklar göze çarpıyor.
Sahte olduğunu nasıl anlarım?
- Öncelikle karşınıza çıktığı andan itibaren sahte reklamı acele etmeden, bir süre incelemeniz gerekli,
- Her zaman ‘sponsorlu reklam’ şeklindedir,
- Her zaman bir linke yönlendirme içerir ve sizden para transferi yapmanızı isteyebilir, sakın yapmayın,
- Sahte sosyal medya reklamları genellikle yazım, anlatım ve mantık hataları içerir, aşırı vaatler, anlamsız ifadeler barındırır,
- Sahte sosyal medya reklamlarında kullanıcı adları genellikle kısa süreli inceleme ile fark edilecek kadar bariz şekilde bir kurum ya da kuruluşu taklit eder,
- Asla onaylı hesap değildir.
Twitter’da sahte sosyal medya reklamını nasıl şikâyet ederim?
1- Sahte paylaşımın sağ üst kısmındaki ‘v’ işaretine dokunun,
2- “Reklamı bildir” seçeneğine dokunun,
3- “Yasal olmayan ürün ve hizmetler” seçeneğine dokunun.
Şikâyetiniz gönderildi.