En Çok Başımıza Gelenler
Twitter’da Dolandırıcılığa Maruz Kalmamak için Dikkat Edilmesi Gerekenler
Marka üzerinden yapılmak istenen dolandırıcılıklarda ağırlıklı olarak süreç nasıl işliyor, Twitter kullanıcılarının nelere dikkat etmesi gerekiyor?
Twitter, son yılların ön plandaki sosyal medya ağlarından biri. Geçtiğimiz yıllarda 140 karakter limitiyle paylaşım yapabilme zorunluluğunu 280 karaktere çıkararak bir nevi ‘esnekliğini’ artıran, iletişimi daha yoğun şekilde gerçekleştirme odaklı bir dizi pratik özelliği de kullanıma sunan platform, büyümesini sürdürüyor. Aynı zamanda Twitter, markalarla iletişim kurmanın da en hızlı yolları arasında. Günümüzde ürün ya da hizmet esaslı bir marka ile iletişime geçmenin en ideal yollarından biri, Twitter’da firmaya yönelik paylaşım yapmaktan geçiyor. Burada firmaların @xfirma şeklindeki resmi adresleri paylaşımda geçiyor ve iletilmek istenen mesaj yazılıyor. Neredeyse her şirket Twitter’da hesap sahibi, dolayısıyla kendilerine yönelik bir iletiyi gerekli olduğunda destek birimlerine gönderip cevap verebiliyorlar.
Öte yandan, tweet’inize (Twitter paylaşımlarına tweet deniyor) cevap atan kişinin her zaman mesaj gönderdiğiniz markayı temsil etmeme riski de söz konusu. Dahası, birçok kişinin sosyal medyada kiminle konuştuğuna dikkat etmemesi, tuzağa düşmelerine neden olabiliyor. Twitter, yapısı gereği son derece dinamik, bunun sonuçları da kimi durumlarda istenmeyen sürprizler içerebiliyor. Peki marka üzerinden yapılmak istenen dolandırıcılıklarda ağırlıklı olarak süreç nasıl işliyor ve Twitter kullanıcılarının nelere dikkat etmesi gerekli?
Marka iletişimi üzerinden dolandırıcılık ağırlıklı olarak şu basamaklar üzerinden gerçekleşiyor:
İlk olarak kullanıcı Twitter üzerinde şikâyette bulunuyor ve markanın kendisi ile temasa geçmesini umuyor. Bazı durumlarda dolandırıcılar markayı temsil ediyormuş görüntüsü altında kullanıcı ile temasa geçiyor ve sonrasındaki süreç de üç farklı senaryo altında ilerliyor:
1- Direkt Mesajlar (DM) üzerinden mesajlaşmanın devam etmesini önenerek burada kullanıcının kişisel bilgilerine erişmeye çalışıyorlar,
2- DM yerine bir üçüncü parti platform üzerinden (e-posta gibi) kullanıcının kendileri ile temas kurmasını istiyorlar, böylece Twitter kurallarından bağımsız kalıyorlar,
3- Siber dolandırıcılar başka bir kullanıcı gibi davranarak “teknik birimlerin sıkça cevap vermediğini, ancak bir form doldurulması halinde şikayetlerinin mutlaka iletileceğini” belirtiyor. Bu kurumsal yaklaşım bazen karşılık bulabiliyor ve buna inanan kullanıcılar genellikle bir form ile karşılaşıyor. Dolandırıcılar, gönderdikleri formda hassas bilgilerin girilmesini talep ederken bunu kişisel veri anlamında kritik olan verilerin girilmesini ‘zorunlu kılarak’ gerçekleştiriyor. Böylelikle Twitter kullanıcısı, girilmesi zorunlu tutulan bölümleri doldurmadan firmaya ulaşamayacağına inanıyor.
Markaların destek birimi rolüne girerek yapılmak istenen dolandırıcılığın özellikle kripto para platformlarını kullandığı görülüyor. Peki bu tip kötü niyetli girişimlere karşı hangi önlemler alınabilir, dikkat edilmesi gerekenler neler?
Dolandırıcılığa maruz kalmamak için yapılması gerekenler
1- Markanın adının kontrol edin. Bu şekilde mesaj atılan veya cevap veren hesabın orijinal olduğunun doğrulanması gerekiyor. Twitter’da birçok markayı taklit etmeye çalışan benzer isimli hesap olduğu biliniyor.
2- Hesap doğrulama işaretini kontrol edin. Twitter’daki resmi hesapların isimlerinin yanında genelde mavi bir “klik” işareti bulunuyor. Bu işaretin bulunmaması bir hesabın sahte olduğu anlamına gelmez, buna karşın doğrulanmamış olması dikkat edilmesi gerektiği anlamına gelir.
3- DM üzerinden hassas bilgi paylaşmayın. İsim vermenin ötesinde kesinlikle hesap bilgileri gibi verilerin DM üzerinden paylaşılmaması gerekiyor.
4- Herhangi bir form doldurmayın. Google Docs üzerinde veya benzer bir hizmette hazırlanmış bir form karşınıza çıkarsa asla doldurmayın. Şirketler kendilerine özgü formlar kullanırken bu tür hizmetlerden yararlanmaz. Bu art niyetli çabalara karşı temkinli olunması büyük önem taşıyor.
5- Güvenilir bir güvenlik yazılımı kullanın. Oltalama saldırılarına karşı güvenliğinizi artırmak için güvenilir bir güvenlik yazılımı kullanmanız, özellikle tuzağa düşmemek adına atılabilecek kritik adımlar arasında. Eğer dolandırıcılar kötü amaçlı bir sayfaya sizi yönlendirmeyi başarırsa, güvenlik yazılımı bunu büyük olasılıkla fark edecektir.
Twitter güvenliği hakkında daha fazla bilgi ve öneri için buraya tıklayabilirsiniz.