Haberler
Türkiye’deki Kullanıcıların Yüzde 20’si Kötü Amaçlı Yazılımı Yanında Taşıyor
Yeni bir araştırma, ilginç sonuçları ile dikkat çekti; buna göre Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 20’si cihazlarında halihazırda yüklü durumdaki kötü amaçlı yazılımların saldırısına uğruyor…
Başlarken…
Kötü amaçlı yazılım nedir?
İngilizce “malware” kelimesinin Türkçe’deki karşılığıdır. Kötü amaçlı yazılım anlamına gelen programlar, tüm tehlikeli yazılım/uygulamaları temsil eder. Kötü amaçlı yazılımlar virüsler, trojanlar, fidye yazılımlar ve diğer saldırı unsurlarının hepsini kapsar. Daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Kötü amaçlı yazılımlar akıllı telefon, PC, taşınabilir hard-disk, USB bellek gibi cihazlara birçok şekilde girebiliyor. Yeni bir araştırma ise 2020 yılında Türkiye’deki cihaz kullanıcılarının yaklaşık yüzde 20’sinin ‘gizlice saklanan’ kötü amaçlı yazılımların saldırısına uğradığına işaret ediyor.
Bu kapsamdaki saldırıların yüzde 19,71’i bireysel, yüzde 23,56’sı ise kurumsal kullanıcıları hedef aldığı belirtiliyor.
İlginç bir detay olarak tarayıcıyı kilitleme, içerik değiştirme, çerez doldurma gibi etkilere sahip web sayfası saldırılarının ise yüzde 5 seviyelerinde olduğu görülüyor.
Kötü amaçlı yazılım tehdidine karşı atılması gereken temel adımlar aşağıdaki gibi sıralanıyor:
- Şüpheli bağlantılara tıklamayın,
- İşletim sistemi ve yazılımlarınızı güncel tutun,
- Uygulama ve yazılımları yalnızca resmi/lisanslı mağazalardan yükleyin,
- Hesaplar için karmaşık şifreler kullanın,
- Her bir hesapta farklı şifre tercih edin,
- Önemli verileri düzenli olarak yedekleyin, böylelikle olası bir siber saldırı durumunda kayıp yaşama olasılığı azalır,
- Uygulama izinlerine dikkat edin,
- Güvenlik yazılımı kullanın.