En Çok Başımıza Gelenler
Türkiye’de Siber Saldırıların Sayısı Artmaya Devam Ediyor
Türkiye’de siber saldırı sayılarındaki artış devam etti…
Koronavirüs salgının etkisiyle sıra dışı bir yıl olan 2020’de siber saldırıların sayısı ve türlerinde rekor seviyede artış kaydedildi. Bu kapsamda World Economic Forum (Dünya Ekonomik Forumu) tarafından yayınlanan Global Riskler Raporu’na göre küresel düzeyde 39 saniyede 1 siber suç işlendi.
Tüm dünyada siber saldırı kaynaklı kayıplar 3 trilyon doları aşarken Türkiye’nin de siber korsanlar ve siber suç örgütlerinin başlıca hedefleri arasında yer aldığı görüldü.
T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 2020 yılında 110 binden fazla siber saldırı gerçekleşti. Bu sayı 2019’da 150 bin, 2018’de 73 bin seviyesindeydi. Yıldan yıla kaydedilen artışlar dikkat çekti.
Diğer yandan Türkiye’de saldırıların başlıca hedefleri teknoloji firmaları ve e-ticaret oldu. Kamu, banka, finans, enerji ve sağlık sektörleri öne çıkan diğer saldırı hedefleriydi.
Yine rapora göre siber saldırıların hedefinde yüzde 95 ile kamu, perakende ve teknoloji sektörleri öne çıktı.
DDoS saldırıları ilk sırada…
Siber saldırılar türlerine göre incelendiğinde kısa adı DDoS olan Denial-of-service attack’ın (Dağıtık Hizmet Dışı Bırakma Saldırısı) ilk sırada bulunduğu tespit edildi. DDoS saldırıları, hedef alınan tek bir sistemin kaynaklarının tüketilerek işlevsiz hale getirilmesi amacıyla birden fazla kaynağın kullanımını esas alan siber saldırı tipidir. DDoS saldırılarını uzak masaüstü erişim protokollerine yönelik siber saldırılar, oltalama saldırıları, fidye yazılım saldırıları ve veri sızıntıları sonucu çalınan bilgilerinin farklı sitelerde denenmesini esas alan suçlar takip etti. Bununla birlikte Türkiye saldırılara karşı başarı grafiğini yükseltti. İnternet kullanıcıları alınan önlemlerle bu saldırılarının yüzde 1,8’inden etkilendi.
2020’de ayrıca Türkiye’de 6 bin 869 web sitesinde suç faaliyetleri tespit edildi. Jandarma Genel Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı verilerine göre yılın tamamına yayılan tespitlerde 4 bin 160 yasa dışı bahis, 1200’den fazla müstehcenlik, vb., 19 terör ve 1423 adet oltalama saldırısı amaçlı web sitesi hakkında işlem yapıldı.
Global Riskler Raporu’na göre global ölçekteki tüm siber saldırıların yüzde 95’i ise kamu, perakende ve teknoloji sektörleri şeklinde sıralanıyor. Son olarak siber saldırıların 2021 yılında neden olacağı toplam zararın 6 trilyon doları bulması bekleniyor.