Haberler
Türkiye’de Dijital Dolandırıcılıkta Artış Yaşanıyor
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, dolandırıcılık odağındaki ilginç verileri kamuoyuyla paylaştı.
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, son aylarda dolandırıcılık olaylarının sayısında ciddi artış yaşandığına dikkat çekerek tüketicilere uyarılarda bulundu. Derneklerine yapılan başvurulardaki artış yaşandığını belirten Çakar, “Pandemi dönemi ile birlikte sosyal medya ve internet ortamında dijital dolandırıcılık çok arttı.” dedi.
Dijital dolandırıcılıkların önemli bir kesiminin özellikle sosyal medya ve internet ortamında sahte ürün ve hizmet tanıtımları şeklinde yapıldığını kaydeden Çakar, sözlerine şöyle devam etti: “Tanımadığınız kişilerden telefonunuza gelen elektronik posta ve kısa mesajlara tıklamayın. Alışverişlerinizi inceleyebileceğiniz mağaza ve marketlerden yapın. Sanal firmalara güvenip para havalesi yapmayın ve kredi kartı bilgilerinizi vermeyin. İnternet ortamında kart bilgilerini paylaşmak dolandırıcılar için en büyük hedeftir. Bu bilgiyi alan dolandırıcılar tüketicinin banka hesaplarından para çekebilir.”
“Dolandırıcılık mağdurları en kısa sürede Cumhuriyet Savcılığına başvurmalı”
“Tüketicinin korunması yasasına göre ayıplı mal ve hizmetler ile dolandırıcılıklarda tüketicilerin hakları vardır,” diyen Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı, su önerilerde bulundu: “Aldatıcı, yanıltıcı ürün tanıtımlarında tüketicilerin belli süreler içerisinde haklarını araması gerekiyor. Dolandırılan kimseler, en kısa sürede Cumhuriyet Savcılığı’na başvurmalı. Satın alınan malda ayıp ya da kusur varsa, malın miktarına göre ikamet ettiği yerdeki Tüketici Hakem Heyeti’ne, İlçe Hakem Heyetleri’ne başvuruda bulunmak gerekir. Ticaret Müdürlüklerine ve Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü’ne de başvuru yapılabilir.”