Bizi takip edin

Güvenlik Önerileri

Türkiye’de 2021’in İlk 9 Ayında Önceki Yıla Göre Yüzde 22 Daha Fazla Şifre Çalındı

Şifre hırsızlığına maruz kalmamak için çok daha dikkatli olmak gerekiyor…

tarihinde yayımlandı

Bir siber güvenlik şirketi tarafından gerçekleştirilen mikro araştırmaya göre Türkiye’de 2021’in ilk 9 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 daha fazla şifre hırsızlığı gerçekleştirildi. Saldırıya uğrayan kişi sayısının küresel ölçekte yüzde 45 oranında arttığı belirtilirken daha önce şifreleri çalınmış kullanıcıların sonrasında tekrar hedef olduğu kaydedildi.

Güvenlik Uzmanı Denis Parinov, konuyla ilgili olarak, “İstatistiklerin de gösterdiği üzere oturum açma bilgileri, şifreler, ödeme ayrıntıları ve diğer kişisel veriler siber suçlular için çekici bir hedef olmaya devam ediyor. Bu nedenle, internet kullanıcılarını hesaplarını korumak için ekstra adımlar atmaya teşvik ediyoruz. Örneğin çok faktörlü kimlik doğrulama yöntemlerini kullanmak gibi. Parola hırsızlarının dolandırıcılık etkinliği, kullanıcıların daha dikkatli olmaları, doğrulanmamış bağlantıları takip etmemeleri ve güncellenmiş bir güvenlik çözümü kullanmaları gerekliliğini de ortaya koyuyor…” diyor.

Özellikle son dönemde Trojan-PSW adı verilen özel kötü amaçlı yazılım kullanılarak parolaları çalan dolandırıcıların etkinliğinin arttığına işaret ediliyor. Söz konusu kötü amaçlı yazılımın oyun web sitelerinden çevrimiçi bankacılığa kadar her türden hesap için oturum açma yeteneğine sahip olduğu not düşüldü.

Şifre hırsızlığına önlem amacıyla;

  • Güvenlik açıklarından yararlanan siber korsanların ağa sızmasını önlemek için kullanılan tüm cihazlardaki yazılımların güncel tutulması,
  • Güçlü şifre kombinasyonlarının kullanılması,
  • Hesap erişimi için 2 faktörlü doğrulama (2FA) veya çok faktörlü doğrulama (MFA) kullanılması,
  • Sosyal medya hesaplarında ev/iş yeri adresi, telefon numarası, e-posta adresi gibi kimliği ele verebilecek kişisel bilgilerin paylaşılmaması,
  • İnternette herhangi bir şeyi paylaşmadan önce, istenmeyen olası sonuçların göz önünde bulundurulması,
  • Ve gizliliği tehlikeye atabilecek hiçbir şeyin paylaşılmaması öneriliyor.
Okumaya Devam Et