Bizi takip edin

Haberler

Türkiye’deki Tanınmış Bir Ekonomi Profesörünün Telefonla Dolandırıcılık Kurbanı Olduğu Açıklandı

Akla hayale gelmeyen yöntemler kullanan dolandırıcılar sınır tanımıyor! Son kurbanları Türkiye’nin önde gelen ekonomi profesörlerinden biri oldu.

tarihinde yayımlandı

Telefonla yapılan dolandırıcılık profesörden futbolcuya, girişimciden gazeteciye toplumun hemen her kesimini çeşitli ölçeklerde mağdur edebiliyor. Bu noktada son dönemin öne çıkan telefonla dolandırıcılık kurbanlarından biri de saygın bir ekonomi profesörü oldu. Kendilerini banka çalışanı olarak tanıtan kötü niyetli kimseler, akla hayale gelmeyecek bir senaryo ile ekonomi profesörünü dolandırdılar…

Bir ekonomi profesörü, Eylül ayında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) görevlisi olduğu yalanını öne süren bir dolandırıcı tarafından telefonla arandı. Kredi, havale gibi bankacılık işlemlerinde düzenleme yapıldığı ve kendisine geri ödeme yapılacağı söylendi…

Kendisinden kimlik doğrulaması için T.C. kimlik numarası ve annesinin kızlık soyadının birkaç harfini söylemesi istendi. Bilgileri vermesi üzerine telefonuna bir SMS mesajı gelirken dolandırıcı, mesajdaki kodun kendisiyle paylaşılmasını istedi.

Tam bu sırada eşinin araya girmesi ve dolandırıcıya sorular sormaya başlaması ile telefonu aniden kapattığı belirtiliyor. Ancak yasa dışı faaliyet devam ediyor; dolandırıcılık girişimine maruz kaldığını anlayan ekonomi profesörünün telefonu kısa süre sonra tekrar çalıyor…

Telefondaki yeni şahıs, bankanın güvenlik yetkilisi olduğunu belirterek, “Az önce bir dolandırıcılık girişimine maruz kaldınız. Dolandırıcıların yaptığı işlemlerin iptalini sağlayacağız.” Diyor. İki ayrı işlemle 20 bin lirayı aşkın ‘dolandırıcılık yapıldığı’ söylenirken iptali için bazı bilgiler talep ediliyor…

İlk bölümde BDDK görevlisi ikinci bölümde banka güvenlik yetkilisi…

Ekonomi profesörü, telefonuna gelen iki ayrı şifreyi paylaşır. Ancak üçüncü kez şifre paylaşımı istenince şüphelenerek telefonu kapatır ve hemen bankasını arar…

Bankaya ulaşmasıyla birlikte olay açıklık kazanır, ekonomi profesörü iki aşamada gerçekleştirilen kapsamlı bir senaryo ile kandırılmıştır ve dolandırıcılık kurbanıdır.

Toplumun hemen her kesimini mağdur edebiliyor…

Geçtiğimiz Eylül ayında tanınmış bir gazeteci-yazar da telefonla dolandırıcılık kurbanı olmuş, yürütülen soruşturma ile kısa sürede 3 kişi yakalanmıştı.

Benzer şekilde geçtiğimiz aylarda ünlü bir doktor 50 bin dolar ve 10 bin TL dolandırılmıştı.

Bir Milli futbolcunun, kendisini vali olarak tanıtan dolandırıcılara 10 bin TL kaptırdığı, bir başka tanınmış profesörün de banka hesabındaki 4,5 milyon TL’yi dolandırıcılara para transferi yoluyla gönderdiği biliniyor.

Dolayısıyla bu tehlikeli dolandırıcılık türü, toplumun hemen her kesimini milyonlarca TL’ye varan miktarlarda mağdur edebiliyor.

Ne yapılmalı?

Telefonda inandırıcılığı artırmak için polis merkezi ses efektleri bile kullanan, akıcı ve inandırıcı şekilde konuşmaya çalışan dolandırıcıların tuzağına düşmemek için dikkat edilmesi gereken çok temel bir nokta var, kesinlikle dikkate almamak.

Telefonla sizleri arayarak kendilerini BDDK ya da banka görevlisi olduğunu söyleyen sahtekarlara; güvenlik görevlisi (polis, asker), kamu görevlisi (Hâkim, Savcı) olarak tanıtarak sizden para ve ziynet eşyası talep edenlere itibar etmeyiniz.

Geçtiğimiz dönemde de dolandırıcılar, ‘kredi kartı aidatlarınızı iade edeceğiz’ diyerek Bankalararası Kart Merkezi’nden (BKM) aradıklarını söylemiş ve kişisel bilgileri talep etmişlerdi. İtibar etmeyiniz.

Bankadan aradığını söyleyerek kartınızın şifresini, vb. isteyenlere bu bilgileri vermeyiniz. Ayrıca kendisini Vali veya Kaymakam olarak tanıtarak yardıma muhtaç veya hasta çocuklar için para talep eden kişilere de inanmayınız.

‘Palavralara’ inanmayınız!

Bankalararası Kart Merkezi’nin vatandaşı sevindiren, dolandırıcıları üzen ödüllü videosu ‘Palavra’yı haberin devamında izleyebilirsiniz.
“Dolandırıcıları üzecek, vatandaşı sevindirecek bir eser” sloganıyla yayınlanan parçada kötü niyetli kimselerin vatandaşları telefonla arayarak kişisel bilgilerini talep etmesi, ironi eşliğinde konu ediliyor ve bu kapsamda farkındalık sağlanırken akılda kalıcı uyarılar, eğlenceli bir şekilde paylaşılıyor.

NOT: Görseller temsilidir.

Okumaya Devam Et