Haberler
Türkiye 2021’in İlk Çeyreğinde Fidye Yazılım Saldırısına En Çok Maruz Kalan Ülkeler Arasında
Türkiye’nin Hindistan, Çin, ABD ve Brezilya ile birlikte fidye yazılım saldırısına en çok maruz kalan ülkeler arasında yer aldığı kaydedildi. İşte detaylar…
2021’in Ocak-Mart dönemlerini kapsayan bir araştırmaya göre Türkiye, Hindistan, Çin, ABD ve Brezilya ile birlikte fidye yazılım saldırısına en çok maruz kalan ülkelerden biri.Buradaki ilginç detay diğer 4 ülkenin nüfuslarının Türkiye’ye göre oldukça yüksek olması. Çin 1,39 milyar, Hindistan 1,36 milyar, ABD 328 milyon ve Brezilya 211 milyonluk nüfusa sahip.
Bir başka rapor ise 2021’in ilk çeyreğinde (Ocak-Şubat-Mart) fidye yazılım saldırıları sonucu ödenen ortalama bedelin önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artış göstermesi. Ek olarak fidye yazılım saldırılarının sıklığının arttığı kaydediliyor. Buna göre her 2 saniyede 1 fidye yazılım saldırısı gerçekleştiriliyor. Verilen zarar ve sıklık artarken Cybersecurity Ventures ise bu tip siber saldırıların kurbanlarına 10 yıl içerisinde 265 milyar dolar zarar verebileceği öngörüsünü paylaşıyor. Bu noktada yakın gelecekte nesnelerin interneti (IoT) cihazlarındaki artışın etkiyi artıracak faktörler arasında bulunduğu belirtilen ayrıntılar arasında.
Öte yandan Türkiye’deki fidye yazılım saldırılarda öne çıkan hedefin online bankacılık sistemleri olduğu bildirildi. Bu kapsamda Türkiye’nin online bankacılık saldırılarına en fazla maruz kalan ülkeler arasında yer aldığı görülüyor.
Fidye yazılım saldırıları genellikle sahte e-postadaki linkin tıklanarak ya da dokunularak açılması sonucunda bilgisayara ya da mobil cihazın işletim sistemine bulaşan kötücül yazılımları esas alır. Fidye yazılım saldırısı dosyaların ve işletim sisteminin kullanılmaz hale getirilmesi, dosyaların şifrelenmesi ve bloke edilen verilere yeniden erişim için fidye istenmesi şeklinde etkiler gösterir. Fotoğraflar, belgeler, filmler ve veri adına diğer her şey erişilmez hal alır.
İlgili Okuma: Fidye Yazılım Ekonomisine Yakından Bir Bakış: İş Modeli Nasıl İşliyor?