Güvenlik Önerileri
Tatilde Bilgi Güvenliğini Artırıcı İpuçları
Tatildeyken de internette yapılacak herhangi bir tıklamanın veya ücretsiz bağlanılacak WiFi ağının potansiyel risklerine karşı hazırlıklı olunması gerekiyor.
İnsan bir bilgisayar olsaydı tatil, onun reset işlemi olurdu. Belki de mavi ekran vermeye başladığı anlarda gelen tatil, gerek mesleki gerekse eğitim odağında bir tür ihtiyaç adeta. Diğer yandan tatil iyidir; kumsallar ya da dingin doğa, her nerede geçerse geçsin psikolojik ve fiziksel açıdan olumlu etkilere sahip olduğu bilinir. Diğer yandan günümüzde dijital gereçlerden bağımsız bir tatil arası pek de mümkün değil. Akıllı telefonlar, her an sosyal medyada paylaşıma hazır, bilgisayarlar boş vakitler için uçsuz bucaksız dizi kütüphaneleri ya da müziğin kaynağı. Ayrıca bilgi alma, iletişim kurma gibi ihtiyaçlar tatildeyken de devam ediyor. Dolayısıyla internet, tatilde tercih edilebilir ‘dinginlik artırıcı konseptlerin’ ya da diğer birçok şeyin ana aktörü durumunda…
Bu kapsamda ‘tatildeyken de’ internette yapılacak herhangi bir tıklamanın veya ücretsiz bağlanılacak WiFi’ın potansiyel risklerine karşı hazırlıklı olunması gerekiyor. Aksi taktirde beklenmedik veri kayıplarla, hatta mali bilançoya negatif etkiyle bile karşı karşıya kalınabilir. Peki tatilde banka şifresi, kimlik numarası gibi kritik önem taşıyan kişisel bilgilerin güvenliği için nelere dikkat edilmeli?
İnternetin doğası, ön analizde bulunmayı bazen değil, her zaman gerekli kılıyor. Çünkü siber saldırganların başı çektiği bir güvenlik ikilemi söz konusu. Bazı linkler güvenli, bazılarıysa güvensiz. Bazılarında tatildeki kullanıcıların verilerini yasa dışı şekilde elde etmeyi hedefleyen yazılımsal argümanlar kullanılabiliyor. Yakından inceleyeceğiz…
1- Tıklamanın mutlak gerekliliği: İki kere düşün
İnternet kullanımının temelini linkler oluşturuyor. Web sayfası ya da uygulamalardaki bazı kısımlara dokunmak ya da imleçle tıklamak, prensibin esas öğesi. Bu sayede video izliyor, yeni haberleri okuyor, müzik dinliyorsunuz. Milyarlarca web sitesi ve sayıları 10 milyona yaklaşan mobil uygulamaları merkezine alan bu eylem, bazen tuzaklar içerebiliyor. İşte bu nedenle tüm tıklamalara azami özen gösterilmesi gerekiyor.
Kaynağı anlaşılmayan, tanınmayan hiçbir linkin tıklanmaması, dokunma eylemiyle ilgili tüm reflekslere yerleşmesi gereken birincil önceliğimiz olmalı.
2- Ücretsiz WiFi’ın hedef odaklı kullanımı
Varoluşun ruhsal olarak kabul edilmesi bir melankoli işareti. En azından ünlü psikolog Freud böyle düşünüyor. Ücretsiz WiFi bulunan her yerde ağa bağlanma isteği melankolik yapıdan mı kaynaklı bilinmez ama güvensiz olduğu bir gerçek. Bu tür ağlarda siber saldırganların ağa bağlı cihazlara sızabildiği biliniyor. İlgili konuya dair detaylı bilgiyi buraya tıklayarak incelemenizi önerebiliriz.
Peki belki de yabancı (muhtemelen kötü niyetli) birilerinin dahil olduğu WiFi ağını kullanılarak para transferi yapılması sizce ne kadar güvenli? Yanıtı biliyorsunuz; bu nedenle otel, restoran gibi tatilin cazip noktalarında bulunan ücretsiz WiFi ağlarına temkinli yaklaşılması gerek.
Özellikle çevrimiçi alışveriş ve bankacılık işlemi gerçekleştirilmesi gerektiğinde mobil operatör tarafından sağlanan ağ kullanılmalı. Video izleyin, internette sörf yapın ama kritik önem taşıyan kişisel bilgilerin gerektiği dokunuşlardan kaçının.
3- Hırsızlara tatilde de dikkat
Hırsızlık kurbanı olmanın yeri ve zamanı yok. Bu nedenle cihazlarınıza önem vermeye dikkat etmeniz gerekiyor. Çalınan akıllı telefon, tablet veya bilgisayarların aktif hale getirilmesiyle verilerinize erişim söz konusu olabilir. Bu nedenle genellikle önyüklü halde gelen ya da ekstra bir yazılımla satın alınabilen uzaktan erişim ve GPS ile cihaz izleme fonksiyonlarını kullanmanız gerekebilir. Böylelikle nerede olduğunu tespit edebilir veya verilerinizi silebilirsiniz.
4- Plajda mobil cihaz güvenliği
Teknolojinin beraberinde getirdiği eğilimlerden biri de çevredeki herkesin kendi halinde kahvesini yudumladığını düşünmek. Bu, eksik bir strateji. Yemek yerken veya güneşlenirken tanımadığınız onlarca, yüzlerce kişiyle birliktesiniz. Bazıları kötü niyetli olabilir. Akıllı telefonların en sevdiğimiz özelliklerinden ekran kilidini aktif olarak kullanın. Mümkünse parmak izi ya da yüz tarama ile açılan ekran kilidi özelliği ile güvenlik katsayısını yükseltin.
5- Siber güvenlik yazılımı kullanabilirsiniz
Hem mobil hem de bilgisayar için sunulan antivirüs yazılımları, yüklü oldukları cihazların güvenliğini sağlamada bir tür ekstra katman işlevi sağlar. Sizi olası risklerde uyarır, hatta güvenli olmadığını tespit ettiği bir işlemi engelleyebilirler. Belirli aralıklarla sistemsel taramalar gerçekleştiren siber güvenlik yazılımlarında uzaktan erişim, cihaz kilitleme gibi ek özellikler de bulunabilir.
6- 4G modem ile kendi mini-ağınızı oluşturun
“Kendinden hoşnut ve halinden memnun olmak yerine her zaman daha iyisini istemelisin” der roman yazarı Edgar Lawrence Doctorow. Tatiller için son derece iyi bir çözüm olan 4G modemler, performansı tatmin edici hücresel bağlantının birden çok cihazda (örneğin aile üyelerinin hepsi için) kullanılabildiği, ‘ortak olmayan’ internet imkanı sunuyor.
7- Gerekmiyorsa Bluetooth’u kapalı tutun
Bilgilere erişimi engellemenin bir diğer yolu da Bluetooth’un gerekmediği zamanlarda kapalı tutulması. Sürekli açık Bluetooth, aktif olduğu cihazlar için güvenlik risklerine kapı aralar.
8- Tatile özel e-posta hesabı fikri
Tatilde yeni bir e-posta hesabı açmaya ne dersiniz? Mail akışınızın yoğun olduğu rutin olarak kullandığınız e-postaya gelecek mailleri yeni bir e-posta adresine yönlendirebilir, böylelikle olası riskleri azaltmış olursunuz. Olası riskler, ‘geçici e-posta’ hesabınızla sınırlı kalır.
Anın tüm detaylarını keyifle tattığınız, bilgilerinizin güvende olduğu tatiller dileriz.