Son Gelişmeler
Sürekli aynı şifreleri kullanmak kullanıcıları büyük risk altına sokuyor
Sosyal medya hesapları, online alışveriş siteleri, bilgisayarlar, tabletler, telefonlar gibi şifre gerektiren her yerde aynı şifreyi kullanmak, kullanıcıları büyük bir risk altına sokuyor.
İngiltere’de gerçekleştirilen bir anket gençlerin sosyal medya, online alışveriş siteleri, akıllı telefonları, tabletleri ve bilgisayarlarında aynı şifreyi kullandıklarını gösterdi. Ancak her yerde aynı şifreyi kullanmak kullanıcıları büyük bir risk altına sokuyor.
İngiliz hükümeti tarafından gerçekleştirilen Siber Bilinçlendirme Kampanyası kapsamında yapılan ankette 18 – 25 yaş arası gençlerin yarısından fazlası her yerde aynı şifreyi kullanıyor. Katılımcıların ankette verdikleri yanıtlara bakıldığında 21 online hesap için aynı şifreyi kullandıkları görülüyor. Hatta bu şifreler kullanıcıların sosyal medya profillerinden kolayca toplanabilecek evcil hayvan adları, aile üyeleri veya kişisel bilgilerini içeriyor.
Kullanıcılar hassas verileri göndermek için mesajlaşma uygulamalarını kullanıyor
Anket sonucunda ortaya çıkan bir diğer önemli risk ise banka hesap özetleri, detayları ve pasaport bilgileri gibi hassas verileri mesajlaşma uygulamaları üzerinden aktarmaları. Gençlerin yüzde 79’u hassas verileri aktarmak için mesajlaşma uygulamalarını kullanıyor. Bu bilgiler çoğunlukla bulut ortamında veya gönderilen kişilerin gelen kutularında kalmaya devam ediyor.
İngiltere’de gençlerin bu dikkatsiz davranışlarını engellemek, kendi kendilerini risk altına sokmamalarını sağlamak için çeşitli bilinçlendirme kampanyaları yapıyor. Gençler, mevcut olsa dahi “bana bir şey olmaz” düşüncesiyle iki faktörlü doğrulama sistemlerini kullanmıyor ve en dikkatsiz kullanıcılar arasında yer alıyor. Eylemlerin veya tehditlerin ciddiyetini anlamadıkları sürece kullanıcıların güvenliği konusunda en iyi uygulamalar dahi yetersiz kalıyor.
Sürekli aynı şifreyi kullanmayın
Bitdefender Antivirüs uzmanlarına göre hesaplarınızı ve verilerinizi siber saldırılardan korumak için, aynı şifreleri birden çok hesapta kullanmaya derhal son vermeniz gerekiyor. Tüm hesaplarınızın, özellikle de perakende, finans, seyahat ve devlet kurumları ile ilgili hesapların, güçlü ve benzersiz şifrelerle korunması ciddi önem taşıyor. Güçlü bir şifrenin en az 8 karakter olması ve büyük harf, küçük harf, rakam ve özel karakterlerden oluşan bir karışım içermesi gerekiyor. Örneğin 21 farklı hesap varsa 21 ayrı güçlü şifre kullanılması gerekiyor.
Aynı şifreyi tekrar tekrar kullanma alışkanlığından kurtulmanıza yardımcı olacak bazı ek ipuçları ise şöyle:
İki faktörlü kimlik doğrulamasını etkinleştirin. Tüm çevrimiçi hesaplarda, özellikle hedef kitlesi yüksek web sitelerinde ve sosyal medya ve çevrimiçi bankacılık hesapları gibi uygulamalarda, iki faktörlü kimlik doğrulamasını etkinleştirin.
Giriş bildirimlerini etkinleştirin. Şüpheli hesap etkinliğini ve giriş denemelerini proaktif bir şekilde izlemek için giriş bildirimlerini metin veya e-posta yoluyla etkinleştirin.
Bir şifre yöneticisi kullanın. Uzun ve karmaşık şifreler oluşturmakta ve yönetmekte zorluk çekiyorsanız şifre yöneticisi kullanın.
Şifrelerinizi yılda iki kez güncelleyin. Güçlü bir parola olsa bile parolalarınızı yılda iki kez güncelleyin. Bir veri ihlali aylar hatta yıllar sonra ortaya çıksa da bu sizi korsanların bir adım önünde tutacaktır.