Bizi takip edin

Haberler

Sosyoloji Bölüm Başkanı Profesörün Telefonla Dolandırıcılık Kurbanı Olduğu Açıklandı

Akla hayale gelmeyen yöntemler kullanan dolandırıcılar sınır tanımıyor! Son kurbanları özel bir üniversitenin sosyoloji bölüm başkanı…

tarihinde yayımlandı

Telefonla yapılan dolandırıcılık profesörden futbolcuya, girişimciden gazeteciye toplumun her kesimini çeşitli ölçeklerde mağdur edebiliyor. Bu noktada son dönemin öne çıkan telefonla dolandırıcılık kurbanlarından biri de özel üniversitede bölüm başkanlığını sürdüren 65 yaşındaki sosyoloji profesörü oldu. Kötü niyetli kimseler, aslında tanıdık bir senaryo ile profesörü dolandırdılar…

Kendisini polis memuru olarak tanıtan bir şahıs profesörü arayarak üzerine birden fazla telefon hattı çıkarıldığının tespit edildiğini, bunları çıkaran kimselerin terör örgütlerine yardım ettiğinin anlaşıldığını söyledi. Ardından dolandırıcı, profesöre sahte polis kimliğinin fotoğrafını gönderdi. e-Devlet üzerinden hatlarını kontrol edebileceğinin söylenmesi üzerine profesör, e-Devlet şifresini girerek baktı, hat yoktu. Sorması üzerine de kendisine, ‘bunların terör örgütü üyelerince profesyonelce gizlendiği’ aktarıldı.

Söz konusu operasyonun adalet bakanlığı ve MİT mensuplarınca gizli olarak yürütüldüğünü ifade eden kötü niyetli kişi, son dönemde sıklıkla karşılaşılan “para ve altıların alınıp parmak izi incelemesine gönderileceği” yalanıyla profesörü kandırmayı başardı.

Sosyoloji profesörü, savcılığa verdiği ifadesinde devamındaki süreci şöyle aktardı: “Çalıştığım üniversitenin bağlı olduğu şubeye gittim, paraları çektikten sonra kasadaki ziynet eşyaları aldım. Telefondakiler bana ilk önce ‘Barış Pınarı’ parolasını verdiler. Gelen polis bana, ‘Barış’ dediğinde ‘Pınar’ cevabını verecektim. Bu şekilde kararlaştırıldığını söyledi. Parolanın Barış Pınarı harekâtından dolayı bu şekilde seçildiğini beyan ettiler. İkametime geçtikten sonra kapının önüne gelen polis memuru ‘barış’ dediğinde ‘pınar’ cevabını verip çantaya doldurduğum yarım milyon değerindeki para ve ziynet eşyalarımı teslim ettim.”

Profesörün ortadan kaybolan dolandırıcılara 500 bin TL ve çok sayıda ziynet eşyası kaptırdığı bildirilirken konunun çokyönlü bir şekilde araştırıldığı kaydedildi.

Ne yapılmalı?

Telefonda inandırıcılığı artırmak için polis merkezi ses efektleri bile kullanan, akıcı ve inandırıcı şekilde konuşmaya çalışan dolandırıcıların tuzağına düşmemek için dikkat edilmesi gereken çok temel bir nokta var, kesinlikle dikkate almamak.

Telefonla sizleri arayarak kendilerini BDDK ya da banka görevlisi olduğunu söyleyen sahtekarlara; güvenlik görevlisi (polis, asker), kamu görevlisi (Hâkim, Savcı) olarak tanıtarak sizden para ve ziynet eşyası talep edenlere itibar etmeyiniz.

Geçtiğimiz dönemde de dolandırıcılar, ‘kredi kartı aidatlarınızı iade edeceğiz’ diyerek Bankalararası Kart Merkezi’nden (BKM) aradıklarını söylemiş ve kişisel bilgileri talep etmişlerdi. İtibar etmeyiniz.

Bankadan aradığını söyleyerek kartınızın şifresini, vb. isteyenlere bu bilgileri vermeyiniz. Ayrıca kendisini Vali veya Kaymakam olarak tanıtarak yardıma muhtaç veya hasta çocuklar için para talep eden kişilere de inanmayınız.

‘Palavralara’ inanmayınız!

Bankalararası Kart Merkezi’nin vatandaşı sevindiren, dolandırıcıları üzen ödüllü videosu ‘Palavra’yı haberin devamında izleyebilirsiniz.

“Dolandırıcıları üzecek, vatandaşı sevindirecek bir eser” sloganıyla yayınlanan parçada kötü niyetli kimselerin vatandaşları telefonla arayarak kişisel bilgilerini talep etmesi, ironi eşliğinde konu ediliyor ve bu kapsamda farkındalık sağlanırken akılda kalıcı uyarılar, eğlenceli bir şekilde paylaşılıyor.

NOT: Görseller temsilidir.

Okumaya Devam Et