Haberler
Sosyal Mühendislik Yöntemi Fidye Yazılım Saldırılarında Yoğun Şekilde Kullanılıyor
Yeni bir araştırmaya göre fidye yazılımlar, en çok sosyal mühendislik yoluyla yayılıyor…
İçerdiği 30’a yakın antivirüs yazılımı ile ücretsiz dosya tarama imkânı sunan bir web sitesi, fidye yazılımlarla ilgili ilginç veriler sunan kapsamlı raporunu yayınladı. Verilere, platforma gönderilen dosyaların incelenmesi ile ulaşıldığı kaydedildi.
Günde 140 farklı ülkeden gönderilen 2 milyondan fazla dosyayı işlediği kaydedilen platformun analizlerine göre siber korsanlar, fidye yazılımları en çok sosyal mühendislik yoluyla ve sahte uygulamalar, programlar, vb. üzerinden yayıyor.
Öte yandan 2020’nin öne çıkan fidye yazılımının GandCrab olduğu sonucu paylaşılıyor. VirusTotal tarafından Google için gerçekleştirilen başka bir analizde de 140 ülkeden gelen 80 milyon fidye yazılım örneği incelenmiş ve GandCrab’in 2020’nin başlangıcından bu yana fidye yazılım bildirilerinin %78,5‘ini temsil ettiği aktarılmıştı.
2021’in en aktif fidye yazılım grubunun ise 2020 yılında da etkisini hissettiren Babuk olduğu bildiriliyor.
Fidye yazılım saldırılarının durmasının beklenmediği, saldırganların farklı yaklaşımlarla hareket etmeye devam edecekleri öngörüsü paylaşılıyor.
Raporda, siber korsanların ‘güvenlik açıklarına eskisi kadar gereksinim duymadığı’ da vurgulananlar arasında.
Rapora göre fidye yazılım saldırılarına en çok maruz kalan ülkeler ise sırasıyla İsrail, Güney Kore, Vietnam, Çin, Singapur, Hindistan, Kazakistan, Filipinler, İran ve İngiltere. Bu verinin de platforma yüklenen dosyalar üzerinden yapılan analizlere dayandığını hatırlatalım.
2020-2021 yılları arasında gönderilen dosyalarda 130 farklı fidye yazılımla karşılaşıldığı da raporda dikkat çeken bilgiler arasında.