En Çok Başımıza Gelenler
Sosyal Medyada Koronavirüs ile İlgili Bağışları Suistimal Eden Dolandırıcılara Dikkat!
Sosyal medya, siber saldırganların yanı sıra kötü niyetli kimseler için de istismara en gebe ortamlardan biri. Çünkü başarı şansı insan faktörüne dayalı. Doğası gereği hata yapmaya müsait olan insanoğlunun sosyal medyadaki varlığı, kötü niyetli kimselerin iştahını kabartıyor ve tuzaklarını da beraberinde getiriyor.
Bu noktadaki son bulgular, sosyal medya kanalları üzerinden koronavirüs bahanesiyle bireysel banka hesaplarına bağış toplamaya çalışan kimseler olduğuna işaret ediyor.
Hastalar, hasta yakınları, öğrenciler, yaşlılar, mahalledeki ihtiyaç sakinlerinin maddi durumlarının elverişsiz olduğu, bu nedenle para toplandığı ve yardımların kendilerine ulaştırılacağını öne sürüyorlar. İhtiyaç sahiplerine dair dikkat çekici, yönlendirici ve ikna edici hikayeler kurgulayarak sosyal medyada daha fazla kişiye ulaşmaya, bu sayede yüksek miktarda para toplamaya çalışılabileceği kaydediliyor.
Bu kimselerin banka hesaplarının doğrudan dolandırıcının kendi ismine açılmış olabileceği gibi başka birinden çalınmış olabileceği de belirtiliyor.
İhtiyaç sahipleri adına para topladığını iddia eden kimselerin tanınmıyor olması Koronavirüs odağında bir başka dolandırıcılık türünün önünü açıyor. Zira yapılan bağışların yerine gitmeme olasılığı var. Parayı toplayan kimseler, aniden ortadan kaybolabilir.
Kültürümüz gereği muhtaç ve zayıf insanlara karşı yardım duygusuyla hareket etmekten çekinmediğimiz için, bu duyguyu kullanan kötü niyetli kimselerin güven ve iyi niyeti suiistimal ederek sosyal medyada dolandırıcılık faaliyetlerinde bulunma olasılığı da yüksek oluyor.
Bu nedenle uzmanlar;
- Devlet kurumlarının onaylı (hesaplarının yanında tik işareti bulunan) sosyal medya hesapları ve resmî web sitelerinin
- Yardım kuruluşları ve STK’ların onaylı sosyal medya hesapları ve resmî web sitelerinin paylaşımlarının dikkate alınmasını
- Onaylanmış hesaplar dışındaki bağış toplayanlara karşı çok temkinli yaklaşılmasını, araştırma yapılarak doğruluğundan emin olunamıyor ise kesinlikle itibar edilmemesini öneriyor.
Sahte vaka haritalarından, zararlı yazılım yüklü sahte web sitelerine kadar sayısız dolandırıcılık metoduna alet edilmiş olan koronavirüs gündeminde, kullanıcıların mevcut duruma karşı bilgili ve dikkatli olması önem taşıyor.
Kötü niyetli kimseler tarafından yapılan ancak resmi kurumların paylaşımıymış gibi görünen, IBAN numarası değiştirilmiş içeriklere karşı da dikkatli olmak gerekiyor. Başlatılan yardım kampanyalarını suistimal eden kimseler, kendi hesaplarına para gönderilmesini sağlamak için yardım görsellerindeki IBAN numarasını değiştirerek vatandaşları yanıltıyorlar. Bu gibi dolandırıcılıkların önüne geçilmesi için sosyal medya kullanıcılarının, kurumların resmi web siteleri ile onaylı hesaplarını dikkate almaları gerekiyor.
Koronavirüs ile ilgili diğer dolandırıcılık ve siber saldırı konuları hakkında bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.