Bizi takip edin

Son Gelişmeler

Şimdiye kadar yaşanan en büyük virüs saldırıları

tarihinde yayımlandı

Virus

Bilgisayar virüslerinin geçmişi uzun yıllara dayanıyor. Virüsler de gerçek hayattaki virüsler gibi evrim ve mutasyon geçiriyor. Eskiden en büyük amaç karşıdaki kişiye zarar vermekken şimdilerde en büyük amaç para kazanmak. Sabit diske zarar verip verileri kullanamaz hale getiren virüslerden artık sabit diskteki hatta ağlardaki verileri şifreleyen, bu şifrelerin çözülmesi için para talep eden virüslerle karşı karşıyayız. Hatta akıllı telefonunuzdaki, bilgisayarınızdaki, tabletinizdeki fotoğrafları ele geçirip size şantaj yapılmasına neden olan virüsler bile var. Şimdi dilerseniz 70’li yılların başından itibaren etkili olan en büyük virüs saldırılarına hep birlikte bakalım.

Creeper

Dünyadaki ilk bilinen bilgisayar virüsü IBM 360 Serisi bilgisayarlara bulaşabilen bir virüs olan Creeper. Deneysel olarak geliştirilen bu virüs ağ üzerinden kendini diğer bilgisayarlara bulaştırabilme yeteneğine sahipti. Bob Thomas’ın geliştirdiği Creeper, bulaştığı bilgisayarda “Ben Creeper, yakalayabilirseniz hadi yakalayın” mesajı veriyordu.

CIH/ Chernobyl Virüsü

Şu ana kadar ortaya çıkan virüs saldırılarının en etkililerinden biri olan CIH diğer adıyla Chernobyl, yeni yeni yaygınlaşan internetin de gücünü alarak bir anda bütün dünyayı etkiledi. Adını dünyanın en büyük nükleer felaketlerinden biri olan Çernobil’den alan virüs birçok kullanıcının anakartının BIOS’unu kullanılamaz hale getirerek çok büyük zararlara yol açtı. Birçok kurum ve kuruluş virüsün ortaya çıktığı birkaç gün iş yapamaz hale geldi. Hem Türkiye, hem de dünyada büyük mali zararlara yol açtı. Virüsün neden olduğu zararın 1 milyar dolar seviyesinde olduğu tahmin ediliyor.

Melissa Virüsü

Gelmiş geçmiş en yaratıcı virüslerden biri olan Melissa, e-posta mesajlaşma yazılımı olan Outlook üzerinden yayılıyordu. Bulaştığı bilgisayardaki Outlook’un kişi listesindeki ilk 50 kişiye ilgi çekici bir konu başlığıyla bir mesaj yollayarak, bu mesajı açan kullanıcının bilgisayarına da bulaşıyordu. 1999 yılında yaşanan bu saldırıda e-posta iletişimi neredeyse tamamen durma noktasına gelmişti.

I Love You Virüsü

Seni Seviyorum diye bir mesaj alsanız ne yapardınız? Gayriihtiyari hemen kimmiş bu diye mesajı açardınız. 2000 yılında bu mesajı açanların başı büyük belaya girdi. Mesajı açan kullanıcıların dosyaları silindi, işletim sistemleri çalışmaz hale geldi… Tüm dünyada 5 milyar dolara yakın bir zarara neden oldu.

Mydoom

Şimdiye kadarki en hızlı yayılan virüs olma özelliğini hala kaybetmeyen bu virüs çok kısa bir süre içinde dünyadaki birçok bilgisayara yayıldı. E-posta ve P2P yazılımları vasıtasıyla bulaşan Mydoom, bulaştığı bilgisayarda bir arka kapı açıp kendisini geliştirenlerin bilgisayarı ele geçirmesini sağlıyordu. Antivirüs yazılımını devre dışı bırakma özelliği dahi olan virüs şu ana kadar en çok zarar veren virüs oldu. Tüm dünyada verdiği zarar 38 milyar dolara ulaştı. Geliştirenleri ihbar edenlere çok büyük ödüller dahi vaat edildi.

Son dönemde antvirüs yazılımlarının gelişmesi ve daha hızlı çözüm geliştirilebilmesi bu tarz büyük saldırıların büyük ölçüde önüne geçilebilmesini sağladı. Ama karşımızda artık daha sofistike saldırılar var. Fidye yazılımları, şantaj yazılımları her geçen gün daha da tehlikeli bir hale geliyor. Bu yüzden antivirüs ve diğer güvenlik yazılımlarını kullanmakta büyük fayda var. İlerleyen yıllarda bu tehditler daha da farklılaşarak artacak. IoT gibi teknolojiler bu tehlikeleri daha da artıracak.

 

Okumaya Devam Et