Son Gelişmeler
Sigortacılık sektöründe 2018 yılının ön önemli konusu siber saldırılar
Dijital dönüşümle birlikte siber saldırıların ve veri hırsızlıklarının artması siber risk sigortası kavramını şirketlerin ve hükümetlerin öncelikleri arasına yerleştirdi.
Teknolojinin gelişmesi ve İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte dijital dönüşüm hızı da arttı. Dijital dönüşüm kapsamı genişledikçe veri güvenliği kavramı da daha çok öne çıkmaya başladı. Global Riskler Raporuna göre, 2017 yılında olduğu gibi 2018 yılında da siber saldırılar ve veri hırsızlı en önemli riskler arasında yer alacak. Birçok şirketin ve hükümetin de en önemli gündemleri arasında siber saldırılar ve veri hırsızlığı bulunuyor. IDC’nin araştımasına göre 2016 yılında 73,7 milyar dolar olan siber güvenlik harcamaları, 2020 yılında yüzde 38’lik artışla 101,6 milyar Dolar’a ulaşacak. Türkiye, dünyada siber saldırıların en fazla risk oluşturduğu ilk on ülke arasında yer alıyor.
Siber risk sigortası yaygınlaşıyor
Siber risk sigortasının Türkiye’de finansal kurumlar başta olmak üzere veri saklayan, internet sistemleri üzerinden hizmet veren tüm kurumlarda yaygınlaşmaya başladığını belirten IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Murat Çiftçi, özellikle enerji, güç sistemleri ve madencilik endüstrisinin siber tehditlere açık olduğunun altını çizdi.
Çiftçi; şu uyarılarda bulundu: “Enerji sektöründeki olası siber olay kaynaklı hasarların çalışanlar/müşterilere ait kişisel verilerin ihlali, veri kaybı, itibar masrafları, IT araştırma/hukuki danışmanlık masrafları, fidye ödemeleri, iş durması ve kar kaybı gibi fiziksel olmayan zararlar ile üretim sistemlerinin durması, ekipmana gelen zararlar, patlama/infilak, bedeni zararlar, uzaktan yönetilen operasyonlara erişimin engellenmesi, kuyu kontrol zararları gibi fiziki sonuçlar doğurabileceğini biliyoruz. Son dönemde yaşanan siber hasarlar çok yüksek IT bütçelerine sahip organizasyonların bile siber saldırıların kurbanı olabileceğini gösteriyor. Sigorta sektörü hem bu alanda geliştirilmiş sigorta ürünleri hem de farklı risk transfer metodları ile kurumlara yüksek teminat bedelleri sunabiliyor.”
Siber tehditlerin yaratacağı zararın boyutlarını tahmin etmenin zor olduğunu vurgulayan Çiftçi, şirketlerin sigortanın kapsamına dair bilgilendirilmesinin ve farkındalığın arttırılmasının önemine değindi.