Bizi takip edin

Son Gelişmeler

Çocuğunuzu siber zorbalıklara karşı koruyun

Çocuğunuzun akıllı telefon, tablet veya bilgisayarda neler yaptığı hakkında bir fikriniz var mı? Film seyrediyor ya da oyun oynuyor olabilir, her şey yolunda gidiyor olabilir. Ama siz farkında değilken çocuğunuzu birileri rahatsız ediyor da olabilir.

tarihinde yayımlandı

Çocuğunuzun akıllı telefon, tablet veya bilgisayarda neler yaptığı hakkında bir fikriniz var mı? Film seyrediyor ya da oyun oynuyor olabilir, her şey yolunda gidiyor olabilir. Ama siz farkında değilken çocuğunuzu birileri rahatsız ediyor da olabilir. Bu yüzden çocuğunuzu kontrol etmediğiniz sürece nelerle karşılaştığını bilmeniz imkansız.

Gerçek dünyada yaşanan zorbalıklar sanal dünyada da yaşanıyor. Tüm dünyada olduğu gibi siber zorbalıklar Türkiye’deki çocukların da yaşantısını etkiliyor. Kısaca açıklamak gerekirse taciz ve aşağılama niyetiyle yapılan çevrimiçi iletişim siber zorbalık olarak tanımlanıyor. Günümüzde de çocuklara yönelik siber zorbalık çok yaygın bir hale geldi.

Bu konuda hem Türkiye’de hem de dünyada birçok araştırma yapan Kaspersky, siber zorbalıklara karşı ebeveynlere ne yapmaları gerektiği konusunda çeşitli tavsiyelerde bulunuyor.

Siber zorbalıklara karşı ne yapılmalı:

  1. Sabırlı olun, bu iş zaman alabilir. Her ciddi sorun gibi siber zorbalıkla ilgili sorunları da birkaç dakika içinde çözmek mümkün değildir.
  2. Çocuğunuzun size gelip sorununu anlatmasını beklemeyin. Belki hiçbir zaman söylemeyebilir. Bu konuda ilk konuşmayı sizin başlatmanız gerekir.
  3. Elbette herkesin gizli kalma hakkı vardır. Ancak bu, çocuğunuzun internette neler yaptığına aldırmamanıza neden değildir. Çocuklarınızın sosyal ağlarda neler yaptığını öğrenin. Öncelikle, hesabınızın olduğu tüm sosyal ağlarda onları arkadaş olarak ekleyin.  Ebeveynlerin yalnızca %20’si bunu yapıyor, bu oranın artması gerekiyor.
  4. Çocuklarınızla siber zorbalık hakkında konuşun, onlara bu tür bir durumla karşılaştıklarında size gelmeleri gerektiğini söyleyin. Siber zorbalığın sık rastlanan bir sorun olduğunu açıklayın. Bu şekilde, çocuğunuzun kendisinde bir sorun olmadığını anlamasına yardımcı olabilirsiniz.
  5. Asla yasaklama yoluna gitmeyin. Çocuğun elinden telefonu almak veya cihazlarının internet bağlantısını kesmek işe yaramaz. Çocuğunuzun asıl korktuğu şey bu yasaklardır. Yasaktan korktukları için siber zorbalık konusunu size anlatmak istemeyebilirler.
  6. Çocuğunuza temel internet güvenliği ve gizlilik hakkında bilgi verin. Onlara sosyal ağlarda gizlilik ayarlarını nasıl değiştireceklerini gösterin. Böylece çocuklarınızın özel verilerininin yabancılar tarafından görülmesi engellenir.
  7. Çocuklarınızın internette güvende olup olmadığını anlamak için onları sürekli arkalarından gözetleyemezsiniz. Ebeveyn kontrolü özelliği bulunan bir güvenlik çözümü hayatınızı büyük ölçüde kolaylaştırabilir.
Okumaya Devam Et