Bizi takip edin

Haberler

Siber Korsanlar Koronavirüs Aşısı Geliştiren Pfizer/BioNTech’in Avrupa’daki Verilerini Çaldı 

Koronavirüs aşısı geliştiren Pfizer/BioNTech, siber saldırıya hedef oldu. İşte detaylar…

tarihinde yayımlandı

ABD’li ilaç şirketi Pfizer ile Alman iş ortağı BioNTech tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamaya göre koronavirüs (Covid-19) aşısının geliştirilmesiyle ilgili büyük önem taşıyan belgeler, Avrupa’nın ilaç düzenleyici kurumuna yapılan siber saldırı sonucunda ele geçirildi. Siber saldırının ne zaman ve nasıl gerçekleştirildiği, kimin sorumlu olduğu, başka hangi bilgilerin çalınmış olabileceği hakkında henüz bilgi bulunmuyor.

Avrupa Birliği (AB) için ilaç ve aşıları değerlendiren Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) siber saldırıya uğramasının ardından merakla beklenen sorunun yanıtı da geldi. Pfizer ve BioNTech, klinik testlere katılan kişilere ait hiçbir kişisel bilginin çalınmadığını düşündüklerini bildirirken, EMA, “siber saldırının aşının değerlendirme sürecini etkilemeyeceğini” açıkladı.

EMA tarafından Pfizer ve BioNTech’e yapılan açıklamada, “siber saldırı sonucunda geliştirilen Covid-19 aşısının onay başvurusu ile bağlantılı bazı belgelerin görüntülendiği” belirtildi.

EMA, 29 Aralık’a kadar sürmesi beklenen soruşturma süreci bitene kadar ek bilgi sunamayacaklarını belirtirken, ABD’li yetkililer de konuya dair bir açıklamada bulunmadı.

Ek olarak Pfizer ve BioNTech, siber saldırı ile bağlantılı olarak kendi güvenlik sistemlerine yönelik bir tehdidin bulunmadığını, şu ana kadar kinik testlerine katılmış deneklerin bilgilerine ulaşıldığına dair de herhangi bir delil bulunmadığı bilgisini aktardı.

Covid-19 bağlantılı güvenlik ihlalleri ile mücadele eden CTI-League adlı gönüllü oluşum adına açıklama yapan Marc Rogers, “Düzenleyici kurumlara sunulan bu tür belgeler aşı, aşının işleme mekanizması, etkinliği, riskleri ve olası yan etkileri ile kendine özgü özellikleri hakkında gizli bilgiler içeriyor” açıklamasında bulundu. Belgelerin aynı zamanda aşının tedarik ve dağıtımında yer alan taraflar hakkında da bilgi sunduğu için siber saldırı alanının genişlemesine neden olabilecek bilgiler içerdiği de kaydediliyor. Bu tür bilgiler, siber korsanlara aşıların formülü veya dağıtım süreçleri gibi bilgileri ele geçirmelerinde bilgi sunabilir.

Britanya’da uygulanmaya başlanan Pfizer/BioNTech aşısının klinik testlerde %95 başarı gösterdiği açıklanmıştı.

Covid-19 aşısı geliştiren ilaç ve biyoteknoloji şirketlerine yönelik saldırıların giderek arttığı biliniyor.

Okumaya Devam Et