Haberler
Siber Güvenlikte Yüksek Farkındalık Bir Dolandırıcılık Faaliyetini Daha Boşa Çıkardı
İrlanda’da siber güvenlik konusunda farkındalık sahibi üniversite öğrencisi, kendisini bankacı olarak tanıtan internet dolandırıcısına unutamayacağı bir ders verdi. İşte detaylar…
İnternet dolandırıcılarının ‘hesabıma para gönder, daha fazlasını kazan’ tarzındaki sahte e-postaları, kullanıcıların artan farkındalığı sayesinde artık sıklıkla sonuçsuz kalıyor. Bu bağlamda Kuzeybatı Avrupa ülkesi İrlanda’da eşine pek sık rastlanmayan bir gelişme yaşandı…
Üniversite öğrencisi Ross Walsh, kendini bankacı olarak tanıtan ‘Solomon Gundi’ adlı kullanıcıdan bir e-posta aldı. E-postada sahte kullanıcı Gundi, hisse senedi alımı yapan bir şirket olduklarını ve kendilerine 1000 sterlin yatırımda bulunulmasını istemiş, böylelikle kısa sürede kazanç sağlanabileceğini öne sürmüştü.
Walsh, e-posta dolandırıcılıklarına karşı bilgi sahibiydi ve ilginç bir şekilde karşılık verdi: “Teklifiniz ilginç ama 1000 değil 50 bin sterlin yatırmak istiyorum.” Üstelik e-posta ekinde 50 bin sterlin yatırıldığına dair sahte bir makbuz bile vardı.
Heyecanlanan dolandırıcının yanıtı gecikmedi: “Para hesabıma geçmedi…”
Üniversite öğrencisi bunun üzerine kendi bankasının gönderim yapılan hesabın sahteliğinden endişe duyduğunu, bu nedenle hesabına sembolik bir ödeme geçilmesi gerektiğini ifade eden e-postasını gönderdi. Hedefine doğru adım adım ilerliyordu…
Dolandırıcı, Walsh’e inanarak banka hesabına 28,36 sterlin gönderdi. Bunun üzerine Walsh, Solomon Gundi ismini kullanan kişiye gönderilen paranın kanser derneğine bağışlandığını gösteren bir dekontla karşılık verdi.
Dolandırıcı, deyim yerindeyse ‘ava giderken avlanmıştı…’
Solomon Gundi’nin hesabının kapatıldığı kaydedilirken gündem olan öğrenci, daha önce de benzer şekillerde siber korsanlarla mücadele ettiği açıklamasında bulundu.
Günümüzde siber güvenliğe yönelik bilgi ve farkındalık, e-posta dolandırıcılığı gibi sıklıkla karşılaşılabilen yöntemlerin önüne geçilmesinde son derece etkili.
Bu noktada e-posta dolandırıcılıklarına karşı izlenmesi gereken adımlar, daha fazla bilgi ve ipucu için buraya tıklayabilirsiniz.