Bizi takip edin

Son Gelişmeler

Siber Güvenlik Zirvesi Ankara’da düzenlendi

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Siber Güvenlik Zirvesi, 15 Mayıs tarihinde Ankara Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda gerçekleştirildi.

tarihinde yayımlandı

Fatih Sayan

Kaspersky Lab’in bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Siber Güvenlik Zirvesi, 15 Mayıs tarihinde Ankara Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) gerçekleşti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın açılış konuşmasını yaptığı etkinliğe Sağlık Bakanlığı Sistem Yönetimi ve Bilgi Güvenliği Dairesi Başkanı M. Fatih Uluçam, Türksat Kurumsal Bilgi ve Siber Güvenlik Yönetimi Direktörü Mehmet Ali Ortayırtmacı, Ulak Haberleşme İş Geliştirme Koordinatörü Levent Taş ile Türkiye’de faaliyet gösteren kuruluşlarını, Türk iş dünyasını ve kamu kurumlarını temsil eden 200’e yakın BT alanındaki karar verici etkinliğe katıldı. Üst düzey katılımla gerçekleşen ve tüm gün süren etkinlik, kamu kurum çalışanları arasında siber güvenlik farkındalığını artırmaya, güncel siber tehditler ve bunlardan korunmak için organizasyonların alması gereken önlemlerle ilgili uzman bilgi paylaşımına odaklandı.

Kaspersky Lab bünyesinde META (Orta Doğu, Türkiye ve Afrika) Bölgesi’nden Sorumlu Genel Müdürü Amir Kanaan “Türkiye’nin siber tehditlere karşı korunma, siber güvenlik alanında işgücünü artırma, yerel çözümler geliştirme ve siber güvenliğin ulusal güvenlik sistemlerine entegre edilmesine yönelik çok sayıda adım attığını görmekten memnuniyet duyuyoruz. Dünyanın en deneyimli ve uzman siber güvenlik şirketlerinden biri olarak, Türkiye’nin siber güvenlik alanındaki büyümesini desteklemeyi hedefliyoruz. Müşteri odaklı, yüksek kaliteli hizmeti mümkün kılan güvenlik çözümlerimizi geliştirirken, Türkiye’deki operasyonlarımızda müşterilerimizin ve iş ortaklarımızın desteğimizi hissetmeleri, işlerini geliştirmeleri ve bu sayede ülkenin daha güvenli hale gelmesi için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

“Uç nokta güvenlik önlemleri alınmalı”

“Sürdürülebilir ve güvenli sağlık hizmeti sunabilmek için uç nokta güvenlik önlemleri alınmalı” diyen Sağlık Bakanlığı Sistem Yönetimi ve Bilgi Güvenliği Dairesi Başkanı M. Fatih Uluçam, sözlerini şöyle sürdürdü; “Sağlık Bakanlığı olarak, sağlık bilişim ağıyla başlayıp, ardından veri transferini sağlamak için kapalı devre bir ağ oluşturduk. Bu sayede internet kapatarak verilerin bir nebze de olsa dış trafik akışından izole edilmesini sağladık. Elbette bu da yeterli değil.  Muhtemel veri kullanıcıları, kullanım amaçları ve veri akışının ne yönde olacağı analiz edilerek, gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı bu önemli alanda en iyi hizmeti sunabilmek için çalışmalarını sürdürüyor”

“Siber saldırılar her geçen gün daha karmaşık ve organize hale geliyor. Bu saldırılara karşı sistemleri koruyabilmek için siber güvenlik sürecini bir bütün olarak değerlendirmeliyiz” diyen Türksat Kurumsal Bilgi ve Siber Güvenlik Yönetimi Direktörü Mehmet Ali Ortayırtmacı; sözlerine şöyle devam etti: “Siber güvenlik konusunda eksiklerimizi doğru analiz etmeliyiz. Sadece yeni nesil teknolojilere yatırım yaparak güvenliği sağlayamayacağımızı bilmeliyiz. Siber güvenlikte en zayıf halka insan. Güvenlik sürecini iyi yönetmek için en çok ihtiyaç duyduğumuz kaynak da insan. Ama en az ilgilendiğimiz konu da maalesef insan… Güvenlik olgunluğumuzu artırmak için sorunlarımızı çok iyi teşhis etmemiz, sorunun kaynağı olan kök nedeni doğru tespit etmemiz, fayda / maliyet analizini yaparak önceliklendirme yapmamız, sonrasında gerekli aksiyonları hızla almalıyız. Ancak bu şekilde kritik varlıklarımızı daha iyi koruyabiliriz.”

“Aktif siber savunma popüler hale geldi”

Ulak Haberleşme İş Geliştirme Koordinatörü Levent Taş, GDPR regülasyonlarını ve veri güvenliği konusunda tüketici haklarının önemini hatırlatarak, nesnelerin interneti (IoT), Blockchain, fidye yazılımlar, DDoS saldırıları gibi bazı önemli siber güvenlik trendlerinden bahsetti. Taş, “Popüler güvenlik trendleri siber güvenliği aynı anda hem kolaylaştırıyor hem de zorlaştırıyor. Çünkü hem siber suçlular hem de güvenlik çözümleri geliştirenler aynı yetenekleri kullanıyorlar. Bunun dışında, aktif siber savunma oldukça popüler hale geldi ve bu konuda uçtan uca kontrol edebildiğimiz yerli bir ağ altyapısına sahip olmak çok önemli. Bu sağlandığında, güvenlik cihazları ve güvenlik çözümlerinin çok daha kolay ve etkili şekilde çalışacağına ve daha iyi bir hizmet sunulabileceğine inanıyorum” dedi.

Okumaya Devam Et