Haberler
Siber Güvenlik Uzmanlarına Duyulan İhtiyaç Artıyor
Siber güvenlik kapsamındaki zorluklar, yetişmiş insan gücünün önemini farklı bir seviyeye taşıyor.
Teknoloji şirketi IBM’in Güneydoğu Asya siber güvenlik birimi yöneticisi Malcolm Rowe, dikkat çekici tespitlerde bulundu. Siber güvenlik konusunda yeterli sayıda uzman bulunmadığını kaydeden Rowe, bilişim yöneticilerinin işletmelerinin geleceği için güvenlik programlarının uygulanmasını teşvik edici adımlar atmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca otomasyon, yapay zekâ ve makine öğreniminin siber güvenlik programlarını tamamlayıcı bileşenler olduğunu sözlerine ekledi.
Ponemon Institute tarafından yürütülen ve IBM sponsorluğunda yayınlanan küresel bir araştırma raporu, Rowe’un görüşlerini destekleyici sonuçlarıyla öne çıkıyor. Araştırma, organizasyonlardaki kaynak ve ihtiyaçların doğru yönetilmediğine, bunun da siber güvenlik çalışanı açığı yarattığına işaret ediyor.
Siber güvenlik konusundaki boşluklar ele alınmalı
ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya başta olmak üzere çeşitli ülkelerden, kamu ve özel kuruluşlarda görevli 4 bine yakın güvenlik ve bilişim teknolojisi uzmanının görüşlerinin kaynaklık ettiği araştırmanın öne çıkan satır başları söyle;
- Katılımcıların yüzde 30’u, kuruluşları bünyesinde çalışan siber güvenlik personeli sayısının yeterli olduğunu savunuyor.
- 4’te 3’ü, kalifiye siber güvenlik personellerinin işe alınması konusundaki zorluğu ‘orta’ ya da ‘yüksek’ seviyede derecelendiriyor.
- Katılımcıların yüzde 48’i kuruluşlarında birbirinden farklı güvenlik araçları kullanıldığını, bunun da operasyonel karmaşıklığa neden olduğunu ifade ediyor.
- Siber güvenlik harcamalarını gerekli kılan en önemli faktörün ne olduğu sorulduğunda katılımcıların yüzde 56’sı ‘bilgi kaybı’ ve ‘çalınmanın’ önlenmesi cevabını veriyor.
- Araştırmaya katılanların çoğu, yasal düzenlemelerin kişisel gizliliğin rolünü giderek daha önemli hale getirdiğine inanıyor.