Bizi takip edin

Makale

Siber Güvenliğinizi Tehdit Eden 5 Yanılgı

Siber tehditlerin ne kadarından haberdarsınız? Yanıtınız ‘tehditlerin farkındayım ve bu sayede güvendeyim’ olabilir. Peki doğru bilinen yanlışların farkında mısınız?

tarihinde yayımlandı

Kişisel verileri ele geçirip türlü zararlara yol açmak için akla hayale gelmedik yöntemlere başvuran siber korsanların karşısında ‘sağlam bir şekilde durmanın’ önemi yadsınamaz. Bu noktada bilinçli internet kullanımı ve güncel gelişmelerden anbean haberdar olmanın tuzaklara düşmeyi önleyici en temel yol olduğuna da şüphe yok.

Dijital ekosistemin değerli sonuçlarından biri de bilgiye sınırsızca erişimi mümkün kılması. Siber güvenlikle ilgili YouTube videoları izleyerek farklı konularda bilgi sahibi olabilirsiniz örneğin. Bu arada makalenin sonunda faydalı birkaç video bulunuyor, göz atmanızı öneririz.

Videolar, haber ve makaleler önemli; ancak konunun ilginç bir yönünün altını çizmek gerekli. Siber güvenlik dinamik bir yapıda, 2000’lerin başında da böyleydi. Ana teması, yanıltıcı özelliklere sahip değişimi işleyişe entegre etmekle ilgili. Bu entegrasyonun olabildiğine net bir sonucu olarak da örneğin bilinen saldırı metotlarının yeni yöntemlerle geride bırakılması esas alınıyor. Siber saldırıların negatif anlamda bu denli yüksek etkiye sahip olmasının özünü bu oluşturuyor.

Sorulması gereken temel sorulardan biri de şu: Siber tehditler kendini yenileyip dururken dijitali kullanan bireyler olarak kendimizi ne ölçüde güncel tutuyoruz? Bu kapsamda aslında büyük bir yanılgıyla karşı karşıyayız…

Yanılgılar…

Siber tehditlerin ne kadarından haberdarsınız? Yanıtınız, ‘tehditlerin farkındayım ve bu sayede güvendeyim’ olabilir. Peki doğru olduğunu düşündükleriniz aslında yanlışsa? Birkaç ‘doğru bilinen yanlışı’ ele alarak konuyu derinleştirmeye ne dersiniz?

1- Şifrenizin çok iyi olduğunu düşünüyor olabilirsiniz… wR3!A93*? şeklinde başlayan sayısız kombinasyona sahip ‘muhteşem’ bir şifreniz olabilir… Tebrik ediyoruz ama karmaşık şifreler de kötü niyetli kişilerin eline geçebiliyor, bu nedenle şifrelerin hassasiyetle ve sıklıkla değiştirilmesi gerekiyor.
Şu açık: Şifrelerinizi güncel tutmalısınız.

Şifre güvenliği hakkında daha fazla ipucu için buraya tıklayabilirsiniz.

2- Zaten kullanmıyorum diyerek, “e-posta hesabımı çalsalar ne olacak ki” diye düşünmek büyük bir yanılgı. Çalınan e-posta hesabı, farklı bilgilerinizin hatta banka hesabınızın ele geçirilmesine neden oluşturabilir.

3- “Güvenli olmayan sitelerde dolaşmam, tuzaklara düşmem, ben zaten hiçbir şeyi tıklamam” diyebilirsiniz. Bilgili olmak iyidir ama şunu unutmayın, duygulara sahipsiniz ve bu nedenle de ansızın yanılgıya düşebilirsiniz. Hatta fizyolojik ya da psikolojik nedenlerle asla yapmam dediğiniz şeyleri yapabileceğiniz tuhaf zamanların içerisinde bile bulunabilirsiniz. Bu nedenle dijital dünyadayken hislerinize olabildiğince hâkim olmalı; sosyal medyada gezinirken, webde sörf yaparken ani kararlar verip güvenilirliğinden emin olmadığınız bağlantı veya reklamlara tıklamaktan kaçınmalısınız.

Tam da bu konuyla ilgili bir örnek oluşturan ‘bankaları taklit eden sosyal medya reklamı’ haberi ilginizi çekebilir. Buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

4- “Her şeyin farkındayım”, “İnternette kimse beni kandıramaz!”, “ben hack’lenmem!” gibi argümanlar kesinlikle yanlış bir yaklaşıma işaret… Unutmayın, siber korsanlar yeni taktiklerle kullanıcıları yanıltmaya, dönüşü olmayan zararlar vermeye bayılırlar. Aslında bildiğiniz, emin olduğunuz şeyler güncelliğini yitirmiş bile olabilir, bu nedenle Bilgi Güvende gibi saygın güvenlik kaynaklarını takip etmeli, edindiğiniz bilgileri paylaşmalı, en son gelişmelerden haberdar olmaya gerekli özeni göstermelisiniz.

5- “Bilgisayarıma virüs bulaşsa fark ederdim” Yanlış bir bilgi. Siber saldırganların çoğu, ‘siperde saklanıp avını izleyen’ sinsi bir yaklaşıma meyillidir. Eğer bir fidye yazılımı saldırısı söz konusu değilse genelde saldırının belirgin etkilerinin farkına kolaylıkla varılmaz. Bu nedenle aktif olarak lisanslı güvenlik yazılımı kullanmakta fayda olabilir. Siber güvenlik yazılımlarının artık kullanıcı dostu olduğuna emin olabilirsiniz. Siz oyun oynarken ansızın ekranın köşesinde beliren ‘bilgisayarınızda güvenlik sorunu olup olmadığına bir bakalım mı’ pop-up’ları artık geride kaldı. Süresi dolmuş güvenlik yazılımlarını yenilemek de unutulmaması gereken ayrıntılardan.

Bu videolar ilginizi çekebilir…

Daha fazla video için buraya tıklayabilirsiniz.

Son olarak güvende olmak için dijital yaşamı proaktif bir anlayışla deneyimlemeli, siber güvenliğe her zaman önem vermeliyiz.

Okumaya Devam Et