Güvenlik Önerileri
Siber Güvenlik ile İlgili Tatilden Önce, Tatildeyken ve Dönünce Yapılması Gerekenler
Tatile çıkmadan önce, tatildeyken ve eve dönüşte nelere dikkat edilmeli, daha güvenli dijital kullanıma dair püf noktaları neler?
Yaz aylarında tatil, çoğu kimse için bir ihtiyaç. Kapalı ortamlardaki yaşama bir süre ara verilmesi, deniz ya da doğayla buluşma, alışılagelmiş bölgelerin dışına çıkılması ve en nihayetinde de stres atmak için tercih ediliyor.
Bu dönemlerde iş, eğitim gibi konularda dijital kullanım nispeten azalsa da sosyal medya, iletişim, online alışveriş, internet bankacılılığı gibi dijital gereksinimler devam ediyor. Bu nedenle tatile çıkılırken de akıllı telefon, dizüstü bilgisayar gibi aygıtlarla internete yoğun bir şekilde bağlı kalınıyor. Peki tatile çıkmadan önce, tatildeyken ve eve dönüşte nelere dikkat edilmeli, daha güvenli dijital kullanıma dair püf noktaları neler?
Tatile çıkmadan önce yapılması gerekenler
1- Güncellemeler
Akıllı telefon, tablet, akıllı saat, dizüstü bilgisayar gibi aygıtlarınızın işletim sistemlerinin mevcut en güncel sürümde olup olmadığını kontrol ediniz. Güncellemeler güvenlik açısından önem taşır. Çünkü önceki sürümlerde tespit edilen güvenlik sorunları genellikle sonraki yani yeni sürümlerde giderilir.
Güncelleme ile ilgili işlemler tablet ve akıllı telefonlardaki ‘Ayarlar’ bölümünde yer alır. Buradan hangi işletim sisteminin yüklü olduğunu görebilir, yeni güncelleme varsa sadece birkaç dokunuşla yükleyebilirsiniz.
Bilgisayarlar için de benzer adımlar geçerlidir. Örneğin Apple Mac bilgisayarlarda Bu Mac Hakkında > Yazılım Güncelleme adımları izlenir.
Ek olarak yüklü uygulama/oyun ve yazılımların güncelliği de kontrol edilebilir. Adobe, Chrome, Microsoft Office gibi programlarda en son yazılım sürümlerinin yüklenmesi tavsiye edilir. Böylelikle mümkün olan en güvenli yazılımlar kullanılır.
2- Yedekleme
Verilerin yedeklenmesi, bu bilgileri hedefleyen olası bir siber saldırı sonucunda meydana gelebilecek hasarı azaltır. Fotoğraf, dokümanlar, belgeler, vb. veriler kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilse bile halihazırda yedekleri bulunduğu için bunları tamamen kaybetmemiş olursunuz.
Ek olarak tatilde maddi boyutun yanı sıra veri kayıplarına neden olan hırsızlık gibi beklenmedik durumlarla karşılaşılabilir, yedeklemeler bu anlamda da önemli bir tedbirdir.
3- Şifreler
Tatile çıkmadan önce şifrelerinizi değiştirebilir, böylelikle güvenlik katmanını genişletebilirsiniz. Şifre belirlerken 123456 gibi basit yapılardan kaçınmalı, harf-rakam-sembol içeren karmaşık kombinasyonlar meydana getirebilirsiniz. Güvenli şifre stratejisi hakkında daha fazla bilgi ve öneri için buraya tıklayabilirsiniz.
4- Güvenlik yazılımı
Eğer akıllı telefon ve tabletinizde güvenlik (antivirüs) uygulaması yoksa güvenilir bir markayı tercih edip indirmeniz önerilir.
Eğer dizüstü bilgisayarınızda antivirüs yoksa edinmeniz fayda sağlar. Eğer bu konuda bir harcama yapmak istemiyorsanız bilgisayarlar için 15-30 gün süreli çok sayıda ücretsiz ve saygın güvenlik yazılımı mevcut. Bu tip ekonomik fırsatları değerlendirebilirsiniz.
Tatil sırasında dikkat edilmesi gerekenler
1- Wi-Fi
Tatillerde en sık karşılaşılan güvenlik sorunlarından biri de kamuya açık Wi-Fi ağlarının bankacılık gibi kritik önem taşıyan işlemler sırasında kullanımı. Herkesin erişimine açık durumdaki bu tip ağlarda kötü niyetli kimseler de bulunabilir; sizin de bağlı olduğunuz bu ağda aygıtlarınıza erişim sağlayarak işlemlerinizi ve şifrelerinizi görüntüleyebilirler. Bu nedenle genel itibarıyla zorunlu olunmadıkça ücretsiz Wi-Fi ağlarından kaçınılması gerekir.
2- Keylogger’a dikkat
Turistik tesislerde bulunan müşteri kullanımına açık kimi bilgisayarlarda klavyeden basılan tuşları kaydeden ve keylogger adı verilen yazılımlar yüklü olabilir. Bu tip aygıtları kullanmanız gerekiyorsa kritik seviyede önem taşıyan işlemleri (bankacılık gibi) yapmamanız tavsiye edilir.
3- Yeni bir ‘tatil’ e-posta hesabı açınız
Saniyeler içerisinde yeni bir e-posta hesabı açabilirsiniz. Bu basit adımın ardından iş ya da diğer konular için aktif durumda olan hesabınızı açıp, genel e-postaları yeni e-posta hesabınıza yönlendirebilirsiniz. Böylelikle gelen e-postaları ikinci bir hesapta görüntülersiniz. Bu ikinci hesap aksi bir durumda ele geçirildiğinde uğrayacağınız zarar sadece tatil süresi içinde kalmış olur.
4- Toz, kum, suyla temas, hırsızlık gibi sorunlara karşı çözüm önerileri
Veri güvenliği sadece yazılımsal konuları kapsamaz. Eğer bilgisayarınız bozulursa içindeki verilere erişimde sorun yaşanabilir. Aygıtları yazılımları güncel tutarak, yeni bir tatil e-posta hesabı açarak, ücretsiz Wi-Fi noktalarından kaçınarak daha güvenli şekilde kullanırsınız, bunun yanında donanımsal sorunlara karşı da önlemler almanız gerekir.
Toz, kum gibi dış öğelere karşı koruma çantası veya kılıf kullanmanızda yarar olabilir. Suyla temas ve yüksek sıcaklıklardan kaçınmak da olmazsa olmaz donanımsal önlemler arasındadır. Hırsızlığa karşı da temkinli olunması önemli. Bu kapsamda güvenlik kilitleri kullanılabilir, aygıtlar güvenilir yerlerde muhafaza edilebilir.
Eve dönünce…
1- Güvenlik taraması
Akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar, hafıza kartı, USB bellek gibi aygıtlarınızı güvenlik çözümlerini kullanarak virüslere karşı tarayınız. Bu işlem, tanınmış güvenlik firmaları tarafından web sitesi formatında sunulan online ve ücretsiz tarayıcılar üzerinden de kolaylıkla gerçekleştirilebilir.
2- Geçiş
Yönlendirmeyi iptal edip normal e-posta hesabınıza geçiş yapın.
İyi tatiller.