Güvenlik Önerileri
Siber Casusluğa Karşı iPhone Güvenliği
iPhone’un yaygınlığı, casusluk yazılımı gibi siber tehditlere karşı hazırlıklı olmayı gerekli kılıyor. İşte yapılması gerekenler…
Aralıksız şekilde büyüyüp gelişen ekosistemi ile akıllı telefonlar, aynı zamanda siber korsanların hedeflerine erişimi noktasında daha önce olmadığı kadar sıklıkla hedef alınıyor. Bu anlamda Android cihazlar ile birlikte Apple’ın akıllı telefon serisi iPhone da öne çıkan hedefler arasında. Global anlamda milyarlarca iPhone’un dolaşımda olduğu, ayrıca Apple’ın geliştirdiği modellerin ülkemizde de yoğun talep gördüğü biliniyor. Son araştırmalara göre farklı modeller altında uzun yıllardır sunulan iPhone modelleri, Türkiye’deki akıllı telefonların yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor. Bu kapsamda iPhone’un kullanım açısından yaygınlığı, casusluk yazılımı gibi siber tehditlere karşı hazırlıklı olmayı zaruri kılıyor.
iPhone gibi akıllı telefonlar kullanıcıları hakkında metin mesajları, finansal ve medikal verilerden konum bilgilerine ve çevrimiçi ortamda neler yapıldığına dair her türlü bilgiyi içeren cihazları temsil ediyor. Hibrit çalışma trendi ile birlikte ağırlıklı olarak eğlence ve iletişim için kullanılan akıllı telefonların işe dair konularda da aktif rol üstlendiği biliniyor. En nihayetinde eğer bir iPhone kullanıcısıysanız kişisel verilerinizin tamamına yakınının yanınızda olduğu gerçeği ile karşı karşıyasınız demektir.
Peki birileri bu bilgileri ele geçirmek için iPhone’unuza sızmanın bir yolunu bulsaydı, bunun farkına varabilir miydiniz?
Kendi telefonu üzerinden takip edildiğine dair izlenimler elde eden kişilerin genelde ilk yaptıkları şey şifrelerini değiştirmek oluyor. Ancak üzerinizde casusluk yapan kişiden kurtulmak için atılacak ilk adım bu olmamalı. Şimdi gelin, casusluğa karşı atılabilecek adımları birlikte inceleyelim…
1- Reboot
Reboot, yeniden başlatma anlamında kullanılır… Akıllı telefonunuzu yeniden başlatmak, cihazınıza sızmayı başarmış birisinin faydalandığı güvenlik zafiyetinin sonlandırılmasını sağlayabilir.
Öte yandan analizlere göre akıllı telefonunuzu her hafta bir kere yeniden başlatmak aynı zamanda içeriklerin ve uygulamaların daha hızlı çalışmasını (kısa bekleme süreleri ile açılması, kapanması gibi) sağlayacaktır.
2- Şifrenizi değiştirin
Telefonunuza erişim sağlayan şifreyi değiştirmeniz, cihazınızda saklı olan tüm bilgilere erişimi engellemek adına kritik önem taşıyor. Apple iOS 12 ile iOS 15 arasındaki işletim sistemlerinin kullanan cihazların şifrelerinin nasıl değiştirildiğini Apple sayfasından öğrenebilirsiniz. Adımlar özetle şu şekilde;
Apple Kimliği parolasını değiştirme
- Ayarlar > [adınız] > Parola ve Güvenlik’e dokunun.
- Parolayı Değiştir’e dokunun.
- Geçerli parolanızı veya aygıt parolanızı girin, ardından yeni bir parola girip bu parolayı onaylayın. Parolanızı mı unuttunuz?
- Değiştir’e veya Parolayı Değiştir’e dokunun.
- Apple özelliklerine ve servislerine erişmek için yeni Apple Kimliği parolanızla giriş yapın.
Parola ayarlama veya parolayı değiştirme
Ayarlar bölümüne gidin, sonra aşağıdakilerden birini yapın.
- Face ID’li iPhone’da: Face ID ve Parola’ya dokunun.
- Ana Ekran düğmeli iPhone’da: Touch ID ve Parola’ya dokunun.
- Parolayı Aç’a veya Parolayı Değiştir’e dokunun.
Parola yaratma seçeneklerini görüntülemek için Parola Seçenekleri’ne dokunun. Özel Alfasayısal Kod ve Özel Sayısal Kod en güvenli seçeneklerdir.
Parola ayarladıktan sonra iPhone’unuzun kilidini açmak için Face ID’yi veya Touch ID’yi kullanabilirsiniz (modelinize bağlı olarak). Ancak ekstra güvenlik amacıyla aşağıdaki durumlarda iPhone’unuzun kilidini açmak için her zaman parolanızı girmeniz gerekir:
3: Face ID ve parmak izi kontrolü yapın
Telefonunuza birden fazla yüz veya parmak izi tanımlanmış olabilir. Bir başkasının Face ID ekleyip eklemediğini anlamak için Ayarlar’dan Face ID & Passcode seçeneğine giderek şifrenizi girin. Eğer sadece “Alternatif Görünüm Ayarla” seçeneği beliriyorsa, başka bir yüz tanımlanmamış demektir.
Eğer bu seçenek belirmiyorsa ise cihazınızda iki yüz tanımlanmış olabilir (yüzünüzü iki kere de tanımlamış olabilirsiniz). Bu durumda Face ID Sıfırlaması yaparak yüzünüzü yeniden tanımlayabilir ve başkalarının erişimini engelleyebilirsiniz.
Eğer Touch ID kullanıyorsanız mevcut parmak izi kaydını silerek yenisini oluşturmanız mantıklı olacaktır. Bunu yapmak için Ayarlar’dan Touch ID & Passcode seçeneğine girin ve her bir parmak izini seçin, “Parmak İzini Sil” diyerek geçmiş kayıtları kaldırın.
4: Antivirüs taraması
Korumasını artırmak esasıyla iPhone güvenliği için tasarlanmış güvenlik uygulamalarını tercih edebilirsiniz. Lisanslı ve tanınmış bir güvenlik yazılımı olmasına özen göstermeniz önerilir.
5: Telefonunuzu başkalarına vermeyin
Hayatta belli çizgiler çizmek kolay olmasa da, iPhone’unuzu asla başka ellere teslim etmemek bu aşamada oldukça işe yarayabilir. Zira iPhone kişiler bilgilerinizi taşıyan bir cihaz olduğu sürece onu gizli ve ‘size özel’ tutmak son derece normaldir.