Bizi takip edin

Güvenlik Önerileri

Sahte Bir LinkedIn Profilini Tespit Etmenin 7 Yolu 

Bugüne kadar gerçek olup olmadığını anlayamadığınız bir hesaptan bağlantı teklifi aldınız mı? Sahte olup olmadığını anlamanın yolları ne olabilir?

tarihinde yayımlandı

LinkedIn gibi profesyonel sosyal ağlarda bile tehditler söz konusu olabilir. Özellikle de sahte profillerle karşı karşıyaysanız.

Sahte bir LinkedIn hesabını tespit etmek kısmen hislerinize bağlı. Öte yandan sahte bir profili tespit etmek için neleri kontrol etmeniz gerektiğini bilmek her zaman daha makul.

Kötü amaçlı hesapların amacı bağlantı listeleri, e-posta adresleri, telefon numaraları gibi bilgiler toplamaktır. Aynı zamanda sahte iş ilanları yayarak iş arayan kişilerin dikkatini çekmek isteyebilir, ardından da kötü amaçlı yazılım içeren bir bağlantıya tıklamalarını sağlamaya çalışıyor olabilirler.

Sosyal medya üzerinde gerçekleştirilen oltalama saldırılarının birçok çeşidi bulunurken, dikkatli olmanız halinde hepsinden sakınmanız mümkün. Dikkatli olarak kişisel bilgilerinizi ve varlıklarınızı koruyabilirsiniz. Aynı zamanda, hesabınızı yem olarak kullanmak isteyecek kişilere karşı bağlantılarınızı da korumuş olursunuz.

Bu kapsamda dikkat etmeniz gereken detaylar şu şekilde sıralanabilir:

1- Eksik veya şüpheli görünen hesap bilgileri

Hesabın genel görünümüne bakmanız gerekir. Hesap gizli olmadığı sürece kullanıcının konumu, eğitimi, mesleği ve hakkında kısmını görebilirsiniz. Eksik bir hesap kırmızı bayrak anlamına gelir; profesyonel değildir ve şahsi bilgilerden uzaktır.

Örneğin hesabın Hakkında kısmına bakabilirsiniz. İmla ve cümle bozukluklarının yanı sıra, uzman olarak belirtildikleri sektör de sorun olabilir. Aynı zamanda açıklamada genel kelimelerin kullanımı söz konusu olabilir. Bu yüzden dikkatinizi göze çarpan her detayı yakalayacak şekilde ayarlayın.

İlginizi Çekebilir: Şirket E-posta Dolandırıcılığı (BEC) Hakkında Her şey

2- Şüpheli profil fotoğrafı 

Sahte LinkedIn hesabı genelde sıra dışı bir fotoğraf kullanır ve kendini ele verir. Bazı hesaplarda fotoğraf bile bulunmayabilir. Her ne kadar fazla gösterişli olmaya çalışan profesyoneller ve sabıkalı gibi çekilmiş fotoğraflar platformda bol miktarda olsa da birçok kişi bir arşiv fotoğrafı gibi görünmemeye çalışır.

Aynı zamanda taşıdığı isimle uyuşmayan, ancak tanınmış birinin fotoğrafını içeren hesaplara da rastlayabilirsiniz. Her türlü durumda, telefonunuzdan veya bilgisayarınızdan hızlıca yapabileceğiniz bir arama ile fotoğrafın kime ait olduğunu bulabilirsiniz.

3- Dikkat çekici başlıklar

İş arayan birisi olarak işverenlerin dikkatini çeken bir başlık atmanız gerekir. Başlığınız aynı zamanda kim olduğunuzu yansıtmalıdır. Eğer bağlantı talebinde bulunan kişinin başlığı fazla genel ise LinkedIn’de herkes gibi iş aramak veya ağ oluşturmak gibi bir sebebi olmayabilir.

Platform üzerinde arkadaş edinmek kötü değildir, ancak yargı konusunda hızlı hareket etmeniz halinde başınızı dolandırıcılarla belaya sokabilirsiniz. Bu yüzden ekstra dikkatli olun.

4- Şüpheli iş veya eğitim geçmişi 

Bir profilde ne kadar bilgi varsa, profil o kadar sağlıklıdır. LinkedIn’e iş ve eğitim geçmişinizi girmek zorlayıcı olsa da, olabildiğince ilginç görünmelidir. Bu yüzden sadece bir avuç şirket ve iş geçmişi bulunduran bir hesap, taşımadığı ek bilgiler olmadan yeterince şüpheli kategorisine girer.

Bir kişinin CV’sine bakmak zorlu olabilir, ancak sahte bir hesap burada da hatalar içeriyor olabilir. Emin olmadığınız bir bilgiyi Google’da aratmanız, hesabın ne kadar şüpheli olduğunu doğrulayabilir. Biraz paranoyak olmak bazı zamanlarda zarar vermeyecektir.

İlginizi Çekebilir: Dolandırıcılık ve Yasa Dışı Para Transferine Yönelik Dijital ‘Kurye’ Kullanımı Hakkında Her Şey [Detaylar, Önlemler] 

5- Bağlantılar ile sunulan heyecan dolu mesajlar

Bazı dolandırıcılar, bağlantı talebi ile birlikte mesaj gönderecek kadar cesur olabilir. Amaçları sizin onlara inanmanızı sağlamak olduğu için mesajlarını geri çevrilmesi mümkün olmayan iş teklifleri, anahtar kelimeler ve heyecan verici bir dille donatabilirler.

Mesajlar, sundukları şeyler hakkında daha fazla bilgi ve belgeler içeren bağlantılar da bulunduruyor olabilir. Kullanıcının orijinal olduğundan emin olmadığınız sürece bir bağlantıya tıklamayın ve bir şey indirmeyin. Aynı önlem, diğer sosyal medya platformları ve e-posta hesapları için de her zaman geçerli.

Şüpheli görünen bir hesabı sınamak için ilk yapılması gereken hesaptaki bilgileri şirket ve kişinin kendisi dahil olmak üzere araştırmaktadır. Ardından, mesajlarına sorular ile cevap verin. Diplomatik ve agresif olmayan bir yaklaşım en iyi seçenek olacaktır. Eğer mesajları gereken bilgileri sunamayacaksa, bağlantı tekliflerini görmezden gelebilir veya reddedebilirsiniz.

6- Çok az veya çok fazla bağlantı 

Bir profil yeni olabilir ve ağını genişletme çabasında olduğu izlenimi verebilir. Ancak rakamlar bir süre boyunca değişmezse, kullanıcı gerçekten bir şeyler denemiyor olabilir. Bir diğer olasılık, insanların sebepsiz yere hesapla bağlantı kurduklarına işaret eder.

Eğer hesap ile ilgili şüpheli bir durum gözünüze çarpıyorsa, hesabı engellemeli hatta bildirmelisiniz.

Öte yandan ücretli versiyonda bile birçok insanı kandırarak çok sayıda bağlantı kurabilen hesaplar mevcuttur. Özgün bir kullanıcı ilgi alanlarına yakın bir ağ oluştururken, ilgisiz birçok alandan aşırı sayıda bağlantıya sahip olan bir hesap doğrudan bir kırmızı bayraktır.

7- Düşük LinkedIn faaliyeti 

Gerçek hesaplar da platformda etkileşim kurarlar. Gerçek ve özverili hesaplar kendilerini LinkedIn’de öne çıkarmak ve anlamlı bağlantılar kurmak için çaba sarf eder. Sahte hesaplar ise genelde paylaşım yapmanın ötesine geçmez. Yorumları bile çok yapmacık ve kısa olacaktır.

Bir profilin detaylarına göz atmanın yanı sıra, faaliyetlerine de göz atmak önem taşır. Eğer içerikler yetersiz ve şahsi olmayan bir görünüm sergiliyorsa, bu tür hesaplar ile bağlantı kurmamak mantıklı olacaktır. Bu tür küçük detaylar hislerinizi harekete geçirmeli ve bir hesabın şüpheli olup olmadığı hakkında karar vermenizi sağlamalıdır.

LinkedIn’de sağduyu sizi güvenli tutacaktır 

Tek tek bakıldığında yukarıda bahsedilen kırmızı bayraklar çok fazla karşınıza çıkmaz. Ancak hepsini bir araya koyduğunuz zaman karşınızda bir şüpheli belirecektir. Bu hesap profesyonel profil oluşturamayan veya insanlarla iyi etkileşim kuramayan bir kişi de olabilir. Yine de güvende olmak daha iyidir.

Özgün bir kullanıcı olarak kendinizi nasıl korumanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Bağlantılarınızı seçerken biraz daha dikkatli olmanız, güven için ödeyeceğiniz çok düşük bir bedel olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Siber Biyogüvenlik Tehditlerini Önlemek İçin Atılması Gereken Adımlar

Okumaya Devam Et