Bizi takip edin

En Çok Başımıza Gelenler

Romantik Dolandırıcılık 2021’in ilk 7 Ayında 133 Milyon Dolara Mal Oldu

Romantik dolandırıcılığın 2021 yılı ilk yedi ay bilançosunun tüm ayrıntıları…

tarihinde yayımlandı

ABD Federal Araştırma Bürosu (FBI), 2021’de çevrimiçi çöpçatanlık dolandırıcılığının binlerce kişiyi ağına düşürdüğünü ve ilk yedi aylık dönemde toplam zararın 133 milyon dolar olduğunu açıkladı. FBI, sadece 1 Ocak ile 31 Ocak tarihleri arasında İnternet Suç Şikâyet Merkezi’nin çöpçatanlık uygulamaları ve web sayfaları üzerinden para veya kripto para transferi yapmak için zorlandığını belirten 1.800 kişinin şikayetini aldıklarını bildirdi.

Dolandırıcıların kurbanlarını uygulamalar veya sosyal medya sayfalarındaki profillerden buldukları belirtiliyor. Ardından kurban ile yakınlaşma başlıyor ve dijital ilişki kurulduktan sonra kripto para yatırımları konusunda fikir verilerek kazanç elde etme konusu açılıyor.

Dolandırıcı bir sonraki basamakta kurbanını, yatırım imkanının söz konusu olduğunu öne sürdüğü sahte bir sayfa veya uygulamaya yönlendiriyor. Belli bir miktar yatırım yapıldıktan sonra dolandırıcı, sahte kazancın bir kısmının kurban tarafından çekilmesine izin veriyor. Güven ilişkisi güçlendikten sonra dolandırıcı kurbanından daha fazla yatırmasını ve elini çabuk tutmasını istiyor. Kurban tekrar kazancı paylaşmaya hazırlanırken, dolandırıcı bu sefer bunun mümkün olmayacağını belirtiyor.

Dahası, bazı dolandırıcılar çeşitli vergi ve ücretlerin ödenmesi gerektiğini, hatta “müşteri hizmet grubu” ücreti bulunduğunu belirterek kurbanından daha fazla para koparmayı başarıyor. Paraları ele geçirdikten sonra ise dolandırıcı genelde ortadan kayboluyor.

Rekor sayıda şikâyet alındı

FBI bu yılın başında çöpçatanlık dolandırıcılıkları hakkında rekor sayıda şikâyet aldıkları bilgisini aktarırken, kısa adı Interpol olan Uluslararası Suçlar Polis Organizasyonu da sene başında benzer bir uyarıda bulunmuştu. Yılın en çok dikkat çeken gelişmelerinden biri ise Temmuz’da yaşanmıştı.

Geride bıraktığımız Temmuz ayında ABD’nin Houston kentinde bir kişi toplam 2 milyon 200 bin dolarlık dolandırıcılık yaptığı için tutuklanarak hapse gönderilmişti. Kısa bir süre önce de eski bir ABD ordusu mensubu hem çöpçatanlık dolandırıcılığı hem de üst düzey yöneticileri hedef alan oltalama saldırısı Business Email Compromise (BEC) suçlarından tutuklandı. BEC hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Kayıp miktarı çok daha yüksek olabilir

Güvenlik uzmanları sadece 2020’de çöpçatanlık dolandırıcılıklarının 304 milyon dolar zarara neden olduğunu kaydediyor. Bu noktada 2019’a kıyasla %50 artış yaşanırken, FBI’ın açıkladığı 2020 zarar bilançosu 475 milyon dolar olarak belirdi. Güvenlik uzmanları, FBI tarafından verilen rakamların diğer kurumlar ile uyuşmayabildiğini de not düşüyor.

Öte yandan Federal Ticaret Komisyonu’na göre, en çok zarara neden olan çevrimiçi dolandırıcılık türü çöpçatanlık kaynaklı. Kurbanların birçoğunun 50 yaş üzeri kadınlar olduğu belirtilirken, daha üzeri yaşlara ait veri bulunmadığı için görünen miktarın çok daha yüksek olabileceği iddia ediliyor.

Aşk mesajlarına boğuyorlar

Dolandırıcılar, belirledikleri hedefi aşk mesajlarına boğarak akıllarını başlarından almaya çalışıyor. Dolandırıcı gerekirse tehdit olarak kullanmak için kurbanından özel ve son derece gizli fotoğraflar gibi taleplerde de bulunabiliyor.

Kurbanların çoğu genelde para göndermeleri için dolandırılırken bazıları ise kara para aklamak veya kaçakçılık yapmaları için de kandırılabiliyor.

İleri yaşlı kişilerin özellikle pandemi döneminde daha yoğun şekilde izole oldukları için bu tür dolandırıcılıklara fazlasıyla maruz kalarak kurban olduklarına işaret edilirken güvenlik uzmanları, romantik dolandırıcılığın uzun bir süre boyunca devam edebildiğini, maruz kalan kimsenin durumu fark etse bile duygusallıktan ya da tehdit edildiği için para gönderebildiğini belirtiyor.

Son olarak ABD Federal Ticaret Komisyonu’na göre, para ve hassas bilgiler çalmak için sıkça kullanılan bir yöntem olarak beliren romantizm dolandırıcılığı, 2017 ile 2021 yılları arasında askeri personeli en çok hedef alan beş saldırıdan biri. Bu süreç içerisinde askeri personelin toplamda 92 milyon dolar kaybettiği, kişi başına ortalama zararın ise 2.500 dolar olduğu bilgileri paylaşılmış durumda.

Okumaya Devam Et