Bizi takip edin

Haberler

Otonom Araç Güvenliği Piyasasında Uzman Açığı Yaşanabilir 

Otonom araç güvenliği sektörünün 2023’te 2 milyon siber çalışan eksikliği çekebileceği kaydediliyor…

tarihinde yayımlandı

Otonom araç güvenlik çözümlerine yönelik talep, ticari araç ve toplu taşıma sektöründeki ihtiyaçlar doğrultusunda hızla artıyor. Nihayetinde, tamamen otonom araçların sektörde yaşanan gelişmeler doğrultusunda tepeden tırnağa güvenlik çözümleri ile donatılması gerekiyor.

Otonom ve internet üzerinden birbirlerine bağlı araçlar, bu alandaki bilinçliliğin henüz yeterince artmamış olması nedeniyle siber saldırılara karşı oldukça hassas durumdalar. Gelişmiş ülkelerin otonom araç güvenliğini zorunlu kılan yasalar kabul etmesiyle araç içi, bulut veya ağ tabanlı güvenlik sistemlerinin kullanılması şart kılındı.

2023 yılında 15,68 milyar dolarlık hacme ulaşması beklenen küresel otonom araç piyasasının ana girdileri yolcu araçları, hafif ticari araçlar, ağır ticari araçlar ve tamamen otonom araçlar. Otonom araçların kullanımının yaygınlaşması ve akıllı şehirlere yapılan yatırımlar da otonom araç piyasasının hızla büyümesini sağlıyor.

Otonom araç sektörünün küresel alanda liderleri Tesla, Google ve Hyundai. Tesla Autopilot özelliğine sahip araç sayısı 70 binin üzerindeyken, şirketin yarı-otonom araçlarının 4 yıl önce, 2016’da kat ettiği mesafe ise 1 milyar 255 milyon kilometre olarak belirdi. Google’ın prototip ağırlıklı otonom araçlarının sayısı 60’tan fazla.

Talep, endişeleri de beraberinde getiriyor…

Özellikle taşımacılık alanında öne çıkmaya başlaması beklenen otonom araçlara yönelik talep, belli endişeleri de beraberinde getiriyor. Güvenlik araştırmacıları, 2023’te otonom araç güvenliği sektörünün iki milyon siber çalışan eksikliği çekebileceği uyarısında bulunuyor. Şirketler bu önemli açığı kapayabilmek için kritik siber altyapıları ve veri tabanlarını koruyabilecek eğitimli ve yetenekli uzmanlara ihtiyaç duyacak.

Söz konusu uzmanların eğitimine yapılması gereken yatırım, otonom araçların geleceği açısından büyük önem taşıyor. Aksi takdirde sektörü hedef alacak siber saldırıların önlenmesi için yeterli insan gücü olmayabilir.

Uzmanlar, otonom araçların güvenlik sorunlarını çözümlemek için güvenlik altyapısında temelli değişimler yapılması gerektiğini kaydediyor. Günümüzde kullanılan güvenlik çözümleri kablosuz ve bulut güvenlik çözümleri olarak beliriyor. Bu çözümler, bulut ve bağlantı altyapılarında özelleşmiş şirketlerin kurduğu yazılımlar tarafından sağlanıyor. Araçların içinde kullanılan güvenlik çözümleri de birçok orijinal donanım üreticisi (OEM) tarafından sağlanıyor. Otonom araç güvenliğinde öncelikli geliştirilmesi gereken alan güvenlik iletişimi olarak beliriyor. Bu alanda özellikle Asya ve Avrupa piyasalarında kabul edilmiş standart bir teknoloji ise yok. Öte yandan, uygulama, ağ ve kablosuz güvenlik çözümlerinin geliştirilmesi süreci devam ediyor.

Otonom araçlarının güvenlik çözümlerinin geliştirilme sürecinde üreticiler, güvenlik uzmanları ve hükümet kurumlarının iş birliği yapması şart gösteriliyor. Böylece, güvenlik uzmanları tarafından belirlenen bütünleşmiş güvenlik mimarisi, devlet denetiminde gerçekleşebilir ve siber saldırılara karşı en gelişmiş otonom araç güvenliği oluşturulabilir.

Okumaya Devam Et