Bizi takip edin

Güvenlik Önerileri

Online Bankacılıkta ‘Farkındalığın’ Önemi Hiç Olmadığı Kadar Yüksek

Kullanıcıların farkındalığı yüksek davranışları, daha güvenli online bankacılık için olmazsa olmazlar arasında.

tarihinde yayımlandı

Mobil uygulamalar ve web üzerinden gerçekleştirilen ödemelerin sayısı hızla artıyor. Bu tercih, Türkiye gibi nüfusunun yüzde 80’i 50 yaşın altında olan ülkeler için çok daha yaygın. Diğer yandan söz konusu işlemlerin internet odağında gerçekleştirilmesi, artan potansiyel siber riskleri de beraberinde getiriyor.

Yüksek miktarda nakit akışı ve müşteri verisi, bankaları hacker olarak da bilinen siber saldırganlar için öncelikli hedef haline getirdi. Bunun açık bir sonucu olarak maddi kayıp riski, yasal sonuçlar ve itibarın zedelenmesi olasılığı bankaları siber güvenlik alanlarını sürekli geliştirerek hızlandırmaya yöneltti.

Bankalar her zaman kurumsal siber güvenliğin ön saflarında yer aldı. Ancak siber güvenlik ve bankacılığın kesişimi bir tür paradoks gibi. Bir güvenlik açığı giderilir giderilmez, başka bir tane daha ortaya çıkıyor. Yani bankaların tehditleri bloke etme konusundaki çalışmalarıyla birlikte kullanıcıların farkındalığı yüksek online davranışları da tamamlayıcı özellik taşıyor.

Küresel uzmanlar, online bankacılıkta kullanıcıların inisiyatif alması gerektiğine dikkat çekiyor. Karşılaşabilecek güvenlik risklerinin büyük bir kısmının kullanıcıların bazı sahte formları doldurmaları ve çeşitli linkleri tıklamaları sonucunda zarar verecek şekle dönüşürken farkındalık eksikliği ciddi kayıplara neden olabiliyor, işte bu kapsamda farkındalığa katkı sağlayacak bazı pratik tavsiyeler;

  • Kişisel verileriniz size özeldir; nerede yaşadığınızı, tuttuğunuz takımı, aile fertlerinizin isimlerini, vb. bilgilerinizi sosyal medyada paylaşmayın. -İnternette gerektiği kadar bilgi paylaşın.-
  • Şifre, parola gibi bankacılık bilgilerinizi hiç kimseyle paylaşmayın.
  • Tüm şifrelerinizin birbirinden farklı olması önerilir. Ayrıca hiçbir şifre kolay tahmin edilebilir özellikte olmamalı.
  • Kredi kartı ekstrenizi inceleyin, size ait olmayan harcamalar gördüğünüzde vakit kaybetmeden bankanızla iletişimize geçin.
  • Güvenilirliğinden emin olmadığınız bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapmayın.
  • Başkasının kullanıcı hesabı ile giriş yapılan bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapmayın. Kredi ya da banka kartı bilgileriniz size özeldir.
  • ‘Kaynağını bilmediğiniz’ ve ‘şüpheli görünen’ e-postaları, SMS mesajlarınız açmayın; linklere tıklamayın, sahte uygulamaları indirmeyin.
  • Güvenlikle ilgili gelişmelerden haberdar olmayı ihmal etmeyin, Bilgi Güvende gibi prestijli kaynakları takip edin.
  • Siber güvenlik yazılımı kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Okumaya Devam Et